Kerststress, er is al veel over geschreven en zelfs onderzoek naar gedaan. Wist je dat 42% van de Britse vrouwen het organiseren van het kerstfeest als de meest stressvolle taak van het jaar ziet? Wow! Zelf laat ik het voor mijn gevoel niet zo ver komen dat ik er bijna overspannen van word (daarvoor slaat dan net op tijd de Hollandse nuchterheid toe).

Maar als ik eerlijk ben, kan ik ook wel doordraven in mijn aanloop naar de gezelligste tijd van het jaar. Daarom heb ik een paar goede voornemens gemaakt. Grote kans dat mijn kerstmis dit jaar net iets relaxter wordt dan anders. Ik dacht, ik schrijf ze op, wie weet helpt het!

Laat los..

dat VT Wonen idee dat kost me altijd wat moeite. Stiekem droom ik nu eenmaal van zo’n mooie boom vol smaakvolle decoraties en kleuren die wel bij elkaar passen. De praktijk is; een kerstboom waarin figuren als spongebob de hoofdrol spelen. En een bonte verzameling aan huisjes, lampjes, blauwe pieken, lichtgevende rendieren enz. De kinderen (en hun vader) zien dit als de ultieme gezelligheid, ik zit voorlopig nog vast aan een kitsch-kerst. Om teleurstelling ook in de komende jaren te voorkomen, zet ik deze op mijn verlanglijstje voor 2025. Check!

Kies het makkelijkste hapje

Daarmee bedoel ik het hapje voor het kerstdiner op school. Naast alle andere kerstuitdagingen, hoort deze voortaan ook op het lijstje van bijna iedere ouder: het kerstdiner met zelfgemaakte hapjes. Waar ik al 6 jaar lang te laat inschrijf en dus jaarlijks na afloop weer met een bijna onaangetaste pan spaghetti naar huis kan, ga ik dit jaar voor: biscuit met muisjes! Echt waar, dit hapje staat bij onze school op de lijst. Het blijkt de topper van de avond te zijn. Mijn dochter sleepte me als eerste mee om in te tekenen en nu is ie van mij! Check!

Maak duidelijke afspraken

Misschien een open deur voor de meesten maar kom je op Eerste of Tweede Kerstdag gezellig bij elkaar met familie of vrienden? Spreek een duidelijke aanvangstijd af. Ik ben vaak van de los-vaste afspraken, zeker met mijn eigen familie. Helemaal goed als je eigen familie uit notoire telaatkomers bestaat, minder wanneer je gasten onverwacht vroeg komen en jij nog in je kloffie vloekend door de bœuf bourguignon staat te roeren. Ik kan je vertellen, die kerstspirit staat dan al met 1-0 achter. Dit jaar krijgt iedereen van mij een strikte aanvangstijd mee. Check!

kerst-stress-maak-duidelijke-afspraken

Maak iets wat je kinderen lusten

Vond ik het jarenlang mijn plicht om ook de kinderen iets speciaals met kerst voor te schotelen, dit jaar wordt het pasta pesto. Simpel, vers en dan weet ik zeker dat ze de hele avond niet alleen maar door proberen te komen op kerstkransjes en ijs. Scheelt ook aanzienlijk in het suikergehalte en dat betekent voor iedereen een gezelligere avond. Pasta pesto; check!

Dien je eigen topgerecht op

Ook dit advies lijkt simpel maar blijft voor mij de klassieke val. Dan wil ik als eenvoudige-ingrediënten-kok ineens een soort 3-sterren diner tevoorschijn toveren. En dan het liefst met een heeeeeel lekker gerecht wat je dan ergens een keertje op 24kitchen voorbij hebt zien komen. Die Rudolph flanste het zonder moeite in elkaar, hoe moeilijk kan het zijn? Heel moeilijk. Nee, dit jaar wordt het gewoon lasagne, ik word er nu al relaxed van. Check!

Basistip: Geniet!

Iedere keer als ik toch in de fout ga, door nog op het laatste moment op zoek te willen naar een perfect tafelkleed of 12 dezelfde glazen (want onze collectie dunt gedurende het jaar hopeloos uit), spreek ik mezelf streng toe: doe normaal! Natuurlijk, dit soort randzaken zijn helemaal niet belangrijk, het gaat puur om de fijne tijd met je gezin, familie en vrienden, de mensen waar je weer een heel jaar mee hebt gedeeld en waarmee je tradities in stand houdt of juist aan het maken bent.

Als ik deze gedachte vasthoud, lukt het me ook rustig te blijven bij 4 grote, 5 kleine en 3 mosterd glazen (met buurman en buurman erop). Genieten. Check! De kerst helemaal stressvrij doorkomen, dat gaat me ook dit jaar niet helemaal lukken ben ik bang. Maar ieder puntje op de relax-schaal is meegenomen. Nu alleen nog dat perfecte jurkje scoren en die lekkere lasagnebladen, oh en die toetjes waar de kinderen op rekenen…

kersttoetje-kersthapje-kerstmis

Meer tips om je kerst relaxed door te komen vind je op ons blog met
tips voor een stressvrije kerstmaaltijd