Ah december! Eén van mijn favoriete maanden. Niet vanwege de herfstachtige winter die we dan meestal in Nederland hebben, maar vanwege de feestdagen en dan vooral: Kerst! Begrijp me niet verkeerd, Sinterklaas was ook leuk. Zeker nu onze oudste dochter 2,5 jaar is en het Sintfeest langzaam aan een beetje begint te begrijpen was dat ook een mooi feestje. Haar gespannen gezichtje tijdens de intocht, blijdschap tijdens pakjesavond en al het lekkers… Ik werd er ontzettend blij van om haar zo blij te zien. Maar voor mij is Sinterklaas toch een beetje een opwarmertje voor Kerst. Mijn familie vindt Kerst net zo leuk als ik (wij zijn van die sneue mensen die elkaar in september berichtjes sturen met ‘nog maar 100 dagen tot Kerst!’) en dat maakt het extra leuk. Want de aanloop naar Kerst en de kerstdagen zelf zitten voor mij vol met tradities, die ik nu weer met liefde doorgeef aan mijn dochters. Ik hoop dat zij later net van die liefhebbers worden als ik. Want Kerst betekent voor mij:

1. Een kerstboom kopen

En daar zijn we altijd lekker op tijd mee, dit jaar zelfs vóór Sinterklaas al. Mijn oudste dochter gaat sinds ze kan lopen gezellig mee, en loopt vrolijk tussen alle bomen door en keurt de bomen mee. Op weg naar huis roept ze een keer of honderd ‘klestboom versiere mama’. Een kind naar mijn hart. 😉

2. De kerstboom versieren

En dan daadwerkelijk de boom versieren, hoe leuk is het om dat met je kind te doen! Terwijl zij ’s middags sliep had ik de boom vast neergezet en de lampjes erin gehangen, de rest hebben we samen gedaan. Zij wilde graag de kerstballen dragen en aanwijzen waar ze moesten hangen, en af en toe lukte het zelfs om er op te hangen.

3. Een adventskalender

Mijn zusje en ik kregen vroeger van mijn ouders een adventskalender, zo een met van die chocolaatjes erin. Super leuk! Dochterlief vond het prachtig toen oma dit jaar met een adventskalender voor haar aan kwam, waarschijnlijk omdat die van Peppa Pig was en ze al snel doorhad dat er chocola in zat. Nu maken we iedere dag samen een vakje open.

4. Cadeautjes inpakken

Wij geven met Kerst altijd voor een klein bedrag cadeautjes aan elkaar. Maar het gaat (mij) vooral om het inpakken, dat vind ik altijd zo leuk om te doen. Een mooi ingepakt cadeautje is toch veel leuker om te krijgen? Al snap ik dat dat vooral voor volwassenen geldt, m’n dochters zal het een zorg zijn. Maar wie weet blijft er iets hangen voor later als ze groter zijn.

5. Een kersthapje maken

Nog een traditie: mijn zusje en ik maken sinds een aantal jaar een ‘kersthapje’ voor bij de koffie, iets met koek, cake of taart. Altijd in kerststijl. Dochterlief begint steeds meer interesse te krijgen in koken en bakken, dus ik denk dat die dit jaar vrolijk mee gaat bakken. Gezellig samen in de keuken. Kijk voor inspiratie op ons Pinterestbord met kersthapjes. Waar word jij blij van met Kerstmis? En welke tradities geef je door aan je kinderen? Laat het ons weten!