4 x waarom spelen met speelgoed belangrijk is voor je kind

Kinderen horen te spelen, toch? Kinderen hebben een geweldige fantasie en zijn dan ook dol op speelgoed. Wat zijn 4 belangrijke redenen waarom spelen met speelgoed  voor kinderen zo belangrijk is? 1. Goed voor de motoriek Spelen in het algemeen is belangrijk voor de...

Spuitluier: alles wat je moet weten over spuitluiers

In dit artikel gaan we het hebben over een onderwerp waar alle ouders (en oppas, grootouders en iedereen die met baby's omgaat) een hekel aan hebben: spuitluiers. Ja, we weten allemaal wat het is, namelijk die ongelukkige situatie waarbij je baby zo'n explosieve berg...

Moedermelk sieraden: De trend van 2023

Ben je zwanger, of ben je onlangs moeder geworden? Dan is dit artikel speciaal voor jou! Alle nieuwe moeders mogen dit artikel onder geen beding overslaan. We vertellen namelijk over dé sieradentrend van 2023 voor kersverse moeders: Moedermelk sieraden. Het is een...

Gender reveal ideeën, tips voor de leukste gender reveal party

Organiseer een onvergetelijke gender reveal party en deel de magie van de onthulling van het geslacht! Een zwangerschap is sowieso speciaal, maar een gender reveal maakt het nog een beetje specialer. Je deelt dan namelijk iets met mensen die je liefhebben. Het...

Voorbereiden op de middelbare school, hoe doe je dat?

De basisschooltijd vliegt voorbij en het einde van de basisschool nadert. Het was toch nog maar gisteren dat je je kind afzette in de kleuterklas? Nu zwaai je haar of hem bijna uit naar de brugklas. Een grote verandering, van het vertrouwde klasje naar een nieuwe...

Iedere ouder zit weleens met de handen in het haar op het moment dat een kind weigert om groentes te eten. Bijna alle kinderen maken zo’n fase door, maar bij sommigen lijkt wel heel lang te duren. Wanhoop niet, want met de volgende tips krijgt je kind toch de nodige vitamines binnen.

1. Start met een groentehapje

Begin met groente- in plaats van fruithapjes wanneer een kind oud genoeg is om vaste voeding te eten. Veel ouders geven hun baby rond hun zesde maand het eerste hapje. Dit is vaak een fijngeprakte banaan of peer, al dan niet uit een potje. Bedenk dat deze fruithapjes ongelooflijk veel suiker bevatten, ook al zijn dit fruiteigen suikers. Het kindje went zo snel aan zoetigheid. Wanneer je een paar weken later bijvoorbeeld wortel aanbiedt, zal de baby dit minder lekker vinden, enkel en alleen omdat het zoet gewend is. Daarom is het een goed idee om te beginnen met groentehapjes. Niet alleen fijngeprakte wortel, maar ook broccoli, boontjes en pompoen lenen zich hier goed voor.

2. Biedt herkenbare groenten aan

Biedt vanaf een maand of acht hele groenten aan. Stronkjes broccoli of stukjes wortel zijn heel geschikt. Belangrijk is dat het natuurlijk zacht gekookt is, zodat je kindje zich niet kan verslikken. Vaak vinden kinderen het heel leuk en interessant om dit te eten. Zo leren ze de echte groente kennen en zit het niet verstopt in een prakje.

3. Verwerk het in soep of saus

Een andere mogelijkheid om groentes binnen te krijgen, is wanneer je het verwerkt in een heerlijke soep of pastasaus. Veel kinderen eten dit graag, dus ze merken er weinig van of je er een extra courgette in hebt verwerkt. Doordat vaak de tomaat (een groente die de meeste mensen lekker vinden) de boventoon voert, proef je de andere groente niet specifiek. Kook een paar groenten mee in de soep of saus. Zodra ze zacht geworden zijn, zet je de staafmixer erop en je heerlijke gerecht is klaar. Op deze manier kun je zonder probleem toch veel groente binnenkrijgen.

4. Maak een stamppot

Net als in het bovengenoemde punt, kun je ook groentes stampen in een stamppot. Spruitjes vinden veel mensen bitter, maar als je ze fijnstampt met aardappelen en combineert met een stukje worst of blokjes kaas, heb je een overheerlijk gerecht op tafel.

5. Vul een taco of wrap

Gevarieerd eten met taco’s of wraps is heel feestelijk. Het ziet er zo leuk uit, dat het zelfs voor de moeilijkste eter lastig is om te laten staan. Vaak combineer je het geheel met room en saus, waardoor er ineens wel van de bonen en de mais gegeten wordt! Maak ook gebruik van onze andere 10 tips om eten leuk te maken. 

6. Proef alles een beetje

Mocht het lastig blijven om je kind genoeg groentes te laten eten, dan kun je als het wat ouder is afspreken dat het van alles een beetje proeft. Laat het hem of haar zelf opscheppen. Het hoeft niet veel te zijn, maar spreek af dat van alles wat genomen wordt. Dus knijp een oogje toe als er maar drie doperwten worden opgeschept, het begin is er!

7. Geef het goede voorbeeld

De laatste, maar zeker niet onbelangrijkste, tip is dat je zelf het goede voorbeeld geeft. Ook al vind je niet alles even lekker, laat dit niet duidelijk merken. En zorg ook dat er veel verschillende gerechten op tafel komen. Zo laat je ongemerkt aan je kind zien dat het volledig normaal is om gevarieerd en gezond te eten. Er wordt namelijk niet voor niets gezegd: zien eten doet eten!