Nu de herfst is aangebroken, betekent dat natuurlijk niet dat je vooral binnen moet blijven met je kinderen. De herfst is juist ideaal om er met z’n allen op uit te gaan. Er zijn ontzettend veel leuke dingen die je met je kinderen kunt ondernemen om de herfst actief en gezellig tegemoet te gaan. In dit artikel krijg je zeven tips voor een dagje weg met de kinderen in de herfst.

1. Boswandeling

Het eerste wat over het algemeen in je opkomt als je denkt aan de herfst, is het bos. Tijdens een boswandeling genieten van de geuren en kleuren van het bos en na afloop een lekkere, warme chocolademelk. Voor kinderen bestaan er veel uitdagende boswandelingen die niet te lang zijn en vaak gerelateerd aan een interessant thema, zoals een dierenspeurtocht. Ook kun je in veel bossen met de boswachter op pad en zijn er speelbossen en kabouterpaden waarbij kinderen als kabouter geschminkt worden en op pad gaan om kabouters te zoeken.

2. Zwembad

Regent het precies op je vrije dag in de herfst, maar wil je toch wat leuks gaan doen met je kinderen? Wat is er dan beter dan je even in de tropen wanen in één van de vele subtropische zwembaden van Nederland. Kinderen vinden het geweldig om te spelen in de snelstromende rivieren, glijbanen en andere speeltoestellen in het water. Voorbeelden van de beste subtropische zwembaden van ons land zijn het Tikibad in Duinrell, de Bonte Wever in Assen, Aquamundo de Kempervennen in Westerhoven en Landal Het Vennenbos in Hapert. Sluit de dag af en een lekker patatje in het restaurant van het zwembad.

3. Bioscoop

Een andere optie bij slecht weer is een bezoekje aan de bioscoop. Er bestaan verschillende bioscopen met voorstellingen speciaal voor kinderen. Zo heeft Pathé de Kleuterbios. Hier worden films vertoont in een speciale setting. Het licht gaat bijvoorbeeld niet helemaal uit en het geluid staat minder hard. Na afloopt krijgen kinderen een kleurplaat en een diploma. Ook in Kinepolis Jaarbeurs in Utrecht zijn er dit soort speciale kindervoorstellingen. Wil je liever iets lokaler naar de film, probeer dan eens de familiefilms in LantarenVenster in Rotterdam. Hier zijn iedere woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag voorstellingen. Bezoek voor een extra speciale filmervaring het Omniversum, waar je op het grote koepelscherm films kunt zien.

4. Dierentuin

Een bezoek aan de dierentuin is natuurlijk altijd leuk en een waar avontuur voor kinderen. Bezoek tijdens de herfst bijvoorbeeld Diergaarde Blijdorp in Rotterdam, Artis in Amsterdam, ga op safari in Beekse Bergen of bezoek Burgers’ Zoo. Vaak worden hier extra activiteiten georganiseerd voor kinderen. Als je al eens in deze dierentuinen bent geweest, is het leuk eens een wat minder bekende dierentuin te bezoeken. In Friesland vind je bijvoorbeeld AquaZoo. Hier zijn onder andere flamingo’s, zeehonden en pelikanen te zien. Ook is er een grote speeltuin. In Nuenen kun je Dierenrijk bezoeken, waar alle dieren van dichtbij te bekijken zijn. Een echt avontuur voor je kleintjes.

5. Museum

Er zijn talloze musea die je met je kinderen kunt bezoeken op een herfstachtige dag. Voor ieder is er wat wils. Het leuke is dat er in bijna ieder museum speciale kinderrondleidingen en kinderafdelingen zijn om het extra interessant te maken. In Maritiem Museum Rotterdam ga je bijvoorbeeld op pad met professor Plons die op een speelse manier laat zien wat er dagelijks in de Rotterdamse haven gebeurt. Een ander zeer bekend museum voor kinderen is NEMO in Amsterdam, waar kinderen allerlei proefjes kunnen doen om kennis te maken met de wetenschap.

6. Kasteel

Iets anders dat heel geschikt is te bezoeken in herfstsferen, zijn de mooie kastelen die door Nederland verspreidt staan. Net als bij musea is het ook hier vaak het geval dat er speciale activiteiten of rondleidingen voor kinderen mogelijk zijn. In Kasteel de Haar bijvoorbeeld, één van de mooiste kastelen van Nederland, zijn er speciale kinderrondleidingen, waarbij er leuke weetjes over het kasteel worden verteld. Een ander zeer geschikt kasteel voor kinderen is Kasteel Muiderslot. Hier kun je meedoen aan een spannende torenroute waarbij ze verkleed kunnen gaan als ridder of jonkvrouw. Ook leren ze hoe het was om vroeger als kind in een kasteel te leven.

7. Theater

Een bezoek aan een theatervoorstelling mag niet ontbreken in deze herfstlijst. Er zijn momenteel heel veel leuke kindervoorstellingen die je met de hele familie kunt bezoeken. Wat is er bijvoorbeeld leuker dan een familiemusical of voorstelling over het favoriete televisiefiguurtje van je kind? Bezoek Peppa Pig in het theater, of de spannende live voorstelling over Brandweerman Sam. Ook over Dikkie Dik en Bumba zijn er speciale familievoorstellingen.