Zo vanzelfsprekend als tijd voor jezelf kon zijn voor je kinderen had, zo zeldzaam wordt tijd voor jezelf als je eenmaal een of meerdere kinderen hebt. Dit wordt vaak onderschat, terwijl het wel iets is om over na te denken. Tijd voor jezelf is namelijk heel belangrijk om verschillende redenen.

Waarom tijd voor jezelf zo belangrijk is

Tijd voor jezelf wordt vaak gezien als een privilege, sommigen zien het zelfs als iets egoïstisch. Dat is alles behalve waar. Om een echt goede ouder te zijn, is het belangrijk dat je ook goed in je vel zit en dat je energie level op een goed niveau zit. Als ouder zet je jezelf maar al te vaak opzij voor je kinderen, dat kan soms drainerend zijn voor je energieniveau, hoe graag je het ook doet. Dan heb je dus de zorg voor je kinderen, maar ook het huishouden, je werk, sociale verplichtingen, en alle andere dingen die je moet doen. Alles bij elkaar opgeteld kan het je uiteindelijk uitputten met alle gevolgen van dien.

Burn-out

Werkende ouders hebben veel op hun schouders en lopen het risico op een burn-out als ze nooit even wat tijd voor zichzelf nemen. Het komt steeds vaker voor tegenwoordig, men wil zoveel en gaat maar door, tot het moment daar is dat de koek op is. Een burn-out kan zich dan ineens voordoen.Maar het leven van thuis blijf ouders die de zorg voor de kinderen en het huishouden op zich nemen wordt ook vaak onderschat. Velen zien het als makkelijk, je bent altijd vrij en wat doe je nou eigenlijk? Lekker met de kinderen bezig zijn de hele dag?

Hoewel dat er zeker bij hoort, wordt vergeten dat je met kleine kinderen om je heen geen moment echt rust hebt. Je bent constant met de kinderen bezig. Als je dan ook nog kinderen hebt in de leeftijd dat ze volop de grenzen aan het opzoeken en uittesten zijn, dan vereist een dag als thuis blijf ouder behoorlijk veel energie van je. Zeker wanneer je het huishouden ook nog moet bijhouden.

Bij sommigen kan het constant bezig zijn met de kinderen en het huishouden ook leiden tot een burn-out. Dit wordt altijd gezien als werk gerelateerd, maar in feite kan iedereen die zichzelf te ver voorbij is gelopen een burn-out krijgen. Het is dus heel belangrijk om die tijd aan jezelf te blijven besteden en te zorgen dat je ook goed voor jezelf blijft zorgen.

Zo houd je meer tijd over voor jezelf

Elke fase van het leven van je kind heeft zo zijn eigen uitdagingen. Zo is tijd voor jezelf met een huilbaby die nooit wil slapen ver te zoeken, en een ondeugende peuter die de hele dag met je wil spelen en geen dutjes meer wil doen zal ook al je tijd opeisen. Lees hier wat je kan doen op dagen met je kinderen om meer tijd voor jezelf over te houden!

Deel je tijd efficiënt in

Een belangrijke stap naar meer tijd voor jezelf overhouden, is om je tijd goed in te delen. Dit gaat ook op voor mensen die geen kinderen hebben. Wanneer je geen plan hebt voor de dag, loop je al snel het risico dat je geen tijd overhoudt voor jezelf omdat je dan al gauw allerlei dingen gaat doen die je eigenlijk niet eens van plan was. Bekijk dus ten eerste wat je allemaal moet doen die dag en welke taken het meest belangrijk zijn. Zorg dat je duidelijke tijdvakken creëert, hiermee krijg je overzicht en dat creëert meer rust in je dag en in je hoofd.

Werk je to do list zo snel mogelijk af

Wanneer je je tijd in aan het delen bent, kun je je to-do list het beste aan het begin van je dag plaatsen. Werk het lijstje meteen af zodat je er de rest van de dag niet meer mee bezig hoeft te zijn. Wanneer je je to-do list aan het begin van je dag af hebt gewerkt, voel je je niet alleen goed omdat je productief bent geweest, maar ben je de rest van de dag ook vrij van die verplichtingen. Verplichtingen waar je anders misschien zelfs tegenop zou kunnen kijken.

Slaap of rust momenten

De meeste kinderen hebben zo hun vaste tijden waarop ze gaan slapen. Deze tijd kan je dan natuurlijk lekker gebruiken voor jezelf. Heeft jouw kind nog geen vast slaap ritme, bijvoorbeeld omdat je kind een slechte slaper is of slecht alleen kan slapen? Probeer dan toch een vaste tijd aan te houden om te gaan slapen. Het duurt soms even maar meestal zal je kind er aan wennen.

Wil je kind toch niet slapen? Hou de tijd die eigenlijk als slaap tijd bedoelt was dan aan als rust tijd. Je kan je kind dan even lekker op de bank laten liggen met wat lekkers en een (educatief) filmpje bijvoorbeeld. Je kan er dan bij gaan zitten en samen een filmpje kijken of je leest zelf een boek of tijdschrift, maak er een moment voor jezelf van zoals jij wil.

Als je kind niet alleen in slaap kan komen

Als je kind het nodig heeft dat je bij erbij blijft zitten tot hij of zij slaapt, dan kan dat behoorlijk tijdrovend zijn. Tot jullie dit opgelost hebben, kan je hier ook wat tijd voor jezelf uit halen, maak er een rust moment van. Ga er rustig bij zitten tot je kind slaapt en kijk ondertussen bijvoorbeeld even wat Netflix op je telefoon met oordoppen, of maak er gewoon een rust moment van waar jij ook je ogen even sluit. Zo maak je toch het beste van een lastige situatie.

Extra vroeg opstaan

Kinderen zijn vaak vroeg wakker en uitslapen is er dus vrijwel nooit bij wanneer je kinderen gewoon thuis zijn. Om wat meer tijd voor jezelf te hebben kun je voortaan extra vroeg opstaan, dit zal in het begin wellicht even wennen zijn. Want wie staat er nu graag vroeg op? Maar op deze manier heb je wel 1 of 2 uurtjes aan tijd voor jezelf nog voor de dag echt is begonnen.

Je kan deze tijd puur benutten als tijd voor jezelf en doen wat je fijn vind, bijvoorbeeld wat sporten of mediteren als je dat doet. Op deze manier heb je niet alleen extra tijd voor jezelf, je bereid je zo ook op een fijne manier voor op de dag. Wanneer je wakker wordt en direct een of meerdere gezellig drukke kinderen om je heen hebt, begint je dag toch anders dan wanneer je in je eentje rustig op kan starten.

Neem een oppas

Een simpele tip, neem een oppas. Of dit nu een oppas is die je inhuurt, of dat je een familie lid op laat passen. Durf een dag of avond voor jezelf in te lassen zonder schuldgevoel, want dat is nergens voor nodig. Je bent behalve mama (of papa) ook nog jezelf en je hebt af en toe gewoon even die tijd voor jezelf nodig. Maak er eventueel een vaste dag of avond in de week van dat jij kan doen wat je wil, terwijl de kinderen lekker slapen en de oppas er is om ze in de gaten te houden.

Cijfer jezelf niet weg

Dus wat doe je graag? Waar wordt je (naast je kinderen) echt blij van? Blijf de dingen doen die je altijd al graag deed en blijf jezelf die tijd gunnen. Het is soms heel makkelijk om ongemerkt alleen maar met je kinderen bezig te zijn, het is ook vanzelfsprekend omdat je zoveel van ze houdt. Maar uiteindelijk hebben zij ook meer aan je wanneer je goed in je vel zit en opgeladen bent, dan wanneer je opgebrand alleen maar met anderen, werk en het huishouden bezig bent.

Benut je tijd

Kortom, benut je tijd dus goed. Sta vroeg op, werk je to do lijst zo snel mogelijk af en gebruik elk moment dat je niet bezig bent als wat tijd voor jezelf. Zeker op drukke dagen wanneer het lastig is om tijd voor jezelf te vinden, kunnen zulke kleine momenten net die tijd voor jezelf zijn die je even nodig hebt.

Wees ook zeker niet bang om anderen om hulp te vragen wanneer je toe bent aan tijd voor jezelf, je bent niet alleen. En opa's en oma's passen maar al te graag zo nu en dan op hun geliefde kleinkinderen. Dat vinden niet alleen de opa's en oma's leuk maar ook kinderen vinden dat vaak een feestje, wat geen reden over laat om je schuldig te voelen over de tijd die je voor jezelf neemt!