Als moeder ga je waarschijnlijk niet iedereen week meer stappen. Wanneer je dan toch weer eens met de meiden uitgaat, een concertje pakt of flink gaat stappen, kan de kater extra hard aankomen. Je hebt waarschijnlijk een mindere weerstand tegen veel drank, met bonkende koppijn de volgende ochtend als gevolg. Hoe overleef je een kater als moeder en kun jij toch de dag doorkomen met  jengelende kinderen om je heen? Lees gauw verder voor de beste tips!

Voorkomen is beter dan genezen

Voordat we ingaan op de manieren hoe je komt omgaan met een kater, is het belangrijk om te weten hoe je dit het beste kunt voorkomen. Je wilt natuurlijk liever fris en fruitig opstaan in de morgen, dan met een misselijk gevoel, hoofdpijn en algehele misère. Zorg ervoor dat voordat je gaat stappen, dat je een flinke maaltijd hebt gegeten. Alcohol op de lege maag is vragen voor problemen. Zorg naast een goed gevulde maag, ook voor voldoende hydratatie. Dit kan enorm veel schelen de volgende morgen. Wanneer er alcohol in jouw lichaam zit, nemen jouw nieren minder vocht op. Een gevolg hiervan kan uitdroging zijn, maar ook een gevolg hiervan zijn ergere symptomen van de kater. Zorg daarom voordat je aan de alcohol gaat, dat je voldoende water hebt gedronken. Dit kan flink wat hoofdpijn en een droge mond in de ochtend besparen.

Wil je niet met een kater wakker worden? Zorg dan dat je jouw grenzen kent en hier niet overheen gaat. Soms is een kater het helemaal niet waard. Geniet van de geweldige tijd die je beleefd, maar drink met mate. Zo is zowel de avond, als de volgende ochtend leuk. Zeker wanneer je als moeder verantwoordelijk bent voor jonge kinderen, kan een zware kater het helemaal niet waard zijn.

hoe overleef je een kater - vrouw weigert glas rode wijn

Borstvoeding en kater

Hoe overleef je een kater als je borstvoeding geeft? Dat vergt wat voorbereiding. Want heb je een flinke kater, maar wordt jouw baby ’s ochtends wakker met flinke honger? Dan is live voeden geen goed idee. Alcohol en borstvoeding is geen goede combinatie, want door de alcoholische dranken die je de avond of nacht ervoor hebt gedronken kan jouw melk (nog steeds) alcohol bevatten. Zorg ervoor dat je de avond voor het stappen genoeg melk pompt voor de ochtendvoeding, zodat je je ’s ochtends met een gerust hart een fles met borstvoedingmelk kunt geven. Ook is het slim om later op de dag eerst de melk te testen. Er zijn handige testmethodes voor het meten van alcohol in borstvoedingsmelk waarbij je kunt zien of de melk nog alcohol bevat.

Hoe overleef je een kater: kinderen uit logeren

Als je van tevoren al weet dat je weleens flink uit kunt gaan, kun je het beste de nodige maatregelen al treffen. Een logeerpartijtje voor de kinderen is de beste optie. Vraag of jouw kinderen kunnen logeren bij opa en oma, een vriendje of oom/tante. Zo kun je bijvoorbeeld het vrijgezellenfeestje van jouw beste vriendin tot in de diepe nacht beleven zonder extreme consequenties in de morgen. Dit is niet alleen voor jou de beste optie, maar zeker voor jouw kinderen.

hoe overleef je een kater - rustig aan doen

Jouw lieve partner

Logisch lijkt het soms, maar vrouwen gunnen het zichzelf vaak niet of maar weinig (noem het mom guilt, people pleasing of wat dan ook), maar zet je partner in! Ga jij bijvoorbeeld een avondje uit met de meiden, maar blijft jouw partner gewoon thuis bij de kinderen? Bespreek met je partner dat deze de ochtendroutine met de kinderen doet zodat jij kunt uitslapen of in ieder geval rustig kunt wakker worden en wat kunt bijkomen. Zo kun je later op de dag weer de gezellige moeder zijn. Je kunt een systeem met jouw partner opstellen. Wanneer jij een keer uitgaat en vrij hebt, is jouw partner dat bijvoorbeeld de volgende week.

Eerder opstaan

Hoe tegenstrijdig het ook kan klinken, het kan een slimme optie zijn om niet uit te slapen, maar om eerder op te staan. Je wilt natuurlijk niet dat jouw kinderen je wakker komen maken en dat mama dan bijna over haar nek gaat. Door eerder dan jouw kinderen op te staan, heb je de tijd om even flink bij te komen. Neem een paracetamol, drink een groot glas water en forceer jezelf om ontbijt te eten. Neem een lange douche en je zult jezelf al een stuk beter voelen. Het is beter om zelf rustig op te kunnen staan, dan abrupt wakker gemaakt te worden met drukke en enthousiaste kinderen. Wanneer je met bonkende hoofdpijn wakker wordt, is dit natuurlijk niet het ideale plaatje.

Een filmpje kijken

Is het bovenstaande allemaal niet gelukt en word je met een kater plus enthousiaste en luide (zijn ze vandaag nog luider dan anders of ligt het aan de kater?) kinderen wakker? Dan is er altijd nog het laatste redmiddel voor een beetje rust in de morgen, namelijk: de tv of de tablet. Voel je je echt beroerd, maar moet je wel als moeder gelijk aan de slag? Dan kan het kijken van een serie of film in de ochtend (of middag) echt een uitkomst zijn. Je kinderen kun je eenvoudig een tijdje bezig houden met televisie kijken. Nu heb je zelf de tijd om even rustig te zitten, water te drinken en na te denken over ontbijt en de rest van de dag.

hoe overleef je een kater als moeder - moeder en peuter kijken filmpje op tablet

Rustig aan

Hoe overleef je een kater als ouder zijnde? Door het vooral rustig aan te doen! Neem niet te veel hooi op de vork, maar geniet met z’n allen van een relaxdagje thuis. Op zo’n dag hoeft alles niet zo strikt en moet je de teugels af en toe wat laten vieren. Is er rommel in huis? Dat kan ook morgen worden opgeruimd, extra schermtijd is okee en die kant-en-klare maaltijden of afhaalmenu’s zijn geen gek idee. Voel jij je brak en niet lekker? Dan heeft het geen zin om hier tegenin te gaan. Doe het gewoon wat rustiger aan en laat jouw kinderen gewoon een dagje rustig thuis spelen. Of stuur ze lekker naar buiten in de tuin of naar de speeltuin om de hoek.

Voelen jouw kinderen het ook altijd aan wanneer jij niet helemaal lekker in je vel zit en zijn ze daarom juist lastiger of ook humeurig? Geen reden tot brommen of ruzie maken. Doe het gewoon rustig aan met z’n allen. Deze dag mogen ze tv kijken en bijvoorbeeld zelf bepalen wat ze willen eten ’s avonds. Maak het jezelf niet te moeilijk wanneer je je brak voelt.

De volgende keer de bob

Nog beter om een kater te overleven is om er niet eentje te creëren. Vraag jezelf af of het je waard is om een dag ontzettend beroerd te zijn alleen omdat jij een paar drankjes wilt doen. Probeer eens een avond niet te drinken, fris drinken is ook okee en er zijn tegenwoordig in veel gelegenheden alcoholvrije opties zoals virgin cocktails, nul procent biertjes en alcoholvrije wijn. Vind je het lastig om sociale druk te weerstaan? Offer jezelf dan op om de Bob te zijn. Dan kun je toch genieten van een gezellig avondje uit, maar kun je de volgende dag ook genieten van een gezellige dag in huis met de kinderen.

Het is gelukkig steeds normaler om niet of minder te drinken, iets wat op veel vlakken beter is voor jezelf en je omgeving. Drink je toch alcohol, ga er dan verstandig mee om en drink met mate.