10x de leukste buitenactiviteiten voor peuters

De dagen worden langer en de temperaturen gaan omhoog. Het is weer lente! Een fijne tijd om weer zo veel mogelijk buiten te zijn met je peuter. Maar wat kan je allemaal gaan doen? Bekijk hieronder de 10 leukste buiten activiteiten voor peuters en verveel je geen...

4 x waarom spelen met speelgoed belangrijk is voor je kind

Kinderen horen te spelen, toch? Kinderen hebben een geweldige fantasie en zijn dan ook dol op speelgoed. Wat zijn 4 belangrijke redenen waarom spelen met speelgoed  voor kinderen zo belangrijk is? 1. Goed voor de motoriek Spelen in het algemeen is belangrijk voor de...

Spuitluier: alles wat je moet weten over spuitluiers

In dit artikel gaan we het hebben over een onderwerp waar alle ouders (en oppas, grootouders en iedereen die met baby's omgaat) een hekel aan hebben: spuitluiers. Ja, we weten allemaal wat het is, namelijk die ongelukkige situatie waarbij je baby zo'n explosieve berg...

Moedermelk sieraden: De trend van 2023

Ben je zwanger, of ben je onlangs moeder geworden? Dan is dit artikel speciaal voor jou! Alle nieuwe moeders mogen dit artikel onder geen beding overslaan. We vertellen namelijk over dé sieradentrend van 2023 voor kersverse moeders: Moedermelk sieraden. Het is een...

Gender reveal ideeën, tips voor de leukste gender reveal party

Organiseer een onvergetelijke gender reveal party en deel de magie van de onthulling van het geslacht! Een zwangerschap is sowieso speciaal, maar een gender reveal maakt het nog een beetje specialer. Je deelt dan namelijk iets met mensen die je liefhebben. Het...

De eerste keer dat ik de vijf vrolijk gekleurde plastic bekertjes op een rij zag staan, ruim zes jaar geleden, weet ik nog goed. Eén rondje drinken en er is nagenoeg een literpak sap verdwenen! Aan de twee gezonde prachtige dochters die ik op de wereld zette had ik mijn handen vol, sinds ik alleen was komen staan. Nu waren er opeens vijf, heb een samengesteld gezin. Wat een verantwoordelijkheid!

Gezin samenstellen


Na enkele weken intensief daten met mijn huidige man besloten we de kinderen kennis te laten maken met elkaar. Daar stond ik dan; stiefmoeder in de dop, tot over mijn oren verliefd, licht gespannen, hoopvol maar realistisch genoeg om te weten dat het geen makkelijke klus zou zijn om van twee gezinnen één te maken. Gelukkig konden de kinderen vanaf de allereerste dag goed met elkaar overweg en waren bereid elkaar te helpen.

In de jaren die volgden ontkwamen mijn man en ik er niet aan onze regels, normen en waarden over het gezinsleven naast elkaar en uiteindelijk over elkaar heen te leggen. Wij moesten natuurlijk zo veel mogelijk een front blijven vormen, al waren we het écht niet altijd met elkaar eens.

Macaroniverdrag

Enkele jaren later had ons samengesteld gezin, in Huize Van den Heerik, een ongeschreven, ongeschreven-regeldocument dat met goed of minder goed overleg tot stand kwam. Op een jolige dag zijn we het zelfs het ‘Van den Heerik Verdrag’ gaan noemen. Één van ons bekendste verdrag en misschien wel de meest beruchte is toch wel het ‘Verdrag van Macaroni’.

Macaroni is de combinatie van pasta, saus, groente en eventueel gehakt en/of kaas. Tenminste, dat dacht ik. Inmiddels weet ik beter. Macaroni is een overdadig bord vol met de grappig uitziende halfronde elleboogjespasta met vier plakjes kaas er overheen.

istock-1194753924

Kinderen eten groente

‘Is dat alles?’ Zei ik in eerste instantie nog enigszins grappend. Er vormde zich een klein glimlachje op mijn gezicht. ‘Waar is de groente?’ Op het moment dat ik een schuin oog op mijn echtgenoot wierp en zie dat ook hij serieus is over de smakeloze, kleurloze, groente- en sausloze pastaberg, met kaas, dat voor mij stond. Er valt een akelige stilte in de kamer.

Wie mij kent weet dat ik geen strenge moeder ben. Ik kan soms zélfs een beetje té makkelijk zijn. Een aantal onderwerpen staan echter overduidelijk vast en daarover ontstaat geen discussie. Kinderen eten groente. Punt. Gewoon omdat het gezond is en lekker. Ik hekel geklaag over het avondeten. Iedereen eet wat de pot schaft en eten wordt niet ‘vies’ genoemd maar hooguit ‘niet jouw smaak’. Er zijn genoeg maaltijden waarbij niet standaard groente wordt geserveerd dus wanneer dit wel zo is wordt het ook gegeten. Mijn doortastend, volhardend ouderschap werd dus behoorlijk op de proef gesteld.

Wat de pot schaft

Wanneer ik om mij heen kijk zie ik dat vijf paar prachtige kinderoogjes mij aankijken. Hun gespannen gezichtjes spreken boekdelen. ‘Lieve kinderen,’ begin ik rustig, ‘we zitten met een probleem. Ik vind het niet eerlijk om in één huis het ene kind groente te laten eten en het andere niet. Daarom heb ik, impulsief als altijd (zucht…) een plannetje bedacht.’

Eén van de kinderen slaakt een korte zucht van verlichting. Ik zie dat het hart van mijn jongste dochter een sprongetje maakt. En daar had ze groot gelijk in want op het moment dat ik tegen de kinderen zeg dat ‘ik een plannetje heb bedacht’ is het eigenlijk altijd iets geks waarna we met zijn allen kunnen schaterlachen. ‘We gaan allemaal, liefst een beetje tegelijk, één flinke lepel macaroni eten mét de saus, groente, de pasta én het vlees.’ Het bewijs dat zeventig procent van menselijke communicatie non-verbaal plaatsvindt wordt direct geleverd. Ik zie dat ik voorlopig nog geen vrienden maak.

Punten gescoord


‘Maar,’ nog voordat één van hen kan reageren heb ik het lunchbordje waar de kinderen hun plakjes kaas op verzameld hebben van tafel gepakt en hou het pontificaal voor mijn gezicht. Voorzichtig zie ik de eerste glinstering in de ogen van de kinderen verschijnen. Als er namelijk iets is dat ik afstotelijk en oneetbaar vind dan is het wel kaas, zeker de gesmolten draadjesvariant. Het gaat zelfs zo ver dat ik anderen voor mijn karretje span om het gezin van tosti te voorzien.

‘Wanneer jullie allemaal een hap échte macaroni hebben gegeten, eet ik deze plakjes kaas.’ Zo gezegd, zo gedaan; vijf minuten later zit ik oog in oog met de jonge, zweetgeur bevattende maar verder onschuldig ogende plakjes. Uiteraard ondersteund door luide aanmoedigingen van de kinderen. Met een overdaad aan toneelspel, afgewisseld met echte afkeerverschijnselen, eet ik de plakjes kaas. Nog steeds écht niet mijn smaak. Maar, daar ging het tenslotte allemaal om:

Eén punt voor de groentes, én voor mij.