Kinderen en huisdieren zijn altijd een goede combinatie. Kinderen vinden huisdieren fantastisch en huisdieren kunnen het gezelschap van kinderen juist waarderen. Of je nu grote of kleine huisdieren in je gezin hebt, ze kunnen op vele vlakken een waardevolle rol in het gezin spelen. Vooral in een gezin met opgroeiende kinderen zijn huisdieren zeer nuttig, waarbij ze veel kunnen leren over het leven. En natuurlijk is een huisdier in het gezin ook altijd gezellig. Alle redenen waarom een huisdier hebben geweldig is als gezin lees je hier.

Waarom kinderen vaak een huisdier willen hebben?

Elke ouder kent de vragen van kinderen wel: ‘mag ik een hondje?’ of ‘mag ik een cavia?’ Als je als ouder geen huisdieren gewend bent of geen huisdieren wilt, dan wordt de vraag vaak al met nee beantwoord. Toch is een huisdier zeker het overwegen waard. Kinderen vinden huisdieren gezellig, lief en interessant. Ze zien een huisdier ook als een speelmaatje en een huisdier zal altijd een vriendje zijn die het kind nergens op beoordeeld. Vanuit het huisdier en dan gaat het vooral om de hond als meest voorkomende huisdier, komt onvoorwaardelijke liefde. Kinderen vinden de natuur op zich al heel interessant. Ga eens met je kind naar het bos en je kind kan zich urenlang bezig houden met takjes, bladeren en kleine insecten. Hetzelfde geldt voor een huisdier. Een huisdier is een interessant onderdeel van de natuur dat het kind wil ontdekken. De meeste huisdieren hebben een zachte vacht en dat is voor kinderen heel aantrekkelijk. Het doet ze denken aan een levend knuffelbeest. En niet alleen voor kinderen is een huisdier goed, het is goed voor het hele gezin, ook voor de ouders. Als je kind dus vraagt om een huisdier, denk dan niet alleen aan alle rompslomp rondom de verzorging dat veelal op jou zal aankomen, maar denk ook aan alle voordelen dat een huisdier voor het gezin heeft.

De invloed van dieren op het gezin

Je kent het vast nog wel van toen jij kind was, kinderen groeien op in een wereld waarin ze zijn omringd met dieren. En dan hoeven dit helemaal geen echte huisdieren te zijn, want veel gezinnen hebben helemaal geen huisdieren. Maar een kind komt wel in aanraking met dieren in sprookjes, op televisie, met speelgoed en in boeken. 's Nachts gaan kinderen slapen met een knuffel in de armen, wat vaak ook een beest is. Ook al heb je geen huisdier in het gezin, dieren zijn voor een groot gedeelte verantwoordelijk voor het prikkelen van de fantasie van het kind en leert het kind allerlei levenslessen, zoals liefde, verantwoordelijkheid en de dood. Wanneer je een echt huisdier in het gezin neemt, dan kunnen bepaalde levenslessen in de praktijk geleerd worden en is het geen fantasie meer. Onder begeleiding kan het kind vaardigheden worden aangebracht hoe een huisdier verzorgd moet worden, wat hygiëne is en wat je allemaal wel en niet met een huisdier mag doen. Zelfs ouders die nog nooit een huisdier hebben gehad, zullen in de meeste gevallen enthousiast zijn. Het blijkt namelijk dat ook ouders zich razendsnel aan een huisdier zullen hechten en in een mum van tijd zal het huisdier een onlosmakelijk onderdeel van het gezin zijn. Dit komt de eenheid van het gezin ten goede. Daarnaast zijn er nog enkele zaken, waarbij een huisdier van grote invloed is, vooral op de kinderen uit het gezin.

De sociaal-emotionele ontwikkeling

Normaliter zal een kind opgroeien in een veilige thuissituatie waar het zichzelf kan zijn. Toch zijn kinderen soms onzeker en kunnen ze zich ook onveilig voelen. Dit geldt helemaal voor kinderen die van nature al zeer onzeker zijn. Dit is vaak ook de reden dat kinderen zich veel hechten aan een knuffel. Het geeft ze een veilig gevoel en versterkt hun zelfvertrouwen. Een huisdier kan deze rol ook vervullen. Dit geldt ook voor oudere kinderen die geen knuffel meer hebben. Een huisdier versterkt ook het zelfvertrouwen van kinderen, maar het spoort kinderen ook aan om op ontdekking te gaan en een kind kan met een huisdier veel energie kwijt. Een huisdier kan echt de beste vriend van het kind worden, waar alle geheimpjes en gevoelens van woede en angst mee gedeeld kan worden. Ze hoeven niet bang te zijn dat een huisdier geheimpjes doorvertelt, maar ze krijgen er wel veel liefde en vertrouwen voor terug. Het opbouwen van zelfvertrouwen, mede door een huisdier, kan later goed van pas komen.

Sociale vaardigheden

Sociale vaardigheden zijn zowel voor kinderen als ouders erg belangrijk. Het geeft aan in welke mate mensen kunnen deelnemen in een groep. Het blijkt dat kinderen die huisdieren hebben veel beter ontwikkelde sociale vaardigheden hebben. Dit zal zich vooral uiten in meer interactie naar anderen toe en minder agressie. Vooral honden hebben de eigenschap om de sociale interactie tussen mensen te versterken. Dit kan al simpel gaan om interactie tussen mensen op een hondenveldje die hun hond uitlaten. Een hond vormt dan al vaak een gespreksonderwerp. Ook voor ouders die in het verleden niet voldoende sociale vaardigheden is aangeleerd, kunnen huisdieren dus zeer nuttig zijn.

De cognitieve ontwikkeling

De cognitieve ontwikkeling geeft aan hoe goed iemand kan leren. Voor kinderen is dit zeer belangrijk en is de cognitieve ontwikkeling belangrijk voor hun latere leven. Een huisdier kan hier een belangrijke rol in spelen. Een kind kan namelijk onbeperkt tegen het huisdier praten. Het huisdier fungeert hierdoor als luisterpubliek en tevens als een stimulans voor het kind om te praten. En vooral voor jonge kinderen is praten belangrijk om woordje te leren. Commando's geven, bestraffen of belonen zijn allemaal zaken die van pas komen bij de cognitieve ontwikkeling van een kind. Niet voor niets worden honden soms ingezet in bepaalde programma's om het concentratievermogen en de cognitieve ontwikkeling van kinderen te stimuleren.

Empathie

Een belangrijk onderdeel van de sociale ontwikkeling bij kinderen is het aanleren van empathie. Empathie kunnen opbrengen voor andere mensen is vooral iets wat door de jaren heen kan groeien. Maar met een huisdier kan een kind al op jonge leeftijd leren wat empathie is. Zo zal een huisdier ervoor zorgen dat je kind veel meer empathie kan voelen voor andere kinderen. Het empathisch vermogen van kinderen met huisdieren is in de regel wat groter dan bij kinderen die zonder huisdieren opgroeien. Dit zal uiteraard vooral opgaan bij huisdieren, zoals katten en honden die zelf ook affectie en empathie tonen.

De pubertijd

De pubertijd is voor veel tieners een zeer onzekere periode. Alles is aan het veranderen en de eerste stappen naar volwassenheid worden gezet. Dit heeft ook invloed op huisdieren. Pubers worden door de ouders in staat geacht meer verzorgende taken van het huisdier op zich te nemen. Hoewel een puber hier zich in eerste instantie vaak tegen zal verzetten, heeft het ook een andere kant. Juist omdat een tiener zich soms onzeker kan voelen, kunnen wat extra verzorgende taken voor het huisdier geen kwaad. Een tiener zal zich bij een huisdier altijd op zijn gemak voelen en meer emotionele ondersteuning ervaren.

Het leren van levenslessen

Leren over belangrijke zaken in het leven is misschien wel één van de belangrijkste eigenschappen van huisdieren in een gezin. Een kind leert met een huisdier alles over de voortplanting, de geboorte, ziektes, ongelukken en de dood. Vooral de dood is natuurlijk een gevoelig onderwerp, waar veel kinderen, maar ook volwassenen een eng idee bij hebben. Heel veel kinderen met huisdieren in het gezin worden voor het eerst met de dood geconfronteerd als het huisdier overlijdt. Dit is uiteraard heel erg, maar ook een leerproces. Ze leren hierbij dat een huisdier niet zo oud wordt als een mens, ze leren wat rouwen is en ze komen erachter dat de dood onherroepelijk is. Maar ze leren ook dat de pijn van de dood na verloop minder wordt, vooral als er een nieuw huisdier in het gezin komt. Ook ouders die moeilijk over de dood kunnen praten, zullen dit onderwerp dan wel moeten aansnijden bij het doodgaan van een huisdier. Dit is helemaal niet erg en kan de onderlinge gezinsband versterken. Huisdieren leren dus levenslessen aan zowel de kinderen als de ouders.

Invloed van een huisdier op de gezondheid

De hygiëne in een huis met een huisdier wordt vaak aangehaald door mensen, als reden om geen huisdier te nemen. Maar dit hangt voornamelijk af van hoe goed er wordt schoongemaakt en niet van het huisdier zelf. Uiteraard, een hond kan een bepaalde hondengeur hebben, maar dit heeft niets met een slechte hygiëne te maken en dit heeft geen enkele invloed op de gezondheid van de gezinsleden. Sterker nog, huisdieren kunnen bijdragen aan een betere gezondheid. Alleen al het aaien van een huisdier heeft een verlagend effect op de hartslag en de bloeddruk. Dit geldt voor alle gezinsleden. Je wordt van een huisdier ontspannen en dit heeft een gunstig effect op het immuunsysteem. Er zijn ook onderzoeken, die aantonen dat als kinderen op jonge leeftijd in aanraking komen met huisdieren, zij minder risico lopen op het ontwikkelen van een allergie voor huisdieren. Een huisdier in een gezin is daarom aantoonbaar gezond voor alle gezinsleden.