De slapeloze nachten en stress die vaak met het ouderschap gepaard gaan, klinkt misschien niet als de ingrediënten voor een langer leven, maar volgens een nieuwe studie kan het hebben van kinderen je levensverwachting als ouder verhogen. Een recente studie heeft gesuggereerd dat mensen die kinderen hebben langer leven dan degenen die kinderloos blijven. Onderzoekers geloven dat dit komt doordat het immuunsysteem van volwassenen wordt “opgefrist” wanneer hun peuter naar school begint te gaan en zo start met het oppikken van infecties. Maar er zijn meer redenen waarom ouders langer leven dan mensen zonder kinderen. Lees verder om ze te ontdekken!

Kinderen hebben en langer leven

Een andere studie, die op 13 maart 2017 in het Journal of Epidemiology & Community Health werd gepubliceerd, was gebaseerd op een analyse van Zweedse gezondheidsgegevens van meer dan 725.000 vrouwen en bijna 705.000 mannen die tussen 1911 en 1925 waren geboren. De studie toonde aan dat vaders vanaf 60 jaar waarschijnlijk eerder 2 jaar langer leven dan hun tegenhangers zonder kinderen. Op deze leeftijd kunnen moeders verwachten 1,5 jaar langer te leven dan kinderloze vrouwen. Op de leeftijd van 80, kunnen vaders verwachten ongeveer 8 maanden langer te leven en moeders ongeveer 7 maanden langer in vergelijking met mensen zonder kinderen. Het voordeel om langer te leven als ouder heeft niks te maken met het feit dat je als ouder een zoon of een dochter hebt. Hoewel de onderzoekers geen causaal verband konden aantonen dat laat zien dat het aan de kinderen ligt waardoor ouders langer leven, hebben ze verschillende theorieën over waarom ouders langer leven dan mensen zonder kinderen.

Ouders leven gezonder

Onderzoeker Karin Modig, van het Karolinska-instituut in Stockholm, zei dat het mogelijk is dat het voordeel om langer te leven als ouder te danken is aan het feit dat ouders gezonder leven in vergelijking met mensen zonder kinderen. Als ouder heb je meer de neiging om gezonde en zelfgemaakte maaltijden voor je kinderen te bereiden en een gezondere levensstijl aan te nemen. Een studie uit 2015 van onderzoekers in Australië heeft uitgewezen dat mensen die alleen wonen minder groenten en fruit consumeren en meer kans hebben op een slecht voedingspatroon door te kiezen voor kant en klare maaltijden die snel kunnen gegeten worden. Karin Modig voegde eraan toe dat kinderloosheid mogelijk een teken van natuurlijke selectie is dat laat zien dat mensen die geen kinderen hebben, meer biologische of sociale uitdagingen hebben die gevolgen kunnen hebben voor hun levensverwachting.

Beter immuunsysteem als ouder

In de loop van ons leven kan ons immuunsysteem zwakker worden. Maar wanneer kinderen infecties mee naar huis nemen, krijgen het immuunsysteem van hun moeder en vader een boost. Mensen zonder kinderen – tenzij ze op een school werken of in een ziekenhuis – krijgen niet dezelfde blootstelling aan infecties, waardoor hun immuunsysteem dus met het ouder worden zwakker wordt.

Onze omgeving vormt ons immuunsysteem

Wat we in onze tijd besluiten te doen, of het nu gaat om ongezonde dingen zoals het eten van suiker en het roken van sigaretten, of het maken van gezonde keuzes zoals sporten en groente eten, alles beïnvloedt ons immuunsysteem. Onze keuzes worden beïnvloed door degenen waarmee we leven, vooral als we kinderen hebben. Het imiteren van het ongezonde dieet van een kieskeurige peuter of het niet maken van tijd voor lichaamsbeweging, zal je immuunsysteem veranderen en het verzwakken voor mogelijke ziektes. Omgekeerd kan het handhaven van een gezonde omgeving (wat meestal het geval is als je kinderen hebt) je immuunsysteem versterken.

Slapeloosheid en stress bemoeilijken de immuniteit

Kinderen, vooral de kleintjes en pasgeborenen, staan __er niet om bekend veel te slapen. Onvoldoende slaap heeft de neiging om kinderen chagrijnig te maken, maar het kan ook het immuunsysteem van de ouders beïnvloeden. Langdurig gebrek aan slaap is een van de meest bewezen manieren om de immuniteit nadelig te beïnvloeden, omdat het tijdens de slaap niet geneest.

Een kind opvoeden kan bijzonder stressvol zijn en daarom gaan de meeste ouders ook gezonder leven. Niet alleen wat voeding betreft, maar ook het slaappatroon. In de studie bleek dat mensen met lagere stressniveaus ook sneller herstelden van ziekte dan mensen die hun stress moeilijk konden temperen. Het beheren van stress is belangrijk, niet alleen in hoe we reageren op onze kinderen, maar ook voor onze gezondheid. Als ouder leer je omgaan met stress, wat je een voorsprong geeft op mensen zonder kinderen.

Je verantwoordelijkheid als ouder verhoogt je immuniteit

Hoe je je voelt als ouder kan uiteraard veranderen, afhankelijk van de stemming en leeftijd van je kind. Maar een goed gevoel kan je immuniteit beïnvloeden. Hoewel het een moeilijke taak kan zijn, loont het om ouder te zijn. Het gevoel van een grotere betekenis te hebben in het leven en je gelukkiger te voelen door het feit dat je een kind of kinderen hebt, kan een manier zijn om potentiële ziektes af te weren. Dus hoe gelukkiger je voelt over het hebben van kinderen, des te meer krijgt je immuniteit een boost.

Ondersteuningssysteem

Volgens het onderzoek is een andere verklaring voor een hogere levensverwachting als ouder te wijten aan het feit dat wanneer je op leeftijd bent, je dan volwassen kinderen hebt die voor je kunnen zorgen en je belangrijke ondersteuning kunnen bieden. In de studie leek het samengaan van ouderschap en een langere levensduur sterker voor ongehuwde mannen. De studie wees uit dat ongehuwde vaders zonder partner wellicht meer afhankelijk zijn van hun kinderen. Het hebben van kinderen zorgt voor een hogere levensverwachting, vooral in de absolute zin op hoge leeftijd. De sociale steun kan hiervoor een verklaring zijn.

Mensen zonder kinderen belanden op hoge leeftijd vaak in de eenzaamheid. Ze hebben geen kinderen of kleinkinderen die op bezoek komen, geen steun voor het boodschappen doen of andere zaken. Oudere mensen zonder kinderen hebben ook meer kans op depressie, simpelweg omdat ze zich alleen voelen. Terwijl depressie en verdriet misschien hand in hand lijken te gaan, beweren veel depressieve ouderen zonder kinderen dat ze helemaal niet verdrietig zijn. Ze klagen over een lage motivatie, een gebrek aan energie en sociale interacties of fysieke problemen, wat uiteraard een weerslag heeft op hun algehele gezondheid.

Sociale interacties

Mensen met kinderen profiteren ook van de sociale interactie met hun volwassen kinderen en kleinkinderen. Sociale betrokkenheid speelt een belangrijke rol in gezond ouder worden. In een onderzoek uit 2011 ontdekten onderzoekers dat ouderen die sociaal actief zijn, over het algemeen gemotiveerder zijn om voor hun gezondheid te zorgen in vergelijking met hun leeftijdsgenoten zonder kinderen, die minder gemotiveerd zijn om hun gezondheid op peil te houden.

Een onderzoek uit 2016 dat ook het effect van familiebanden met het hebben van vriendschappen vergeleek, toonde aan ook hier een langere levensverwachting bij oudere volwassenen is. Dit omwille van het feit dat de ouderen werden omringd door meer familieleden en vrienden met wie ze een hechte relatie hadden en dus meer sociale interactie teweegbracht.