Het moederschap kun je zien als een bijzondere reis. Je gaat door dalen en over bergen, maar het gaat nooit zo als je dat van te voren had gedacht. Zit je niet zo lekker in je vel als moeder? In dit artikel lees je handige tips om dichter bij jouw moedergevoel te komen. Kom in contact met jouw moedergevoel en wees de beste moeder die je kunt zijn voor jouw kinderen.

Weg met aannames en het “moeten”

Zit je niet lekker in je vel en heb je het gevoel dat je het helemaal verkeerd doet als moeder? Wanneer jouw kinderen te eten krijgen, kunnen spelen, naar school kunnen en kunnen genieten van hun leven, doe je het eigenlijk gewoon al goed. Je hoeft niet aan alle lijstjes uit de magazines of online forums te voldoen. Wil je het goed doen als moeder? Zorg dan dat je dichter naar jouw moedergevoel gaat. Luister naar wat jouw instinct je te zeggen heeft en volg liever deze lijndraad dan aannames uit boekjes en blogs. Zo doe je het goed naar jouw eigen wensen en regels.

Ontspanning

Een leven met kinderen kan enorm hectisch, druk en chaotisch zijn. Het is niet vreemd dat je daardoor niet altijd even zen in contact staat met jouw moedergevoel. Wat daarentegen wel enorm belangrijk is om hier tijd voor te maken. Zorg dat je als moeder tijd genoeg hebt om tot rust te komen en te ontspannen. Sta bijvoorbeeld een half uurtje eerder op om in alle rust 's ochtends te kunnen genieten van een lekkere bak koffie en rustig momentje. Zo kun je in alle rust de dag tegemoet gaan en blijf je altijd relax als moeder.

Prioriteit aan jezelf

Het klinkt misschien vreemd in de oren van veel moeders, maar het is belangrijk dat je jezelf prioriteit blijft geven. Er wordt vaak gezegd dat na de komst van de kinderen, de prioriteit verschuift van jezelf naar de kinderen. Natuurlijk is dit in grote lijnen waar, maar het blijft belangrijk om voldoende aandacht en prioriteit aan jezelf te geven. Wanneer jij als moeder leuker, rustiger en blijer door het leven kunt gaan, profiteren jouw kinderen hier extra van. Wanneer je niet lekker in je vel zit en het moederschap anders uitvalt dat je had gedacht, is het belangrijk om soms even extra aandacht aan jezelf te geven. Neem eens een middagje “vrij” van het moederschap en kies voor opvang bij een oma of dagverblijf. Zo heb je weer even de tijd om zelf op adem te komen en dichter bij jouw moedergevoel te komen.

Lijstje maken

Wil je ook beter in contact komen met jouw moedergevoel? Zorg dan eerst voor een duidelijk beeld van wat het moedergevoel dan volgens jou moet zijn. Is het beter naar jouw kinderen luisteren, minder stressvol ouderschap of een betere leefsituatie voor jouw kinderen? Maak een concrete lijst hoe jij beter bij jouw moedergevoel kun komen en hoe je dit praktisch kunt omzetten in jouw dagelijks bestaan.

Coaching

Je bent echt niet de enige vrouw op aarde die moeite kan hebben met het moederschap. Is na de komst van de baby er zoveel verandert in jouw leven, maar mis het gevoel je het moedergevoel? Dit kan veel doen met de eigenwaarde van een vrouw. Het kan lijken alsof hier een taboe op heerst om over te praten, want je hebt een baby dus je bent moeder. Maar niet iedere vrouw voelt dat zo. Gelukkig kun je altijd met coaching meer leren over jouw gevoelens en het moedergevoel leren kennen. Heb je moeite om in contact te komen met jouw moedergevoel? Dan kan coaching een goede optie zijn.

Dat het moederschap een bijzondere reis is die vele wegen kent, kan iedere moeder beamen. Iedere moeder en ieder kind is anders. Zorg ervoor dat je niet overspoelt raakt door aannames over het moederschap en moedergevoel. Leer naar jouw eigen instincten luisteren en valideer deze als jouw moedergevoel.