Kinderen in Nederland hebben leerplicht tot en met 18 jaar. Dit is natuurlijk een goede regel, want educatie is hartstikke belangrijk in het leven. Niet alleen om meer kennis op te doen, maar educatie is ook belangrijk wat betreft andere facetten in de samenleving. Goede educatie zorgt er bijvoorbeeld ook voor dat je andere mensen leert te begrijpen. Kennis opdoen over andere culturen zorgt ervoor dat je sneller tolerant wordt en meer waardering voor anderen krijgt.

Veel wetenschappers stellen ook dat racisme aan de ene kant voort kan komen uit een gebrek aan educatie. Mensen met weinig kennis over andere culturen zijn vaak angstig aangelegd. Het belang van verplichte educatie reikt dus verder dan enkel de schoolbanken. Maar naast verplichte educatie is er ook nog vrijwillige educatie voor kinderen. Ook wel naschoolse opvang genoemd. Kinderen kunnen zich dan op verschillende manieren ontwikkelen. In dit artikel lees je alles over naschoolse opvang. Wanneer is het verstandig om je kind naar naschoolse opvang te sturen. Wat zijn de mogelijkheden? Dergelijke vragen worden allemaal behandeld in dit artikel.

Redenen voor naschoolse opvang

Je kunt als ouders meerdere redenen hebben om gebruik te maken van naschoolse opvang. De belangrijkste reden is vaak werk-gerelateerd. We leven tegenwoordig in moeilijke tijden in Nederland. De kosten voor een woning zijn erg hoog en het leven wordt steeds duurder. Zeker als je dan ook nog eens kinderen hebt. Het is daarom voor veel gezinnen noodzakelijk om hun kind naar naschoolse opvang te sturen. De gemiddelde basisschool sluit namelijk om 3 uur. De gemiddelde werkdag eindigt echter pas om 5 uur. Die twee moet men dan zien te overbruggen en daarvoor is naschoolse opvang een goede methode. Een ander voordeel van naschoolse opvang is dat het financieel aantrekkelijk is. Je kunt bijvoorbeeld een oppas inhuren bij je thuis. Vaak is dit echter veel duurder. Die oppas past dan alleen op je kind en daarom ben je veel geld kwijt aan het uurloon. Zeker wanneer je kind regelmatig alleen moet zijn, omdat jullie beiden aan het werk zijn. Naschoolse opvang is dan veel goedkoper, aangezien er dan een begeleider is die een groepje kinderen begeleidt. Hierdoor is het natuurlijk goedkoper, aangezien het geen individuele begeleiding is. Dit is financieel veel aantrekkelijker.

Bovendien kun je als ouders ook een tegemoetkoming ontvangen wanneer je gebruikmaakt van naschoolse kinderopvang. Dit wordt de wet kinderopvang genoemd. Veel mensen vragen zich af wat de hoogte van deze tegemoetkoming is. Dit is niet eenduidig vast te stellen omdat dit afhankelijk is van meerdere factoren. Allereerst is dit afhankelijk van het belastbaar inkomen. Dit is met alle vormen van subsidie en toeslagen zo. Denk daarbij aan huurtoeslag en dergelijke. Maar ook bij de wet naschoolse kinderopvang wordt er dus rekening gehouden met het belastbare inkomen. Bereken dus dit goed van te voren, zodat je niet later geld moet terugbetalen. Vaak is het geld dan al op en kom je ineens voor een onverwachtse verassing te staan. Naast het belastbaar inkomen zijn andere bepalende factoren het aantal uren aan begeleiding. Ook logisch natuurlijk. Hoe meer uur naschoolse opvang je nodig bent, hoe meer tegemoetkoming je wilt hebben. Maar natuurlijk is er ook altijd een vaste grens. Het aantal kinderen dat je hebt heeft ook invloed op de toeslagen die je kunt krijgen. Met meerdere kinderen heb je vaak recht op meer toeslagen, aangezien je dan ook minder geld kwijt bent. Maar ook hier zit een limiet aan, dus je moet alles in de juiste verhouding gaan bekijken.

Voordelen buitenschoolse opvang

Er zijn natuurlijk veel manieren om je kind op te vangen na schooltijd. Denk daarbij aan een oppas aan huis. Dit is doorgaans erg duur, zoals al even werd verteld. Maar ook een au pair of gastouder behoort tot de mogelijkheden. Maar ook dit is flink aan de prijs. Heb je als ouders niet veel te besteden? Buitenschoolse opvang is dan een stuk voordeliger. Het voordeel van buitenschoolse opvang is dat je kinderen professionele leiding krijgen. Een oppas kan bijvoorbeeld onervaren zijn, maar bij buitenschoolse opvang laten ze alleen hele ervaren mensen het werk doen. Je weet dus zeker dat je kind in goede handen terecht komt. Alle begeleiders worden namelijk ook nauwgezet gescreend. Dit om de integriteit te stimuleren. Een ander voordeel is dat ze activiteiten uitvoeren die hun fantasie stimuleert en waar ze wat aan hebben in de rest van hun leven. Bovendien kunnen buitenschoolse activiteiten voor veel vermaak zorgen.

Nadelen buitenschoolse opvang

Buitenschoolse opvang heeft ook enkele nadelen. Het eerste nadeel is dat je kind wel een tijd van huis is. Mocht je thuis een oppas hebben, dan is dit niet het geval. Je kind kan dan gewoon thuis zijn eigen ding doen. Maar bij buitenschoolse opvang is dat niet het geval. Probeer de buitenschoolse opvang dan ook altijd te balanceren. Het is ook belangrijk dat een kind thuis zijn eigen ding kan blijven doen. Een ander nadeel van buitenschoolse opvang is dat niet elk kind behoefte heeft om in groepen te spelen. Sommige kinderen zijn meer op zichzelf. Ook dat moet af en toe gerespecteerd worden, want het individu moet ook gestimuleerd worden. Bovendien kan het zo zijn dat bepaalde activiteiten niet leuk zijn voor je kind. Omdat er met buitenschoolse opvang vaak met een grote groep wordt gewerkt, is de kans dan natuurlijk ook groter dat er concessies gedaan moeten worden. Het ene moment doe je iets wat dat deel van de kinderen leuk vindt, de andere dag weer wat anders. Je kunt er ook voor kiezen om je kind in een kleine naschoolse opvang groep te plaatsen.

Voorbeeld van naschoolse opvang: knutselen

Een activiteit die wordt gedaan in de naschoolse opvang is knutselen. Kinderen zijn creatief ingesteld en houden ervan om te knutselen. Tijdens de schooltijd wordt daar nauwelijks aandacht aan besteed. Gelukkig bij de buitenschoolse opvang wel, zodat de kinderen niet alleen kunnen worden opgevangen, maar ook veel plezier hebben. Bovendien stimuleert dit de creativiteit van de kinderen en is dit zeer praktisch voor in de toekomst. Het voordeel van knutselen is ook dat je aan teambuilding kunt doen. Voor kinderen is het belangrijk om te leren in groepen te werken. Dit is belangrijk voor in de toekomst. In het onderwijs, maar ook later in de carrière moet je namelijk vaker in groepen werken. Het is belangrijk dat kinderen op jonge leeftijd al die dynamiek leren.

Voorbeeld van naschoolse opvang: sporten

Een andere activiteit die regelmatig wordt georganiseerd als naschoolse opvang is een sport. Sporten is om meerdere manieren heel relevant voor kinderen. De belangrijkste reden is natuurlijk dat sporten hartstikke leuk. Kinderen halen er veel genoegdoening uit en bovendien stimuleert sporten ook de creativiteit. Daarnaast is sporten natuurlijk hartstikke gezond. In Nederland komt overgewicht bij kinderen best veel voor. Sporten kan ervoor zorgen dat de mate van overgewicht wordt verminderd. Juist om die reden is het dan ook zo relevant om te sporten als kind. Het voordeel van sporten tijdens de naschoolse opvang is dat je je kind dan niet meer per se naar een sportclub hoeft te sturen. Dit bespaart dan ook weer geld! Natuurlijk is die mogelijkheid er nog wel.

Overige activiteiten

Bovenstaande activiteiten zijn vrij algemeen van aard. Daarnaast zijn er nog veel meer activiteiten die kunnen worden uitgevoerd bij buitenschoolse opvang. Vaak hebben de kinderen ook een eigen inbreng. Ze mogen dan gezamenlijk bepalen wat voor soort activiteiten ze willen uitvoeren. Veel kinderen vinden dit fantastisch, omdat ze dan eigen inbreng hebben. Bovendien leren ze dan samenwerken en ook dat ze niet altijd alles kunnen krijgen wat ze willen. Het is namelijk niet verstandig om je kind altijd heel extreem te verwennen. Wat voor activiteiten er uitgevoerd worden, hangt ook af van de naschoolse opvang waar je je kind heenbrengt. Er zijn daar natuurlijk heel veel voorbeelden van en het is dan altijd belangrijk om naar de mogelijkheden te informeren. Je weet dan precies als ouder waar je aan toe bent.

Eindconclusie

In dit artikel is hopelijk duidelijk geworden welke opties je allemaal hebt als het aankomt om je kind naar een naschoolse opvang te sturen. In deze tijden is een artikel als dit relevanter dan ooit. Vroeger was er namelijk geen naschoolse opvang en oppas, omdat de moeders toen niet werkten. In het huidige progressieve tijdperk is dit echter vaak noodzakelijk, maar ook omdat vrouwen meer ambities hebben. Juist deze combinatie zorgt ervoor dat naschoolse opvang belangrijker is dan ooit. Het heeft dan natuurlijk ook veel voordelen, want altijd aan de hand van je moeder lopen is niet gunstig. Daar word je als kind meer introvert van en dat kan de ontwikkeling stagneren. In dit artikel zijn daarom ook de voordelen en nadelen van naschoolse opvang uitgelegd. Als ouder beslis je altijd zelf. De leerplicht is er, maar wat betreft de naschoolse opvang heb je gelukkig veel zeggenschap.