Een baby krijgen is een enorm bijzonder moment in jouw leven. Het heeft enorm veel impact op jouw leven en dat van de mensen om je heen. Je verkiest er wellicht eerder voor om het weekend thuis met je gezinnetje te spenderen en gaat minder vaak op stap. Dit kan na verloop van tijd ervoor zorgen dat je minder sociale contacten hebt. Mis jij de tijd met de meiden of zou je vaker met mensen van jouw eigen leeftijd opschieten in plaats van dagelijks peutergebrabbel? Lees dan gauw verder hoe jij jouw sociale leven als moeder een boost kunt geven.

Neem zelf contact op

Wil je graag meer sociaal contact en ben je wellicht wat mensen uit het oog verloren toen jij op jouw roze wolk zat na de bevalling? Het is nooit te laat om contact op te nemen. Wil je meer sociaal contact? Wees dan niet bang om zelf het initiatief te nemen en contact op te nemen. Een appje, belletje of mailtje kan al heel wat doen. Echte vriendschappen doven namelijk nooit uit. Het kan zijn dat jullie wat minder contact hebben gehad, maar dat hoeft niet te betekenen dat dit altijd zo zal blijven. Neem het initiatief en trommel jouw vriendinnen op om weer eens iets leuks te gaan doen.

Nodig ze uit!

Als kersverse moeder kan het lastig zijn om even snel de deur uit te gaan of even de stad in te gaan voor een bakkie koffie. Jij of jouw baby kunnen last hebben van verlatingsangst of je kunt geen oppas vinden voor zo'n klein tijdsbestek. Dit hoeft jouw sociale leven helemaal niet in de weg te staan. Nodig jouw vriendin(nen) dan gewoon eens uit om bij jou een bakkie te doen. Zorg dat je het goed weet te plannen en nodig ze uit wanneer jouw baby toe is aan het middagdutje. Zo kun je ongestoord met jouw vriendinnen kletsen zoals voorheen! Door vriendinnen bij jou thuis uit te nodigen kan het een stuk gemakkelijker zijn om sociaal contact te behouden.

Een verre vriend

Wanneer je net moeder bent geworden, kan het heel wat schelen wanneer je iemand hebt om te praten over deze unieke tijd uit jouw leven. Wanneer jij als eerst uit jouw vriendengroep moeder wordt, kan het lastig zijn om connectie te vinden qua gespreksonderwerpen. Je kunt jouw sociale leven dan een beetje uit het oog verliezen. Toch is dit ook een perfect moment om weer eens contact op te nemen met een verre vriend. Heb je iemand jaren geleden uit het oog verloren, maar weet je wel dat zij ook moeder is geworden? Dan kan dit een perfect moment zijn om weer eens contact op te nemen. Je kunt jouw sociale leven als moeder een enorme boost geven door meer 'mamavrienden' te maken. Je hebt dan vriendinnen waarmee je kunt praten over onderwerpen die momenteel van groot belang zijn voor jullie beiden.

Een oppas of naar de opvang

Je kunt jouw sociale leven een beetje verliezen wanneer je als moeder geen 'vrije tijd' krijgt van het moederschap. Het is niet alleen goed voor jezelf om af en toe 'vrij' te zijn van moederen, maar het is ook belangrijk voor jouw sociale leven. Verlies jij jouw sociale leven nu je moeder bent? Zorg er dan voor dat je tijd neemt voor jezelf en deze sociale contacten. Je doet er goed aan om eens per week een paar uur, middagje of dag voor jezelf te hebben. Je kunt bijvoorbeeld een oppasoma inschakelen, jouw kindje naar de crèche brengen of een oppas inhuren. Zo heb jij even de tijd om weer als vanouds leuke dingen te doen met jouw vriendinnen en sociale contacten. Je hoeft je als moeder niet schuldig te voelen als je af en toe wat tijd voor jezelf nodig hebt. Als jij hierdoor beter in je vel zit, is dit alleen maar beter voor jouw hele gezin.

Moeders in de buurt

Als moeder kun je ook nieuwe sociale contacten op doen. Je bent heus niet de enige moeder die het moeilijk vindt om het sociale leven hoog te houden tijdens het moederschap. Je kunt al tijdens de zwangerschap andere toekomstige moeders tegenkomen tijdens zwangerschapsyoga of bij het consultatiebureau. Het is enorm bijzonder wanneer je samen het moederschap kunt delen. Wil je jouw sociale leven een boost geven en iemand hebben om te praten over wat je nu allemaal meemaakt? Dan kun je natuurlijk ook nieuwe vrienden maken. Je kunt op de crèche in contact komen met andere moeders of tijdens het babyzwemmen. Neem het initiatief om een nieuwe vriendschap aan te gaan en nodig een ander eens uit om iets leuks te gaan doen.

Kindvriendelijke uitjes

Wil je jouw sociale leven wel een boost geven, maar gaat het nu je kinderen hebt een stuk lastiger? Combineer de twee dan gewoon! Ga op kindvriendelijke uitjes met jouw vriendinnen. Het maakt niet uit of ze zelf kinderen hebben of niet, iedereen vind het leuk om bijvoorbeeld een dagje naar de Efteling te gaan. Zo kun je het moederschap goed combineren met jouw sociale leven. MeervoorMamas beschrijft in hun blog allerlei uitjes die geschikt zijn om te doen met kinderen

Online mama vriendinnen

Heb je weinig sociaal contact bij jou in de buurt, of vind je het lastig om vrienden te maken? Dan kun je jouw sociale leven ook online een boost geven. Zoek je sociaal contact waarmee je het ook kunt hebben over het moederschap? Waar je flink kunt klagen over wanneer dagen tegenzitten, handige tips kunt ontvangen en ervaringen van andere moeders kunt lezen? Er zijn genoeg zogenaamde 'Mommy forums'. Hier kun je zelf berichten aan toevoegen en berichten van andere moeders lezen. Het is daarnaast ook een goede manier om meer sociale contacten op te doen. Wellicht heb je een goede klik met een van de andere moeders en kun je online contact opdoen. Een appvriendin kan jouw dagelijks leven een stuk leuker maken.

Sport of vereniging

Een andere manier om jouw sociale leven een enorme boost te geven, is door je in te schrijven bij een (sport) vereniging. Hier leer je direct heel veel nieuwe mensen kennen. Mensen van verschillende leeftijden, achtergronden en interesses kun je leren kennen. Schrijf je in voor een koor, een sport of een creatieve hobby. Het is een eenvoudige manier om jouw sociale leven een beetje uit te breiden. Het kan als moeder ook juist fijn zijn om even helemaal niet aan het moederschap te hoeven denken. Leer nieuwe mensen kennen en leer een nieuwe sport of vaardigheid.

Jouw sociale leven kan een beetje wegzakken wanneer je moeder bent. Je zit op een roze wolk na de bevalling en de weken vliegen voorbij. Wanneer je dan weer zin hebt in een bakkie met vriendinnen, kan het zijn dat jullie al ver uit elkaar gegroeid zijn. Toch is het helemaal niet moeilijk om sociaal contact te behouden wanneer je moeder bent geworden. Geef jouw sociale leven een boost door zelf het initiatief te nemen. Bel eens een vriendin of verre kennis op, schrijf je in bij een vereniging, maak eens een praatje bij de crèche en nodig vriendinnen uit bij jou. Je kunt juist behoefte hebben aan sociaal contact dat in het teken staat van het moederschap of juist een tijdelijke ontsnapping zoeken van het moederschap. Voorkom dat je in een sociaal isolement valt na de bevalling en neem genoeg initiatief om sociaal contact te houden.