Vanaf het moment dat je baby geboren wordt, leer je een heleboel. Vooral veel praktische zaken zoals hoe je je baby in bad doet, hoe je poepvlekken uit rompers wast, hoe je je kind het beste kunt troosten, en nog veel meer nuttige handigheden. Sommige dingen leer je van je kraamhulp, soms van Google of van vrienden, maar het meeste leer je gaandeweg. Het is een ontdekkingsreis en je leert steeds meer over je kind en alles wat bij hem of haar hoort.

Onlangs zat ik ’s avonds mijn zoontje op zijn kamer te voeden nadat hij voor de zoveelste keer zijn speen uit bed had gemikt en niet wilde slapen. Toen ik daar in het donker zat terwijl hij in mijn armen eindelijk ontspande bedacht ik me dat ik naast die praktische zaken ook een hoop heb geleerd over mezelf in de afgelopen 1,5 jaar.

Geduld? JA GEDULD JA!

Moeder zijn is een oneindige les in geduld, en ik dacht dat ik daar best wel wat van in huis had. Mag het een onsje meer zijn, alstublieft? Ik kan er niet genoeg van hebben, blijkt elke keer als mijn dreumes iets uitspookt wat ik niet in gedachten had. Als hij niet naar bed is te krijgen, als hij zijn bord macaroni elleboogje-voor-elleboogje opeet, als hij voor de miljoenste keer met zijn mini-tengeltjes aan de DVD-speler zit… Vaak is het tot tien tellen, even in- en uitademen, af en toe even aan papa overlaten, maar uiteindelijk weet je dat de enige oplossing is om geduld te hebben. Omdat dit als enige werkt en je daar zelf ook het meeste baat bij hebt: adem in, adem uit.

moeder met kinderen

Het principe ‘go with the flow’

Een ambitieuze dagplanning hebben, daar ben ik altijd al goed in geweest. Maar een ambitieuze dagplanning met een baby, laat staan met een dreumes, is eigenlijk onbegonnen werk. Dus probeer ik me de term ‘go with the flow’ eigen te maken en daar ook naar te leven. Ik word er steeds beter in, al moet ik mezelf af en toe even tot de orde roepen als ik weer denk ‘ik moet ik moet’. Slaapt mijn zoontje langer dan gewoonlijk of wordt ie eerder moe? Dan doe ik die ene boodschap morgen wel. Staat het aanrecht vol vaat maar breekt de zon ineens door? Streep door de huishoudelijke taken en huppakee, naar buiten! Prioriteiten stellen en laten gaan wat die dag niet gaat lukken: morgen weer een dag! Met name met huishoudelijke klussen ben ik daar héél makkelijk geworden. Gek, he?

Alleen maar over je kind praten? WHAHAHA!

Met vriendinnen afspreken en dan alleen maar gesprekken hebben over je kind? Ha, wat mutsig, dat zou ik nóóit doen! Nou, hier zit de muts der mutsen dan. Want het is namelijk heel fijn om af en toe even de moeder uit te hangen en met een andere moeder ongegeneerd over je kind te kletsen. Vooral om even te horen ‘dat doet die van mij nou ook!’, de laatste tips te delen of gewoon even stoom af te blazen na een paar slapeloze nachten. Wil niet zeggen dat ik mijn brede interesse ben verloren, hoor! Ik kan en wil het ook nog steeds graag hebben over de toestand in de wereld, over werk, muziek en dat ene leuke tentje waar je zo lekker kunt eten. Maar dan wel graag zónder kids en mét wijn. Zodat ik mijn aandacht niet hoef te verdelen.

strong mother and her baby

Zelfvertrouwen als moeder

Net als iedere versbakken moeder was ik het eerste jaar een vat vol onzekerheden: doe ik het wel goed? En daar bovenop krijg je her en der ook nog eens (goedbedoelde) adviezen en tips. Uiteraard vond ik daarin mijn eigen weg, samen met mijn partner. Maar onzeker werd ik af en toe wel van alle meningen. Voordeel was dat ik tijdens mijn zwangerschap al goed wist hoe ik het wilde aanpakken, ik heb me verdiept in alles wat ik zelf belangrijk vind en ook heb ik veel gehad aan mensen in mijn omgeving die op dezelfde lijn zaten als ik. Dat alles heeft me gesterkt en maakt dat ik me inmiddels niet meer zo heel makkelijk meer van de wijs laat brengen. Ik heb vertrouwen in onze keuzes als het gaat om voeding en opvoeding van onze prins. Yes!

Slapeloze nachten? Peanuts!

Toen ik nog geen kind had, dacht ik soms dat ik heel moe was. Haha! Minder dan 6 uur slaap per nacht? Iedere nacht meer dan 1 keer je bed uit omdat je kind wakker is? Dat hou ik nóóit lang vol, dacht ik. O well. Anderhalf jaar verder en de nachten dat ik doorgeslapen heb zijn op 1 hand te tellen, maar ik leef nog hoor! Ik functioneer beter op weinig slaap dan ik dacht en de nachten dat ik er ‘maar’ 1 keer uit moet vind ik luxe. Maar heel eerlijk: soms trek ik het ook echt niet. Na een fase met drukke nachten schiet ik in de zombiemodus en geef ik even ‘niet thuis’. Dan zwengel ik het koffiezetapparaat aan of ik crash op de bank als mijn zoontje een dutje doet.

Ooit gaat ie echt doorslapen, dat weet ik. Voor nu ben ik er graag voor ‘m als ie me ’s nachts nodig heeft. En nu ik het zo opschrijf bedenk ik me dat er nog veel meer dingen zijn die ik leerde het afgelopen 1,5 jaar. Wie weet wijd ik er nog een keer een ‘deel 2’ aan…

Lees ook ‘Dat zal ik echt nóóit doen!- zei ik voordat ik een kind kreeg…’ Wat leerde jij over jezelf sinds je moeder bent? Deel het met ons op Facebook!