Leuke kerstfilms voor kinderen op Netflix

Hoera, kerstvakantie! Een paar weken uitrusten van het jaar en samen leuke dingen doen in de kerstvakantie: zin in! En gezellig samen kerstfilms kijken natuurlijk. Installeer je op de bank met thee, warme choco en wat lekkers. We hebben voor jou alle leuke kerstfilms...

7 Tips voor het kerstdiner op school

*ping* Berichtje in de app van school, onderwerp: 'Kerstdiner op school'. Voor de één betekent dat instant stress, de ander maakt zich er niet druk om en weer een ander vindt het misschien zelfs wel leuk. Ik behoor ergens in het midden tussen de tweede en de derde...

Vruchtbare dagen en ovulatie berekenen

Als je probeert om zwanger te worden is het belangrijk om rekening te houden met je vruchtbare dagen en je ovulatie. Vrijen op vruchtbare dagen vraagt timing. Wanneer is je ovulatie en ben je vruchtbaar? Vlak voor je ovulatie ben je het meest vruchtbaar. Met onze...

5 tips om lekker te slapen tijdens je zwangerschap

Dat een zwangerschap gepaard gaat met de nodige kwaaltjes en ongemakken is wel algemeen bekend. Niet goed slapen tijdens je zwangerschap is een veel gehoorde klacht. Ook zit je de dag vaker op het toilet, beweeg je jezelf wat langzamer voort en als je pech hebt ben je...

Flessenwarmer: zo kies je de perfecte flessenwarmer in 2024

Als je een baby hebt, dan weet je hoe belangrijk het is om de fles goed op te warmen voordat je deze aan je baby geeft. Een flessenverwarmer kan daarbij uitkomst bieden. Maar welke is nu de beste keuze voor jou? In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over...

Jongleren kan ik niet en het lukt mij ook niet om alle spreekwoordelijke ballen in de lucht te houden zonder hulpmiddelen. Werk en gezin, boodschappen, buitenschoolse activiteiten, wekelijkse sporttrainingen, speeldates en andere afspraken. Dat vereist organisatie en planning en overzicht. Hoe plan je je drukke gezinsleven en hoe houd je het daarbij ook nog een beetje leuk? Drie tips om het allemaal een beetje te kunnen overzien:

1. Maak een weekmenu

Vroeger vond ik het verschrikkelijk, het gegeven dat je al weet wat je de hele week gaat eten. Maar ik begrijp mijn moeder met terugwerkende kracht nu veel beter toen ze weleens zei: ik weet niet wat ik nu weer moet bedenken om te eten! Ik snap het nu mam, zeker bij het combineren van werk en gezin zweer ik nu bij een weekmenu omdat het me een hoop kopzorgen, geregel en energie scheelt. Niets is vervelender dan uit je werk komen en nog moeten bedenken wat je gaat eten en ook nog de boodschappen te doen.

Schrijf je weekmenu op en hang het op een prominente plek in de keuken. Zo weet je hele gezin ook wat de planning is. Iedere week in het weekend neem ik even de tijd om een weekmenu te maken. Voor mij werkt het om alles niet voor zeven dagen vast te leggen, zo groot is onze koelkast ook niet, maar om een of twee dagen ‘vrij’ te houden om bijvoorbeeld iets af te halen of om de kliekjes van andere dagen te eten.

Aan de hand van dat menu doe ik dan de weekboodschappen. Of nou ja, ik bestel de boodschappen. Want dat is meteen een tweede tip voor als je net als ik een enórme hekel hebt aan boodschappen doen.

Misschien lukt het niet of heb je geen zin om voor de hele week boodschappen in huis te halen. Alleen al opschrijven wat je deze week wilt eten brengt al veel rust.

besparen op je boodschappen - weekmenu maken

2. Maak (realistische) keuzes en bespreek ze

Schoonmaken, de was doen, de afwas: het is een cyclus. Accepteren dat je huishouden nooit ‘af’ is, is al een hele stap in je mentale gemoedstoestand. Je hoeft echt niet je hele huis áltijd spic en span te hebben. En het hoeft ook niet allemaal in één keer schoon. Verdeel de taken en doe iedere dag een beetje. Doe de ene dag de woonkamer, de andere dag de badkamer etcetera.

Bepaal wat je zelf kunt en wilt doen en wat je andere huisgenoten kunnen oppakken. Welke taken kan je partner doen, waarbij kunnen je kinderen helpen? Communiceer jullie verwachtingen en bespreek dat je het huishouden samen doet en het niet alleen op jouw schouders hoeft neer te komen.

Naast alles wat iedere week moet gebeuren heb je vaak nog een hele lijst met dingen die ‘moeten’. Maar móet het echt? En moet het nu?Neem begin van de week je lijst door en maak keuzes in wat echt moet gebeuren die week en wat wel even kan wachten tot later.

Zorg daarnaast ook voor ontspanning, maar wacht niet tot je tijd ‘over’ hebt: je vrije tijd moet je ook inplannen. Plan iedere dag tijd in voor ‘niets’: een boek lezen, even bellen met een vriendin of gewoon voor je uit staren. Al is het maar een kwartiertje: even stilstaan. Plan ook in ieder geval één avond in de week waar je iets voor jezelf doet: sporten, muziek maken of een hobby die je al lang wilt oppakken. Doe waar je blij van wordt en waar je je batterij weer van kunt opladen. Zorg dat de rest van het gezin ook weet dat het jouw avond is, zodat er niks tussen kan komen.

werk en gezin combineren - vader doet afwas met kinderen

3. Gebruik een familieplanner voor werk en gezin

Al een aantal jaren hebben we ‘m in de keuken hangen: de familieplanner. Een familieplanner of gezinsplanner is een handige kalender voor het hele gezin waar je voor iedereen een weekplanning kunt bijhouden. Er is ruimte voor het noteren van afspraken voor meerdere gezinsleden en er is ruimte voor notities zoals boodschappen. Zo kun je je week heel overzichtelijk plannen.

Ik zie graag in een oogopslag wat er deze week op de planning staat, dus een familieplanner is onmisbaar wat mij betreft. Alle afspraken, boodschappen en andere belangrijke activiteiten worden daar opgeschreven. Speeldates, studiedagen, tandartsafspraken, verjaardagsfeestjes, 10-minutengesprekken, voetbaltraining, eigen sportmomenten, werkafspraken, wanneer wordt welke vuilnisbak geleegd: een blik op de week en iedereen in ons gezin weet wat er wanneer gaat gebeuren.

Als je werk en gezin combineert is een familieplanner of gezinsplanner geen overbodige luxe. Het idee van een dergelijke kalender voor werk en gezin is dat je in één blik kunt zien wie de komende week wat moet doen. Per gezinslid heb je de ruimte om per dag op te schrijven wat te doen of wat niet te vergeten: afspraken, muzieklessen, sporttrainingen, gymtassen mee etc. Zelf heb ik al jaren de familieplanner van Lentezoet, simpelweg omdat het design praktisch is, maar ook omdat iedere week voorzien is van een mooi versje van de hand van de oprichter van Lentezoet, Tirza.

werk en gezin combineren - in balans moeder en dochter spelen samen