Is strips lezen slecht voor kinderen?

Veel mensen kunnen zich het nog wel herinneren: je leest als kind een stripboek en het duurt niet lang of één van de ouders komt met de opmerking ‘Ga nu eens een écht boek lezen!’. Jarenlang was de heersende gedachte dat strips lezen slecht zou zijn voor kinderen. Nu...

Feelgood series en films op Netflix – herfst- en wintereditie

In het najaar, als het weer vroeg donker is en buiten guur en koud, kan ik echt genieten van feelgood series en films. Ook van cheesy kerstfilms word ik heel gelukkig. Liefst in mijn eentje onder een dekentje met thee, chocola en kaarsjes aan. Of in een roze...

Leuke familiefilms op Netflix

Niets is fijner dan op een vrije (mid)dag op de bank te kruipen en samen een fijne film te kijken. Het is helemaal een fijne activiteit als het regent. Op Netflix is er een ruim aanbod met leuke familiefilms voor het hele gezin. Verfilmingen van populaire...

9 lekkere pompoenrecepten

De herfst is begonnen! Hét seizoen van de pompoen. Behalve dat pompoen heel gezond is (het is rijk aan o.a. vitamine C, vitamine E, magnesium en ijzer), is het ook nog eens een heel lekkere en veelzijdige soort groente. En vaak favoriet bij onze kleintjes! Omdat ik...

Wanneer geef jij je kind een mobiele telefoon?

De smartphone is niet meer uit ons leven weg te denken. Maar wanneer geef jij je kind een mobiele telefoon? Dat is een veel gestelde vraag bij ouders. Zelf kijk je snel even naar de hoogtepunten van het nieuws als je ’s avonds op de bank zit. Speelafspraken maak je...

In onze moderne samenleving zijn echtscheidingen helaas een veelvoorkomend verschijnsel geworden. Hoewel het voor volwassenen vaak een moeilijke periode is, kan de emotionele impact van een scheiding op kinderen nog veel groter zijn. Kinderen kunnen zich verward, boos, verdrietig en zelfs schuldig voelen als hun ouders uit elkaar gaan. In dit artikel over scheiding en kinderen zullen we de verschillende manieren bespreken waarop kinderen reageren op een scheiding en hoe ze deze emotionele impact kunnen verwerken.

Reacties van kinderen op een scheiding

Kinderen kunnen op verschillende manieren reageren op een scheiding, afhankelijk van hun leeftijd, temperament en de omstandigheden rondom de scheiding. Sommige kinderen vertonen direct zichtbare tekenen van emotionele stress, terwijl anderen hun gevoelens intern verwerken. Hieronder worden enkele veel voorkomende reacties van kinderen op een scheiding besproken:

Verdrietig kind bij scheiding ouders

Verdriet en verwarring

Kinderen kunnen zich verdrietig en verward voelen als ze ontdekken dat hun ouders uit elkaar gaan. Ze kunnen moeite hebben om de veranderingen te begrijpen en kunnen rouwen om het verlies van een stabiele gezinssituatie.

Angst en onzekerheid

Een scheiding kan bij kinderen gevoelens van angst en onzekerheid veroorzaken. Ze kunnen bang zijn dat ze een van hun ouders zullen verliezen of dat ze zelf de schuld zijn van de scheiding.

Boosheid en woede

Kinderen kunnen boosheid en woede ervaren als reactie op de scheiding. Ze kunnen hun ouders de schuld geven en zich onrechtvaardig behandeld voelen.

Gedragsveranderingen

Sommige kinderen kunnen gedragsveranderingen vertonen na een scheiding. Ze kunnen bijvoorbeeld agressiever, teruggetrokken of onrustig worden. Deze veranderingen zijn vaak een uiting van hun emotionele stress.

Tekening echtscheiding met kind

Verwerking van de emotionele impact

Het is belangrijk om kinderen te ondersteunen bij het verwerken van de emotionele impact van een scheiding. Hieronder worden enkele strategieën besproken die kunnen helpen bij de verwerking:

Open communicatie

Het is essentieel om open en eerlijk met kinderen te praten over de scheiding. Ze moeten begrijpen dat de scheiding niet hun schuld is en dat beide ouders nog steeds van hen houden. Het is belangrijk om beschikbaar te zijn voor vragen en zorgen van het kind bij een scheiding.

Stabiliteit en structuur

Kinderen hebben behoefte aan stabiliteit en structuur tijdens een scheiding. Het handhaven van een consistente dagelijkse routine kan hen helpen zich veilig en zeker te voelen. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat ze kunnen blijven deelnemen aan activiteiten die ze leuk vinden.

Emotionele ondersteuning

Kinderen hebben behoefte aan emotionele ondersteuning tijdens een scheiding. Ze moeten zich begrepen en geliefd voelen. Het kan nuttig zijn om professionele hulp in te schakelen, zoals een kindertherapeut, die hen kan helpen hun gevoelens te uiten en te verwerken.

Scheiding en kinderen: Betrekken van beide ouders

Het is belangrijk dat beide ouders betrokken blijven bij het leven van het kind, zelfs na de scheiding. Kinderen hebben recht op een goede band met beide ouders. Het is belangrijk dat ouders samenwerken en consistent zijn in hun opvoedingsstijl.

Mediator scheiding

Gebruik maken van een scheidingsmediator voor een vreedzame scheiding

Het gebruik van een scheidingsmediator is een waardevolle benadering voor stellen die streven naar een vreedzame scheiding. Een scheidingsmediator is een neutrale professional die helpt bij het faciliteren van gesprekken en onderhandelingen tussen beide partijen tijdens het scheidingsproces. Door de inzet van een mediator scheiding kunnen conflicten en spanningen worden verminderd, omdat de focus ligt op open communicatie, begrip en het vinden van gezamenlijke oplossingen.

De mediator begeleidt de partijen bij het opstellen van een echtscheidingsregeling die tegemoetkomt aan de belangen en behoeften van beide zijden en eventuele kinderen. Deze aanpak bevordert niet alleen een vlotte juridische afhandeling, maar legt ook de basis voor een respectvolle relatie na de scheiding, wat vooral belangrijk is wanneer er samen beslissingen moeten worden genomen over gedeelde verantwoordelijkheden en eigendommen.

Tip: Meer weten over de invloed die een mediator kan hebben tijdens een scheiding en hoe dit het effect op je kinderen kan verminderen? Bekijk hier meer!