Moeders van tweelingen krijgen soms opmerkingen die totaal ongepast zijn. Meestal komen zulke uitspraken voort uit onwetendheid, maar voor een tweelingmoeder kan het soms vervelend en soms ronduit kwetsend. Dus mocht je ooit eens een tweelingmoeder spreken, voorkom dan dat je de volgende uitspraken doet:

1. “Is de tweeling natuurlijk?”

We beginnen meteen met de meest kwetsbare opmerking die je kunt maken, of liever: die je dus niet moet maken tegenover een tweelingmoeder. Of een tweeling ‘natuurlijk’ is verwekt of bijvoorbeeld met IVF, dat gaat je uiteraard helemaal niets aan. Bovendien is het nogal intiem om te vragen hoe een kind is verwekt, toch? Vermijd dus een tactloze opmerking. Het kan alleen maar kwetsend overkomen. Vooral omdat bij moeders van tweelingen de mogelijkheid bestaat dat ze intensieve, langdurige en emotionele vruchtbaarheidsbehandelingen hebben moeten ondergaan. Bovendien hoort dit tot de privésfeer en heeft niemand zich daar mee te moeien.

tweelingmoeder zijn de tweelingen identiek

2. “Zijn de tweelingen identiek?”

Het lijkt zo’n simpele vraag: is de tweeling identiek? De vraag of een tweeling identiek (of: eeneiig) is lijkt redelijk onschuldig en soms wordt deze vraag ook uit onwetendheid gesteld. Maar vragen of een tweeling identiek is, is eigenlijk ook een vraag of de kinderen met vruchtbaarheidsbehandelingen op de wereld kwamen. Behalve dat het heel onbelangrijk is of beide kinderen eeneiig zijn, is het ook een heel intieme vraag. Meestal realiseren de betrokkenen het pas na hun vraag dat hun nieuwsgierigheid uit onwetendheid, dom en knullig overkomt bij een nieuwbakken moeder. Dus nu je het weet: stel deze vraag niet, maar vraag naar iets leuks, bijvoorbeeld de kinderkamer.

3. “Wie van de twee is ouder?”

Heel veel mensen lijken heel benieuwd te zijn welke baby eerder is geboren dan de ander, dus wie van de tweeling nu ouder is dan de andere. Waarom dit zo belangrijk is, kan eigenlijk niemand uitleggen. Voor de ouders maakt dit weinig uit en speelt het geen rol van betekenis. Eigenlijk is het heel onbelangrijk en oninteressant wie van de twee eerder en wie later is geboren. Maar er bestaan betweters die het uur van geboorte aan de latere persoonlijke ontwikkeling van de kinderen linken, wat totaal irrelevant is.

uitspraken die een tweelingmoeder niet wil horen

4. “Een tweeling, ik moet er niet aan denken!”

Eén van de ergste opmerkingen die een moeder van pasgeboren tweelingen moet aanhoren is de ongepaste opmerking dat iemand er ‘niet aan moet dénken!’ om ineens twee kinderen te hebben om voor te zorgen. Of, nog erger: ‘Jij liever dan ik.’ Alsof je de keuze hebt als ouders of, wanneer en van hoe veel kinderen je zwanger wordt. Uit onderzoek blijkt dat dit één van de meest gemaakte misplaatste opmerking is die mensen maken en die heel vaak als heel storend voorkomen. Als je niet weet wat je moet vragen of zeggen, ga dan voor: gefeliciteerd met jullie dubbel geluk!

5. “Zo, nu ben je klaar met kinderen…”

Met deze opmerking bepaal jij eigenlijk dat het gezin klaar is voor deze mensen. En ook al is het semi-grappig bedoeld, een opmerking als deze is heel ongepast. Gezinsplanning is een privézaak waar niemand – behalve de ouders zelf – iets mee te maken hebben. Het lijkt alsof het cijfer twee een magisch getal is wanneer het om het aantal kinderen gaat. Met twee kinderen is je gezin ‘compleet’. Waarbij je voorbij gaat aan gezinnen met één kind en de wens van sommige ouders voor een (nog) groter gezin. Die opmerking wordt vooral gemaakt wanneer de tweeling een jongen en een meisje is. Dan denken veel mensen ‘volgens de norm’ dat de cirkel nu wel rond is.

tweelingmoeder - tweeling baby's samen op bed met identieke pakjes en strikjes

6. “Wie is de slimste van de twee?”

Pardon, wat? Je kan soms je oren niet geloven wat mensen durven vragen. Vergelijken tussen kinderen is altijd al not done, toch? Maar voor sommige mensen geldt dat niet als je het over een tweeling hebt, kennelijk. De vraag ‘Wie is de slimste van de twee?’ of ‘Wie is de liefste?’ is geen uitzondering op de regel. Het is nogal logisch dat geen enkele moeder een negatieve stempel op één van haar kinderen gaat plaatsen.

7. ‘Geinige’ opmerkingen aan een tweelingmoeder

‘Zeg maar nee, dan krijg je er twee! Of: ’twee voor de prijs van één!’ Hoe vaak je dit als tweelingouder gaat horen, is waarschijnlijk niet op één hand te tellen. Vriendelijk lachen na zo’n opmerking is vrij lastig als je deze opmerking al drie keer hebt gehoord.

Hoe ga je nou met zulke opmerkingen of vragen om? Wapen je met gevatte antwoorden, zodat je met een knipoog duidelijk maakt dat sommige opmerkingen of vragen echt niet gepast zijn. Zoals bijvoorbeeld: ‘Ja, onze tweeling is natuurlijk verwekt. En nu we het er toch over hebben, wil je ook meteen weten met welk standje dat gebeurde?’ Wedden dat je zo iemand meteen de mond snoert? En de kans is groot dat diegene de volgende keer goed nadenkt voor diezelfde opmerking of vraag haar of zijn mond uit komt.