Een goede time management op het gebied van werken in combinatie met kinderen is nu juist nog essentiëler geworden omdat kinderen in deze ‘coronatijd’ vaker thuisonderwijs volgen. In dit blog hebben we een aantal timemanagement tips voor ouders die je op weg kunnen helpen. Als je zelf werkt en je kinderen thuis zijn moet je op zoek naar een goede balans. De goede balans vinden waarbij je kinderen genoeg aandacht krijgen, maar jij ook aan je werk toe komt is soms lastig. Om te beginnen is het aan te raden om een cursus time management te volgen. Met behulp van deskundig advies leer je tijdens zo’n cursus alles beter op de rit te krijgen.

Timemanagement tips voor ouders Beter en meer slapen

Timemanagement tips voor ouders: Beter en meer slapen

Uit actueel wetenschappelijk onderzoek blijkt dat mensen die veel ballen hoog te houden hebben op een dag structureel te weinig slaap krijgen. Dit komt vooral door de hoeveelheid licht die we om ons heen hebben van apparaten zoals een smartphone of laptop.

Om optimaal uitgerust te zijn voor de volgende dag en meer energie over te houden voor het werken en om bewust tijd door te brengen met je kinderen is het aan te raden om genoeg slaap te krijgen. Merk je dat je vermoeider bent? Ga dan zeker een uur eerder slapen. Probeer ook een uur voordat je gaat slapen je computer en smartphone niet te gebruiken.

Geef bewuster aandacht aan je kinderen

Als drukke moeder loop je de kans dat er een schuldgevoel ontstaat tegenover de kinderen als jij thuis aan het werk bent en zij ook de aandacht nodig hebben. Geef daarom op momenten dat je niet aan het werk bent je kinderen bewust de aandacht. Klap je laptop dicht en leg je smartphone buiten handbereik. Bewuste aandacht, interesse en samenzijn heeft een positief effect op kinderen.

Probeer daarom gedurende de dag de kinderen het gevoel te geven dat je het daadwerkelijk fijn vindt dat ze bij je zijn door tijdens (korte) pauzes even samen een stukje te gaan wandelen of lekker te kletsen door bijvoorbeeld te vragen naar hoe hun dag gaat. Je zult merken dat je kinderen na deze momentjes zelf weer beter aan de slag kunnen en jij weer rustig door kan werken.

thuiswerken-vrouw

Spreek je waardering uit en besteed aandacht aan een goede sfeer

Als je het druk hebt met veel verplichtingen na te komen probeer je het natuurlijk altijd zo efficiënt mogelijk in te delen. Als dan zaken niet lopen zoals je wilt, komt stress sneller om de hoek kijken. Dit kan soms leiden tot een slechter humeur wat ervoor kan zorgen dat dit ook van invloed is op de sfeer in huis.

Spreek daarom vaker je waardering uit, zowel naar je kinderen als naar je partner. Juist als je het als ouders beide druk hebt is het fijn om wat vaker je waardering uit te spreken en dit ook weer terug te krijgen. Waardering en complimenten uitspreken heeft een positief effect op het hele gezin. Je wordt er allebei vrolijk van en dat geeft je allebei extra energie. Probeer ook juist als je het druk hebt, je partner en de kinderen extra te ondersteunen. Dit zal je ook een goed gevoel geven!

Een kind dat zich fijn voelt en zichzelf kan zijn ontwikkelt zich het best. Een goede sfeer thuis zorgt er ook voor dat leren en studeren gemakkelijker gaat. Door corona gaan we door een periode waar je veel meer tijd samen thuis doorbrengt waardoor je meer rekening met elkaar moet houden. Naast een goede sfeer is een planning over de dag ook van belang. Als iedereen weet waar hij of zij aan toe is blijven de gemoederen ook rustiger en prettiger als je moet thuiswerken tijdens corona.

Dit artikel met timemanagement tips voor ouders is tot stand gekomen door middel van een samenwerking.