Kerst in de keuken: 3 zoete recepten voor kerst

Kerstmis is een tijd van samen zijn en natuurlijk ook gezellig samen eten. Bijna driekwart van de Nederlanders duikt met kerst minimaal een dag de keuken in om een heerlijk feestmaal op tafel te toveren. Mocht je daar tegenop zien, lees dan vooral onze tips voor een...

10 redenen om wasbare luiers te gebruiken

'Gatsie, poep uitspoelen.' 'Blegh, poep in je wasmachine.' Dat zijn de reacties die ik als eerste hoor als ik vertel dat wij in ons gezin wasbare luiers gebruiken. Nou, ik kan je vertellen; dit was 50 jaar geleden misschien zo. Toen ouders nog doeken met...

De leukste musea voor kinderen

Een dagje naar een pretpark of dierentuin is natuurlijk hartstikke leuk, maar soms zou je ook wel eens willen dat je kind iets leert van het uitje. Een ideale oplossing daarvoor is om je kids mee te nemen naar een museum, maar bij het horen van het woord museum is de...

Stoomboot van Sinterklaas knutselen

Sinterklaas is weer in het land en dat is te merken. De Sinterklaas aftelkalender hangt aan de muur, er worden verlanglijstjes gemaakt, schoenen gezet en ook de tijd van knutselen en het maken van mooie surprises is weer aangebroken. Wil je zelf een stoomboot van...

Vruchtbare dagen en ovulatie berekenen

Als je probeert om zwanger te worden is het belangrijk om rekening te houden met je vruchtbare dagen en je ovulatie. Vrijen op vruchtbare dagen vraagt timing. Wanneer is je ovulatie en ben je vruchtbaar? Vlak voor je ovulatie ben je het meest vruchtbaar. Met onze...

Thuiswerken, eerst nog een luxe voor sommigen die deze mogelijkheid hadden. Tegenwoordig een must door de coronaperikelen. Thuiswerken tijdens corona heeft best een aantal voordelen, maar als je langdurig moet thuiswerken, dan moet je er ook goed op zijn ingesteld. Zeker als er nog kleine kinderen thuis rondlopen.

Een goede internetverbinding

Als je thuis werkt heb je over het algemeen een goede internetverbinding nodig. Zeker als je regelmatig grote bestanden moet verzenden of downloaden, of als je regelmatig verschillende sites moet raadplegen. Gelukkig is er tegenwoordig 5G. Een 5G verbinding biedt een veel kortere reactietijd dan 4G, dus ben je ook sneller met een netwerk verbonden. Je internetverbinding is daardoor een stuk stabieler en betrouwbaarder.

Passende werktijden voor thuiswerken tijdens corona

De valkuil van thuiswerken kan zitten in het feit dat je het gevoel krijgt dat je alsmaar aan het werk bent. Kijk goed wat jouw meest productieve momenten zijn en welk werk er op bepaalde momenten het beste gedaan kan worden.

Laten we eerlijk zijn, je bent nu eenmaal minder productief als je voortdurend wordt afgeleid door de kinderen. Als je nog kleine kinderen hebt, profiteer dan van de momenten dat ze slapen of op school zitten. Pas hier je werktijden op aan. Een ingewikkelde klus ’s avonds doen is prima. Maar zorg dat daar weer een tijdsduur van niet werken overdag tegenover staat.

vrouw-achter-laptop-met-baby

Thuiswerken tijdens corona: maak een eigen plek

Werken aan de keukentafel is gezellig en soms ook handig, maar het is wel een plek waar de afleiding op de loer ligt. Daarbij is het meubilair wat er staat misschien ook niet geschikt om er hele dagen aan of op te zitten. Een goede stoel, een werkblad op de juiste hoogte, het voorkomt allemaal klachten. Hoe handig het ook lijkt, kies liever voor een rustige plek in huis waar je echt een eigen werkplek kunt creëren. Voor kinderen is het ook duidelijker dat als een ouder daar zit te werken, ze misschien dan beter niet kunnen storen.

Kan je kind door omstandigheden niet naar school, ga een keer samen werken op de thuiswerkplek. Kinderen voelen zich vaak heel belangrijk als ze net zoals papa of mama aan het werk kunnen. Zorg natuurlijk wel dat er voldoende werk voor het kind is in de vorm van puzzeltjes, kleurplaten, werkboekjes of knutselwerkjes.

Neem altijd ook pauze van je werk zoals je dit op kantoor ook zou doen. Heb je geen andere opties voor het thuiswerken tijdens corona dan de eettafel of de keukentafel? Geef de kinderen dan ook een ‘eigen werkplek’ in huis. Dit is de plek waar zij kunnen spelen of ‘werken’.

Accepteer als het even mis gaat

Met kleine kinderen kun je het thuiswerken tijdens corona nog zo goed plannen, de kans dat het toch allemaal even anders loopt is groot. Je bent nu eenmaal sneller afgeleid, je maakt minder productieve uren en ze komen tussendoor ‘zeuren’. Accepteer het, dat werkt al een stuk prettiger. Een perfecte situatie willen veroorzaakt vaak alleen maar stress.

Accepteer ook het schuldgevoel als je ze tijdens dat belangrijke telefoongesprek misschien te lang achter dat beeldscherm of die spelcomputer laat zitten. Het is gewoon even niet anders, ook jij moet improviseren als je moet thuiswerken tijdens corona.

kind-op-tablet-met-teddybeer

Maak duidelijke regels

Zorg wel voor duidelijke regels voor je kinderen als jij moet thuiswerken tijdens corona. Die zijn altijd handig, maar zeker als je thuiswerkt. De regels maken is geen garantie dat ze niet overtreden worden, maar wellicht helpt het. Maak de regels eventueel samen met je kind. Voorbeelden van regels kunnen zijn:

  • Als de deur van de werkkamer dicht is, dan mag je niet binnenkomen. Of er moet iets heel ergs aan de hand zijn. (Maak goed duidelijk wat ‘heel erg’ is, het kan voor een kind ook al heel erg zijn als ze hun favoriete knuffel even niet kunnen vinden.)
  • Je kunt er ook een regel van maken dat ze pas mogen buiten spelen als het huiswerk af is. Maar dat ze bijvoorbeeld dit eerst moeten aangeven via de app en dan op toestemming moeten wachten.
  • Mag ik een koekje, mag ik een snoepje… Dit kun je voorkomen door te zorgen dat er bijvoorbeeld wat fruit en afgepast snoep klaarligt in de keuken. En stel dan als regel in dat als het fruit op is, dan pas het snoepje of koekje mag worden genomen.

Dit artikel over thuiswerken tijdens corona is tot stand gekomen door middel van een samenwerking.