Knutselen, het blijft altijd leuk om te doen. Kinderen vinden het vaak ontzettend gezellig om samen met papa en/of mama iets in elkaar te knutselen. Het is een moment van rust en aandacht. Ik vind het altijd fijn om samen aan de keukentafel iets creatiefs te doen met mijn kind. De koude periode van het jaar leent zich daar natuurlijk ook perfect voor. In aanloop naar mijn favoriete feestdagen Kerstmis, heb ik 5 leuke ideeën voor dingen om te kerstknutselen.

Kerstknutselen: 5 leuke ideeën

Kerstknutselen: wat ga je maken?

Knutselen met kinderen is leuk, goed voor de fijne motoriek, maar het kan ook quality time voor de kinderen met de ouders zijn. Iets knutselen samen met je kinderen kun je heerlijk thuis aan de keukentafel doen. In aanloop naar de feestdagen kun je bijvoorbeeld iets leuks voor de kerst knutselen om in huis of in de kerstboom op te hangen. Heb je zelf even geen inspiratie om iets te kerstknutselen? Wij geven je vijf ideeën voor kerstknutselen in dit blog.

Tip 1: Kerstknutselen met peuters

Kerstknutselen  met een peuter vraagt om een iets andere aanpak dan knutselen met kinderen uit groep 6. Met een klein beetje hulp van de ouders kunnen er hele leuke dingen worden gemaakt door peuters en kleuters. Wat bijvoorbeeld een leuk is voor de kleintjes om te kerstknutselen, is een eigen kerstboom maken. Vaak willen ze papa of mama helpen met het optuigen van de kerstboom en nu kunnen ze een eigen boom optuigen en die op de slaapkamer aan de muur hangen. Een prachtige zelfgeknutselde kerstboom van karton, papier of van vilt.

Kerstknutselen-met-peuters

Om je kinderen op weg te helpen is het handig als je zelf de boom uitknipt. Als de boom is uitgeknipt uit karton, stevig papier of vilt, kunnen de kinderen hem prachtig gaan versieren. Zij kunnen hem helemaal maken zoals ze hem zelf het mooist vinden. Dat kan een glitterkerstboom worden, een kerstboom met gekleurde zachte pluizige balletjes of iets anders dat je kunt vinden en kinderen zelf op de boom kunnen plakken.

Zet een schoteltje met lijm neer en laat de kinderen hierin dopen wat ze op de boom willen plakken. Als de kerstboom groot genoeg is, kun je ze er zelfs echte kerstslingers op laten plakken. Dit knutselwerk is ook nog steeds leuk voor kinderen uit groep 3, groep 4 of groep 5. Ze kunnen dan steeds zelfstandiger werken en de bomen zullen steeds fraaier worden.

Tip 2: Je eigen kerstboomversiering maken

Het is leuk om versiering voor in de kerstboom te maken en nog leuker als het echt in de boom mag hangen natuurlijk. Kerstboom versiering maken kan op verschillende manieren. Ze kunnen bijvoorbeeld een eigen kerstbal maken. Hiervoor kun je als basis een piepschuim bal gebruiken en deze bal schilderen met leuke figuurtjes of beplakken met vilt, stof, kleine stukjes papier of mooie stickers.

Ook met ijsstokjes kun je leuke dingen voor de Kerst knutselen. De ijsstokjes kun je in mooie kleuren verven en dan beplakken met glitters. Als ze droog zijn kun je ze aan elkaar plakken in de vorm van een ster. Een touwtje eraan en je kunt hem zo in de boom hangen.

Ook van dennenappels kun je een mooie kerstversiering maken. Zoek mooie dennenappels in het bos en verf ze in mooie kleuren. Met een touwtje eraan en wat extra glitters heb je je eigen unieke kerstboom versiering.

Tip 3: Kerstslingers maken

Ook slingers zijn leuk om te maken. Je kunt bijvoorbeeld de letters van ‘prettig kerstfeest’ of een andere tekst uit karton of dik papier knippen. Zorg dat er aan de bovenkant van iedere letter een extra stukje zit waarin je de splitpennen kunt bevestigen. Met deze splitpennen bevestig je de letters aan elkaar, zonder dat het een stijve slinger wordt. De letters kun je natuurlijk maken in de kleur die je leuk vindt en die goed bij de kerst past. Je kunt de letters eventueel nog laten beplakken met glitters of stickers.

Kerstknutselen-kerstslingers-maken

Het is ook leuk om van alles uit karton of papier te knippen wat met kerst te maken heeft, zoals een ster, rendier, een kerstboom een kerstbal of iets anders. Hang ze aan een touwtje. Versier iedere vorm op een leuke manier en je hebt een hele gezellige kerstslinger. Iedere slinger krijgt een extra speciaal effect als je er ook nog kleine lampjes tussen hangt.

Tip 4: kerststukje maken

Natuurlijk blijft een kerststuk maken met kerst altijd leuk. Om bij jezelf thuis neer te zetten, of om cadeau te geven. Neem grote bollen van piepschuim en snij deze door de helft. Bekleed de bollen met mos. Hierin kunnen de kinderen van alles steken om te gaan versieren, zoals kleine kerstballetjes, mooie kersttakjes of hulstblaadjes. Je kunt ook gewone takjes zilver of goud spuiten en deze erbij prikken. Met een lijmpistool kun je ook versiering op het mos plakken. Bespuit de bol eventueel met kunstsneeuw voor een speciaal winters effect. Je kunt ook kleine sneeuwpopjes maken van wattenbolletjes en die er bovenop plakken.

Tip 5: Adventskalender maken van wc-rollen

Heel leuk om te maken is het knutselen van een kerstboom met cadeautjes gemaakt toiletrollen. Hiervoor heb je 34 (lege haha) toiletrollen nodig: 28 voor de boom en 6 voor de stam. De 28 rolletjes voor de boom verf je samen groen, het liefst aan de binnen én aan de buitenkant. De andere 6 rollen verf je bruin. Leg zeven groene rollen naast elkaar op tafel en plak deze rollen aan elkaar vast.

Hierop leg je een rij van zes rollen, die je aan elkaar én aan de onderste rij vast plakt. Daarbovenop een rij van vijf rollen, vastgeplakt aan elkaar en aan de rij eronder. Ga zo door met een rij van vier, daarna drie, daarna twee en tenslotte één rol bovenop. De rollen hebben nu de vorm van een kerstboom.

Kerstknutselen-Adventskalender-maken-van-wc-rollen

De zes bruine rollen plak je per twee aan elkaar, drie lagen op elkaar. Dit wordt de stam van de boom, die je aan de onderkant van de boom moet plakken. Aan een kant laat je de kinderen de rolletjes dichtplakken, zodat je niet meer in de rol kunt kijken vanaf die kant. Maar het leukste komt nog: de rolletjes opvullen met kleine verrassingen. De kinderen mogen uiteraard niet zien wat er in de rolletjes komt, het wordt namelijk een soort adventskalender.

In alle rollen van de kerstboom doe je een klein cadeautje of een briefje met een leuke tekst. Bij drie rolletjes van de stam doe je hetzelfde. Als de rolletjes gevuld zijn, plak je ieder rolletje dicht met een papiertje. Op deze 31 rolletjes zet je een nummer van 1 tot en met 31. Zodra de maand december begint mogen de kinderen iedere dag een rolletje openmaken, een rolletje met een nummer wat overeenkomt met de datum van die dag. Je kinderen zullen het geweldig vinden dat hun knutselwerk zo’n grote verrassing is geworden.

Nog meer leuke ideeën om te kerstknutselen

Nog meer leuke ideeën om te kerstknutselen

Zoek je meer leuke ideeën om te kerstknutselen? Kijk dan eens op onze Meer Voor Mama’s Pinterest pagina. Nog een erg leuke tip voor de maand december in aanloop naar de kerstdagen, is onze Kerstaftelkalender. Voor iedereen helemaal gratis te downloaden.