7 Tips voor het kerstdiner op school

*ping* Berichtje in de app van school, onderwerp: 'Kerstdiner op school'. Voor de één betekent dat instant stress, de ander maakt zich er niet druk om en weer een ander vindt het misschien zelfs wel leuk. Ik behoor ergens in het midden tussen de tweede en de derde...

Voordelen en nadelen van kinderopvang door grootouders

Kinderopvang door grootouders een goed idee? Als je het aan mijn zoontje vraagt zeker. Als ik op een willekeurig moment vraag aan mijn zoon 'waar gaan we naartoe?', dan zegt-ie steevast 'opa!'. Zijn oma's vindt hij ook erg lief, maar de opa's zijn toch echt favoriet...

Kerst in de keuken: 3 zoete recepten voor kerst

Kerstmis is een tijd van samen zijn en natuurlijk ook gezellig samen eten. Bijna driekwart van de Nederlanders duikt met kerst minimaal een dag de keuken in om een heerlijk feestmaal op tafel te toveren. Mocht je daar tegenop zien, lees dan vooral onze tips voor een...

10 redenen om wasbare luiers te gebruiken

'Gatsie, poep uitspoelen.' 'Blegh, poep in je wasmachine.' Dat zijn de reacties die ik als eerste hoor als ik vertel dat wij in ons gezin wasbare luiers gebruiken. Nou, ik kan je vertellen; dit was 50 jaar geleden misschien zo. Toen ouders nog doeken met...

Vintage babykamer: Tips om een prachtige babykamer met vintage meubelen te maken

De tijd begint te dringen. Ik ben bijna op mijn uitgerekende datum en ben nog druk bezig met de styling van mijn vintage babykamer. Halverwege maart verwachten mijn man en ik ons tweede kindje. Ons zoontje van ruim 1,5 jaar verwacht dat er straks een aap uit mijn buik...

Sinterklaas is weer in het land en dat is te merken. De Sinterklaas aftelkalender hangt aan de muur, er worden verlanglijstjes gemaakt, schoenen gezet en ook de tijd van knutselen en het maken van mooie surprises is weer aangebroken. Wil je zelf een stoomboot van Sinterklaas knutselen? Dat kan heel makkelijk!

Met dozen je eigen stoomboot van Sinterklaas knutselen

Toen ik afgelopen maandag lekker aan het werk was, werd ik verrast met foto’s van een knutselende peuter. Samen met zijn vader was hij druk aan het knippen en plakken. Samen gingen ze de stoomboot van Sinterklaas knutselen! De stapel dozen van een paar online bestellingen (Sintcadeautjes!) waren tevoorschijn gehaald en daarvan werd een hele grote stoomboot gemaakt.

Ik vind het altijd ontzettend leuk als ik foto’s krijg op de maandag, de dag dat mijn vriend thuis is met onze zoon. Meestal ondernemen ze wel iets leuks samen, maar dit keer was het regenachtig weer dus echt een mooie dag om te knutselen. Samen waren ze creatief aan de slag met verschillende formaten dozen, lijm, tape, schaar en touw. Ik was echt ontzettend trots op de prachtige stoomboot toen ik het resultaat zag. En mijn peuter vermaakt zich er elke dag goed mee. Even geen filmpjes of spelletjes, maar heerlijk varen in zijn zelf geknutselde stoomboot. De deur open en dicht doen, cadeautjes erin en eruit halen, uren heeft hij zich er al mee vermaakt.

De stoomboot van Sinterklaas knutselen: Wat heb je nodig?

 • Schaar
 • Lijm (lijmpistool of andere sterke lijm)
 • Breed tape en/of plakband
 • Touw of wol
 • Kartonnen dozen (in verschillende maten)
 • Posterkoker
 • Vlaggetjes
 • Inpakpapier
 • Viltstiften of verf

stoomboot van sinterklaas knutselen van dozen

Met dit stappenplan je eigen stoomboot van Sinterklaas knutselen

Als je alle materialen uit bovenstaand lijstje hebt verzameld kun je lekker aan de slag. Om je eigen stoomboot te knutselen, kun je natuurlijk je eigen creativiteit gebruiken. Als je niet zo goed weet waar te beginnen, hebben we een handig stappenplan voor je gemaakt dat je kunt volgen:

 1. Begin met het aan elkaar maken van de dozen, dit wordt de basis van de boot. De dozen kun je aan elkaar tapen met breed plakband, ducttape of vastplakken met een lijmpistool. Mijn vriend gebruikte hiervoor drie verschillende formaten dozen, waarbij de grootste doos de stuurhut is. In de grootste doos heeft hij ramen en een deur gemaakt, zodat onze peuter er heerlijk in kan zitten. De deur is ook gelijk de loopbrug en kan met een touw worden opgehaald. De deur is dan dicht om te gaan ‘varen’.
 2. Als de drie dozen aan elkaar zitten, is het tijd om de voorkant en de achterkant van de boot te knutselen. Hiervoor kun je een doos openknippen en van twee grote stukken karton de voor- en achterkant maken.
 3. Vervolgens gebruik je een posterkoker om de stoompijp op de boot te maken. Het moet tenslotte een echte stoomboot worden! Je kunt de posterkoker met tape of lijm vastmaken op de voorkant van de stoomboot.
 4. De boot is nu bijna klaar. Voor extra feestelijke aankleding kun je (gekleurde) vlaggetjes gebruiken. Ook kun je – samen met je kind – met verf of viltstiften de boot versieren. Uiteraard mogen pakjes op de stoomboot van Sinterklaas niet ontbreken. Dus met inpakpapier en kleine doosjes kun je zorgen voor de laatste details en aankleding van je zelf geknutselde stoomboot.
 5. stoomboot van Sinterklaas knutselen met mooie vlaggetjes en echte cadautjes

Klaar met de stoomboot van Sinterklaas knutselen en ben je nog op zoek naar meer knutselideeën in Sinterklaasthema? Hier vind je de leukste surprises van een schoenendoos. En hier hebben we een blog over leuke sinterklaassurprises maken. Met veel knutselvoorbeelden en -tips.

suprise stoomboot van sinterklaas knutselen

Genoeg inspiratie om zelf heerlijk aan de slag te gaan in aanloop naar pakjesavond en je creativiteit de vrije loop te laten. Heel veel plezier met je eigen stoomboot van Sinterklaas knutselen!