Eens per jaar is het dé dag om papa flink te verrassen, op vaderdag. Met een ontbijtje op bed, natuurlijk. Maar traditiegetrouw hoort daar ook een zelfgemaakt cadeautje bij. Maakt je kind het niet op de opvang of op school? Of wil je samen iets extra's maken naast de schoolknutsel? Je hoeft niet supercreatief te zijn om iets leuks te maken! In dit blog geven we een aantal tips en inspiratie om iets leuks te knutselen met je kind voor Vaderdag.

Fotolijstje

Een typisch vaderdagcadeau is een zelfgemaakte fotolijstje met een dierbare foto van papa en de kinderen. Het knutselen en versieren van een fotolijstje voor Vaderdag is een perfect knutsel project voor peuters en kleuters. Kies bijvoorbeeld voor het welbekende macaroni fotolijstje. Dit heb je nog om zelf een fotolijstje te versieren met macaroni:

 • Een effen fotolijst van hout
 • Ongekookte macaroni
 • Lijm (echte lijm, geen Prittstift )
 • Verf
 • Glitter

Het fotolijstje mag worden versierd met de ongekookte macaroni deze dient op het fotolijstje te worden geplakt. Knutsel je samen met een peuter? Dan kun je het beste zelf de lijm op het lijstje smeren en jouw peuter de macaroni laten plakken. Vervolgens is het even wachten tot de lijm is opgedroogd en kun je het lijstje nog een likje verf geven. Ook kun je het lijstje helemaal afmaken met glitters. Een zelfgemaakt fotolijstje is een echte Vaderdag klassieker.

Een mok versieren

Is papa een echte koffie- of theeliefhebber? Doe hem dan een leuke mok cadeau. Geef niet zomaar een mok, maar een mok die de kinderen zelf versierd hebben. Koop een effen mok en porseleinverf of porseleinstiften (bijv. bij Pipoos). De kinderen kunnen de mok dan kleurrijk versieren voor een leuk Vaderdag geschenk. Natuurlijk is het leuk om een echte 'Super Papa' mok te maken. Je kunt zelf deze tekst op de mok schrijven en de kinderen de rest van de mok laten versieren. Zo drinkt papa iedere dag uit een persoonlijke mok.

Een sleutelhanger van hout

Geef papa een cadeau waar hij iedere dag gebruik van kan maken. Maak een mooie sleutelhanger van hout. Je hebt hier het volgende voor nodig:

 • Rond stuk(je) hout met een gaatje
 • Verf
 • Evt: touw, glitter en overige knutsel spullen

Een rond stuk hout met een gaatje kun je eenvoudig zelf zagen van een plank. Ook zijn deze vormpjes gewoon verkrijgbaar bij een knutselwinkel of online. Dit rondje kunnen de kinderen zelf versieren. Zo is het leuk om het rondje te verven en bijvoorbeeld de namen van de kinderen op te schrijven. Ook kun je al jouw knutsel spullen van zolder halen en kunnen jouw kinderen een unieke sleutelhanger maken.

Vaderdag kaart

Een kaart knutselen voor Vaderdag is een leuk knutsel project voor oudere kinderen of kinderen die net leren schrijven. Zo kunnen van papier knutselen en zelf een kaart maken met een persoonlijke tekst. Je kunt zelf een kaart vouwen van papier, maar natuurlijk ook effen kaarten aanschaffen bij een knutselwinkel. Laat jouw kinderen de kaart versieren met krantenknipsels, plaatjes uit tijdschriften of laat ze zelf een mooie tekening op de voorkant maken. Een leuke knutsel tip is om ze de leukste herinnering met hun vader op de kaart te laten tekenen. Zo ontvangt papa op Vaderdag een unieke en zeer dierbare kaart. Het is ook leuk wanneer de kinderen (net) kunnen schrijven, om ze zelf de tekst laten schrijven.

Medaille voor papa

Heeft papa wel een prijs verdient als 's werelds beste vader? Dan is het maken van een 'Super Papa' medaille een goede optie. Je hebt de volgende spullen nodig om zelf een 'Super Papa' medaille te maken:

 • Touw, draad of lint
 • Karton
 • Crêpepapier eventueel
 • Stiften
 • Aluminiumfolie
 • Gouden glitter

Maak eerst de hanger waar de medaille aan komt te hangen van touw, lint of draad. Vlecht bijvoorbeeld verschillende kleuren touw voor een extra mooi resultaat. Je kunt de medaille maken door een rondje uit een stuk karton te knippen. Wikkel er vervolgens aluminiumfolie omheen. Schrijf vervolgens op gekleurd papier of dun karton 'Super Papa' en plak dit op het rondje met aluminium folie. Aan de zijkanten kun je de medaille nog versieren met crêpe papier en natuurlijk moet de medaille nog worden voorzien van wat extra gouden glitters.

Boekenlegger maken

Met een kleuter knutselen voor Vaderdag? Dan is het maken van een boekenlegger heel leuk om te doen en een persoonlijke boekenlegger is een geweldig cadeau voor papa's die graag (voor)lezen.

Je kunt een boekenlegger eenvoudig maken van gekleurd karton. De kinderen kun deze boekenlegger versieren en beschilderen voor een geweldig resultaat. Je kunt vanalles gebruiken om de boekenlegger mee te versieren: (vinger)verf, stempels, stiften, stickers, glitters, snippertjes papier, er is oneindig veel mogelijk.

Vaderdagcadeau knutselen met baby

Wordt het de eerste Vaderdag van een kersverse vader? Maak deze eerste Vaderdag dan extra speciaal met een uniek en zelfgemaakt cadeautje van de baby. Wat je samen met de baby kunt maken? Bijvoorbeeld een leuke poster of kaart met afdrukken van de voetjes en/of handjes van de baby.

Zorg ervoor dat je vingerverf op waterbasis gebruikt voor dit knutselproject, dat krijg je wat makkelijker van babyvoetjes en -handjes. Je kunt het handje en/of voetje van de baby insmeren met vingerverf en vervolgens stempelen op de kaart.

'Je bent een spetter'

Wil je samen met jouw dreumes of peuter een leuk vaderdagcadeau maken? Maak dan gebruik van de expressionistische schilderkunst om samen met je kind een mooi werkje te maken. Dreumesen en peuters staan bekend om hun mooie schilderwerken met spetters en strepen. Hier kun je flink gebruik van maken. Haal een mooi stuk karton en schrijf hierop: 'Je bent een spetter' of 'Mijn vader is een spetter'. Laat vervolgens jouw peuter of dreumes met kwast en verf een mooie spetterwerkje maken.