Een dagje eropuit met kinderen in Gelderland kan heel divers zijn, er is ontzettend veel te doen. Omdat het zo’n uitgestrekte provincie is (de grootste van Nederland) vind je hier allerlei prachtige landschappen. Wat dacht je van de 1000km² grote Veluwe met zijn prachtige bossen? Of van de westgrens van Gelderland met zijn kilometers lange Veluwemeer?

De rivieren de Waal, de Nederrijn, de IJssel en de Linge bepalen met hun prachtige rivierlandschap een groot deel van de natuur in Gelderland. En dan heb je aan de oostkant het uitgestrekte coulisselandschap van de Achterhoek met bossen, heide en veengebieden en aan de zuidkant het prachtige stuwwallen landschap bij Arnhem en Nijmegen. Lees hier onze tips voor een heerlijk dagje eropuit met kinderen in Gelderland!

Eropuit met kinderen in Gelderland: Genieten van de natuur op de Veluwe

Juist omdat de natuur zo bijzonder is in Gelderland, kun je hier je hart ophalen aan allerlei verschillende soorten activiteiten voor een dagje eropuit met kinderen in Gelderland. Op de Veluwe in Nunspeet heb je een transferium dat vlakbij het station ligt, van daaruit kun je heel goed de Veluwe gaan verkennen. Leuk is om dan eerst even de uitkijktoren te beklimmen die bij het transferium staat waardoor je een prachtig uitzicht over het natuurschoon van de Veluwe krijgt.

In het Nationale park de Hoge Veluwe kunnen jullie je prima een dag lang vermaken. Je kunt daar één van de witte fietsen pakken die je gratis kunt gebruiken en fiets over de prachtige fietspaden. Als je een beetje vroeg in de ochtend gaat fietsen kom je misschien nog een moeder wild zwijn met jongen tegen of een stel reeën.

Uit-met-kinderen-Gelderland-Veluwe

Ook zijn er op de Hoge Veluwe prachtige speurtochten uitgezet die jij samen met je kind kan gaan volgen. En wat dacht je er van om op eigen gelegenheid naar een wildobservatiepunt te gaan en te kijken of je daar in opperste spanning en stilte een wild dier kunt spotten?

Stuifzandgebied in Gelderland: één grote zandbak

Dat klinkt raar, een strand in Gelderland. Toch waan je je, als je de zee even wegdenkt, op een enorm groot strand in het stuifzandgebied van Kootwijkerzand. Dit wordt wel de grootste woestijn van Nederland genoemd. En ook tussen Harderwijk en Nunspeet vind je een heerlijke zandverstuiving, namelijk het Hulshorsterzand.

Er zijn wandelroutes uitgezet speciaal voor kinderen zodat ze het goed kunnen vol houden en volop kunnen genieten van deze enorm grote zandbak.

Klimmen en klauteren in een van de klimbossen

Houden je kinderen wel van een uitdaging en zijn ze iets groter dan 1.20 meter? Ga dan naar één van de prachtige klimbossen die Gelderland rijk is. In Garderen ligt het hoogste klimbos van Nederland. Heerlijk om wat meer risicovol te spelen. En in ook in de achterhoek, bij Ruurlo is een prachtig klimbos te vinden. Tenslotte heb je er ook nog één bij Ermelo en één in Apeldoorn. Dus waar je ook bent in Gelderland, een klimbos met professionele begeleiders is altijd in de buurt. Na een dagje klimmen voelen jij en je kind zich supertrots dat jullie het samen hebben aangedurfd om die hoge boomtoppen te trotseren. Dat doet niet iedereen jullie na!

Uit met kinderen Gelderland dierentuin

Dieren bewonderen in de verschillende dierenparken

Gelderland heeft ook prachtige dierenparken die allemaal heel verschillend zijn. Zo zul je je ogen uitkijken in de Koninklijke Burgers’ Zoo. Met 45 hectare dierenpark in de prachtige bossen bij Arnhem is dit dierenpark indrukwekkend groot. In zeven verschillende werelden maak je kennis met bijzondere dieren en hun leefgewoonten. Dieren kijken is vaak een garantie voor succes tijdens een dagje eropuit met kinderen in Gelderland.

Hele andere dieren vind je weer in het Dolfinarium in Harderwijk. Het is het grootste zeezoogdierenpark van Europa. Jullie zullen versteld staan van wat deze zeedieren allemaal kunnen. En ook kan je kind hier zelf veel leren en ontdekken. Het geluid van de brullende zeeleeuwen blijft nog lang in je geheugen!

Een van onze persoonlijke favorieten voor een dag eropuit met kinderen in Gelderland: De Apenheul. Als jullie ervan houden om dicht bij de dieren te zijn, kun je je helemaal uitleven in de Apenheul in Apeldoorn. Bij de Apenheul gaan ze er van uit dat de bezoekers het meest zullen genieten als de aapjes helemaal hun gang kunnen gaan. Ze lopen daar ongedwongen tussen jullie door. De uitdaging is om op deze dag alle verschillende soorten apen te spotten die de Apenheul heeft. Dat is nog geen gemakkelijke opgave. Ze zitten soms hoog in de bomen verstopt.

Ook in Uilen- en dierenpark de Paay in Beesd, een kleinschalige dierenpark, is het contact tussen de dieren en jullie snel gelegd.

Eropuit met kinderen in Gelderland: Mooie musea in Nijmegen

In Nijmegen, de oudste stad en belangrijkste Romeinse stad van Nederland, kun je tijdens een dagje uit je hart ophalen aan de geschiedenis van deze stad. In Museum het Valkhof kun je samen met je kind op ontdekkingstocht naar de leefwereld van de Romeinen. In Museumpark Heilig Landstichting Orientalis beleven jullie de oudheid opnieuw met huizen uit de Griekse, Romeinse en Egyptische cultuur.

Van een heel andere orde is het muZIEum. Dit is een echt ervaringsmuseum waar je kan ondervinden hoe het is om met een visuele handicap te leven. Ook deze ervaring zullen jij en je kind niet snel vergeten.

Tenslotte kun je vlak bij Nijmegen in Berg en Dal naar het Afrikamuseum. Hier kun je je binnen en buiten helemaal laten onderdompelen in Afrikaanse sferen.

Uit-met-kinderen-Gelderland-Airborne-Museum

Leerzame musea in Arnhem

Ook de stad Arnhem biedt prachtige gelegenheden voor een dagje uit met je kind. Nederlandser kan het niet in het Nederlands Openluchtmuseum. Jullie gaan samen terug in de tijd en komen alles te weten over de prachtige en interessante Nederlandse cultuur.

Ook water hoort bij de Nederlandse cultuur. Daar hebben ze in Arnhem zelfs een heel museum aan gewijd, het Nederlands Watermuseum. Dit is letterlijk een spetterend dagje uit! Je kind leert op een speelse manier alles over de waterhuishouding en de waterzuivering in Nederland.

Arnhem is belangrijk als het gaat om de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. In het Airborne Museum kom je door middel van een speurtocht alles te weten over de Slag om Arnhem.

Eropuit met kinderen in Gelderland: Kastelen in Gelderland

Is jouw kind helemaal gek van ridders en kastelen? Ga dan op bezoek bij die prachtige kastelen die in Gelderland te vinden zijn. Het Geldersch Landschap en Kasteelen beheert natuurterreinen en kastelen. Zo is er kasteel Cannenburgh in Vaassen. Hier ga je met je kind een audiotour beleven waarin de jonker van het kasteel vertelt hoe het leven op het kasteel vroeger was. Ook is er in het park om het kasteel een prachtige speurtocht uitgezet.

Kasteel Doornenburg ligt verder naar het oosten, op een strategische plek waar de Rijn zich splitst in de Waal en de Nederrijn. En ook het museum dat gehuisvest is in het oude Fort Pannerden dat hier vlakbij ligt, laat veel zien van de imposante geschiedenis van dit gebied.

Uit met kinderen Gelderland kasteel Doorwerth

In het imposante kasteel Doorwerth in de gemeente Renkum mogen de kinderen zich verkleden als echte jonkvrouwen en ridders en zo de speurtocht van hun leven beleven!

Attracties in Gelderland

Wordt jouw kind blij van knutselen en jij misschien zelf ook wel? Ga dan samen een dagje uit naar de Spelerij in Dieren. Hier kunnen jullie je naar hartenlust uitleven in de grote werkplaats, de Uitvinderij, en je eigen kunstwerk maken van allerlei materialen. En ook buiten kunnen de kinderen eindeloos spelen zoals ze nog nooit gedaan hebben.

Midden op de Veluwe staat in Apeldoorn een attractiepark voor de hele familie met 60 attracties: Kinderpretpark Julianatoren. Naast de vele attracties zijn er ook veel leuke shows te zien. Hier kunnen jullie je wel vermaken tijdens een dagje eropuit met kinderen in Gelderland.

Dat geldt zeker voor de kleinste kinderen als je met ze naar het Land van Jan Klaassen in Braamt gaat. Hier vind je een binnen-en buitenspeeltuin en, hoe kan het ook anders, een prachtig poppentheater.

Kinderen tot twaalf jaar kunnen zich zeker een dag lang vermaken op Schateiland Zeumeren in Voorthuizen. Het is een avonturenparadijs waar volop geklommen en gegleden kan worden. Dit alles in een overdekte setting met als thema de Gouden eeuw.

Tenslotte kunnen kinderen hun hart ophalen bij amusementspark Tivoli in Berg en Dal waar gezelligheid, overzichtelijkheid en veiligheid belangrijk zijn.

Recreatiegebieden in Gelderland

En alsof Gelderland je al niet meer dan genoeg te bieden heeft op allerlei gebied, is het tenslotte ook nog rijk aan natuurspeeltuinen en mooie recreatiegebieden met veel water. Leisurelands heeft in Gelderland 20 prachtige recreatiegebieden waar je je stuk voor stuk prima kunt vermaken tijdens een dagje eropuit met kinderen in Gelderland

Zo heb je aan het Veluwemeer Strand Horst en Strand Nulde, waar je heerlijk kunt zwemmen, en in het Rijk van Nijmegen bij Beek het Wylerbergmeer waar kinderen zich heerlijk kunnen uitleven. De Mookerplas bij Mook ligt in verbinding met de Maas. Hier kan je samen een kano huren en genieten van een dagje uit op het water.

In alle recreatiegebieden van Leisurelands kun je 365 dagen per jaar van zonsopgang tot zonsondergang terecht. Deze gastvrijheid gecombineerd met alle prachtige mogelijkheden bieden jullie alles voor de leukste dagjes eropuit met kinderen in Gelderland

PS. Ben je op zoek naar meer inspiratie? Kijk hier dan ook voor onze tips voor een dagje uit in LimburgUtrecht, Overijssel of Brabant.