Ook dit jaar wordt er – zoals ieder jaar – tere ere van de Nationale Voorleesdagen een selectie gemaakt van alle prentenboeken die zijn uitgekomen: de Prentenboek Top 10. Uit het grote aanbod maakte een jury van jeugdbibliothecarissen een selectie van de leukste prentenboeken. We zetten ze graag voor je op een rij in dit artikel.

Nu mijn zoon van 6 zelf kan lezen komt het minder vaak voor: voorlezen. ’s Avonds leest hij nu vaker zelf een boek dan dat ik mag voorlezen uit een van de mooie voorleesboeken op zijn boekenplanken. En dat terwijl ik echt dol ben op mooie kinderboeken en dan vooral prentenboeken. Ik neem mezelf nu voor om op andere momenten tijd te maken voor het voorlezen van een mooi prentenboek.

peuter-haalt-boeken-uit-kast

Coco kan het

Coco kan het is verkozen tot Prentenboek van het Jaar en gaat over het kleine vogeltje Coco. Het is ook één van mijn favorieten in de Prentenboek Top 10 van 2021. Alle babyvogels gaan na een tijdje in het nest voor het eerst vliegen. Maar Coco durft het niet. Ze denkt steeds: Wat als ze valt? Of als ze wordt gegrepen door een kat? Aan de andere kant: als het wél lukt, kan ze samen met haar vriendjes vliegen. Lukt het Coco om haar vleugels letterlijk en figuurlijk uit te slaan?

Geschreven en geïllustreerd door Loes Riphagen. Voor 3-6 jaar.

De jongen en de walvis

In het prentenboek De jongen en de walvis vertelt schrijfster Linda Faas het verhaal van een jongen die graag alleen is. Maar op een dag valt hij in slaap en ontmoet een reuzenwalvis. Hij ontdekt dan dat het zo fijn is om iemand te hebben om mee te spelen, iemand om de wereld mee te ontdekken en om een vriend te hebben zoals de walvis. Een ontroerend mooi prentenboek in de Prentenboek Top 10 met prachtige droomachtige illustraties

Geschreven en geïllustreerd door Linde Faas. Vanaf 4 jaar.

Dit is uil

Dit interactieve fladder-, klap en tikboek Dit is Uil is een leuk boek voor de allerkleinsten. Een informatief verhaal waar kinderen actief mee kunnen doen met bewegen.

Geschreven door Libby Walden, geïllustreerd door Jacqui Lee en vertaald door Ellen Hosmar. 3-6 jaar

Prentenboek Top 10

Één voor jou, twee voor mij

Één voor jou, één voor mij is een vrolijk en speels prentenboek in de Prentenboek Top 10 over delen. Beer vindt drie heerlijke paddenstoelen die zijn vriendje Wezel meteen in de pan gooit. Maar dan bedenken ze: hoe kunnen we nou drie paddenstoelen verdelen met zijn twee? Als Vos aangeslopen komt en er vandoor gaat met een paddenstoel is het opgelost. Maar dan is er nog het toetje: drie aardbeien!

Geschreven en geïllustreerd door Jörg Mühle (die van de boekjes van Klein Konijn: ‘Nog even…’), vertaald door J.H. Gever. 3-6 jaar

Kom je mee?

Als in Kom je mee? Nesta zijn zwemdiploma haalt, krijgt hij een grote ingelijste foto van zijn goede vriend: kat Bardo. Die kan hij ophangen op zijn kamer bij papa, want als hij daar is mist hij zijn kat enorm. Op een dag neemt Nesta stiekem Bardo mee in zijn gymtas. Eerst mee naar school en dan mee naar papa.

Geschreven door Sjoerd Kuyper en geïllustreerd door Grootzus. Vanaf 4 jaar

Mijn handen dansen & mijn mondje is een rondje

Nog zo’n leuk interactief boek voor peuters en kleuters: in het dikke kartonboekje met heldere kleuren Mijn handen dansen & mijn mond is een rondje ontdekken kinderen wat ze allemaal met hun handen en met hun mondje kunnen doen. Met leuke versjes worden kinderen aangespoord om vanalles na te doen. Erg leuk! Ondersteunt de motorische en taalkundige ontwikkeling bij peuters.

Geschreven door Riet Wille en illustraties door Ingrid Godon. 1 tot 3 jaar

Naar de wolven

Dit prachtige prentenboek Naar de wolven gaat over de komst van een nieuwe baby. Fabeltje de hond vindt het nieuwe ‘speeltje’ van zijn baasjes niets aan. Het mag op de bank en op tafel en in het grote bed. En het kan niet eens mooi zitten. Op een nacht heeft Fabeltje er genoeg van. Hij sluipt naar het wiegje en fluistert ‘Kom, klim op mijn rug. We gaan.’ Samen vliegen ze over de bergen en galopperen ze over het strand.

Geschreven door Anna Woltz en geïllustreerd door Dieter Schubert en Ingrid Schubert. Vanaf 4 jaar.

Op weg

In het interactieve kinderboek Op weg kunnen allerlei voertuigen ook écht bewegen. Al jaren tekent Leo Timmers allerlei voertuigen die rijden, vliegen of duiken. In Op weg bewegen ze ook echt! Door middel van schuifjes of draaischijven scheurt de raceauto weg, rijdt de tram tingelend voorbij en stijgt het vliegtuig op. Voer-, vaar en vliegtuigen uit onder meer Aap op straat, Garage Gust en Franky zijn verzameld in dit stevige kartonboek voor kleine handjes.

Geschreven en geïllustreerd door Leo Timmers. 1-3 jaar.

Petra

Is ze een steen, een eiland of een ei? Het prachtig geïllustreerde prentenboek Petra is een magisch verhaal. Het boek gaat over veerkracht: Petra is van steen, maar ze past zich flexibel, zelfverzekerd en vol optimisme aan aan iedere nieuwe situatie waarin ze zich bevindt. Deze kleine kei tovert bij jong en oud een lach op het gezicht.

Geschreven en geïllustreerd door Marianna Coppo, vertaald door Denise Bos. Vanaf 4 jaar.

Wat rijmt er op stoep?

Een vrolijk en grappig getekend prentenboek uit de Prentenboek Top 10 op rijm is Wat rijmt er op stoep? Een hilarisch avontuur vol vette pech!

Vandaag wordt oma heel veel jaar.
Thomas bedenkt een gedicht voor haar.
‘Lang zal ze leven…’
Maar, hé, wat ligt daar?
Wat gaan we nu beleven?
Wat rijmt er op stoep?

Geschreven en geïllustreerd door Harmen van Straaten. Vanaf 4 jaar

Prentenboek Top 10 lokale boekwinkel

Support je lokale boekwinkel met een boek uit de Prentenboek Top 10

Tijdens het schrijven van dit blog zaten we in de lockdown van najaar 2021 en hadden lokale winkeliers het lastig. Ook de boekhandel in jouw woonplaats. Ook na alle lockdowns is het belangrijk om de lokale winkeliers te steunen. Koop je boeken dus in de stenen winkel van je lokale boekhandel of bestel je boeken – zowel voor je kinderen als voor jezelf – online bij je lokale boekhandel. En denk bijvoorbeeld ook aan andere dingen die je bij je boekhandel kunt kopen, zoals tijdschriften, agenda’s, schrijf- en tekenspullen, kantoorbenodigdheden, vriendenboekjes, notitieboeken en kookboeken.

Veel leesplezier met één van de boeken uit de Prentenboek Top 10 van 2021!