Het is helemaal hip in de klas van mijn zoontje: vriendenboekjes. Sinds een paar maanden worden de vriendenboekjes fanatiek uitgewisseld tussen klasgenootjes. Mijn zoon zit net in groep 1 van de basisschool en ik was wel even verbaasd, want ik kan me van vroeger herinneren dat ik iets ouder was toen er vriendenboekjes uitgewisseld werden. Toen kon ik ze zelf al invullen, dus ik zat in groep 3 of 4 misschien.

Desalniettemin vind ik het superschattig om die boekjes door te bladeren en antwoorden te zien op vragen wat de hobby’s zijn van kinderen, wat ze later worden en wie hun held is. En ik vind het leuk om het samen met mijn zoontje in te vullen en elke keer verrast hij me weer met andere antwoorden. Enfin, omdat mijn zoon ook een vriendenboekje wilde ging ik op zoek naar een leuk exemplaar. En wat een aanbod is er! Natuurlijk zijn er vriendenboekjes in overvloed van allerlei tekenfilmhelden of van een favoriete voetbalclub, maar zoek je net even iets anders dan vind je er misschien een in dit lijstje met 6 leuke en originele vriendenboekjes.

1. Hip vriendenboekje van Studio Ins and Outs

Op de We Are Pregnant beurs ontdekte ik de invulboeken van Studio Ins and Outs. Eigenaar Irene ontwerpt alle boeken zelf en er is zelfs een hele Facebookcommunity ontstaan uit haar invul-/plakboeken. Behalve invulboeken voor zwangerschap, baby en bruiloft heeft ze ook een vriendenboekje ontworpen. Er staan leuke vragen in en er is voor ieder vriendje ruimte om lekker te kleuren en stickers te plakken. Dit vriendenboekje heeft maar liefst 77 pagina’s, dus genoeg ruimte voor alle vriendjes uit de klas. Het boekje is te verkrijgen in vier verschillende covers en er zijn los stickers bij te koop. Te koop via de eigen site van Studio Ins and Outs.

2. Mijn beste vriendenboek van Emma Thyssen

Deze is zo leuk! In dit vriendenboek heeft elk vriendje maar liefst 4 pagina’s om in te vullen en kan je kind ook zijn of haar creativiteit kwijt. Behalve de ‘normale’ vragen zijn er ook heel grappige en originele vragen (bijvoorbeeld ‘hoe lang kun jij op één been staan?’, ‘als je een robot als huisdier zou hebben, hoe zou je ‘m dan noemen?’ en ‘wat als je 1 toverspreuk zou mogen uitspreken, wat zou jij dan toveren?’) Het is een heel vrolijk geïllustreerd boekje en er is veel ruimte om dingen in te vullen, zelf te tekenen, te plakken en te kleuren. Het ‘Mijn beste vriendenboek’ van Emma Thyssen is onder andere te koop via Bol.com.

mijn-beste-vrienden-boek

3. Mijn gezellige vriendenboek

Wat een mooi vormgegeven boekje, dit ‘Mijn gezellige vriendenboek’ van Marieke ten Berge. Het is een compact boekje met pastelkleurige plaatjes en een mooi lettertype. Er is genoeg ruimte om de antwoorden op de vragen in te vullen en je kunt er een foto bij plakken van je kind. Een mooi alternatief op de druk vormgegeven vriendenboekjes, vind ik. Mijn gezellige vriendenboek is te koop via marieketenberge.nl of Bol.com. Overigens heeft Marieke ook een ‘Mijn stoere vriendenboek’ ontworpen, met eveneens mooi geïllustreerde plaatjes.

mijn gezellige vriendenboek

 

4. Vriendenboek Uitgeverij Snor

Nog zo’n superleuk creatief vriendenboek, ontworpen door Esther van de Paal en geïllustreerd door Julie Marebelle. Geen rechttoe rechtaan vragenlijstjes, maar ballonnen, huisjes en wolkjes met originele vragen. Je kunt dingen invullen zoals je favoriete vak, boek, eten, maar ook ‘het leukste wat jij en ik hebben gedaan’ en ‘mijn wens voor jou is..’ Er zitten stickers bij en er is veel ruimte om lekker te tekenen, bijvoorbeeld je droomdier of hoe je bed eruit ziet. Een mooi vormgegeven vriendenboek, net iets groter dan een normaal formaat vriendenboek en het heeft 68 pagina’s. Verkrijgbaar bij onder andere Uitgeverij Snor.

 

vriendenboek uitgeverij snor

5. Gepersonaliseerde vriendenboekjes

Dit Supervrienden Vriendenboek kun je personaliseren, zodat de naam van je kind op de voorkant wordt gedrukt, en ook wat gegevens en een foto op de eerste pagina kunnen worden ingevuld. Voor vriendjes is er ruimte om vragen in te vullen uiteraard, maar ook om zelf een verhaaltje of gedichtje te schrijven onder andere. Een superleuk vriendenboekje dat eruit ziet als een prentenboek vind ik. Voor kinderen tussen de 2 en 6 jaar en verkrijgbaar via fotogeschenken.nl.

 

supervrienden vriendenboek

6. Monochroom vriendenboekje

Ben je helemaal into the monochroom trend, dan staat dit zwart-wit vriendenboekje straks goed op de boekenplank van de kinderslaapkamer. In dit stoere vriendenboek staan grappige vragen en je kunt zelf je haar en je kleur ogen inkleuren. Het is een hardcover vriendenboekje met 64 pagina’s. Te koop via mamakaart.nl.

vriendenboekje zwart wit