Berend Botje: Het mysterie van het ei

Vanaf 19 januari 2022 is de avontuurlijke film Berend Botje thuis te bewonderen op DVD of via Video on Demand. Deze familiefilm wil je echt zien, want de avonturen van de Botjes zijn zó bijzonder, dat niemand gelooft dat ze echt zijn gebeurd. Maar Berend Botje weet...

Vijfde ziekte bij mijn baby, wat is het?

Erythema infectiosum, ofwel de vijfde ziekte bij mijn baby, wat is het? Het gaat hier om een besmettelijke vlekjesziekte, die vooral bij kinderen voorkomt. Het kind krijgt over het hele lichaam rode vlekjes en vaak voelen ze zich ook niet zo lekker. Veel kinderen...

Leuke luisterboeken voor kinderen

Behalve dat het heel leuk is, is het ook belangrijk om aan kinderen voor te lezen. Voorlezen (en zelf leren lezen) draagt bij aan de taalontwikkeling van je kind en het is een moment van verbinding met je kind. Geen zin of tijd om voor te lezen? Of op zoek naar een...

Wat is hoogsensitiviteit en wat betekent het voor mijn kind?

Hoogsensitiviteit is tegenwoordig geen onbekende term meer. De meeste mensen weten wel ongeveer wat het betekent, steeds meer volwassenen herkennen zich erin en herkennen het soms ook bij hun kinderen. In de jaren '90 introduceerde Elaine Aron, klinisch...

Top 5 leukste vouwwerkjes om zelf te maken

De oudste bij ons is al jaren enorme fan van ‘muizentrappetjes’ vouwen, eigenlijk fan van alle vouwwerkjes om zelf te maken. En waar hij eerst nog best wat hulp nodig had hiervoor kan hij nu helemaal zelfstandig een mooie maken. Hij gebruikt ze voor allerlei dingen en...

Het is helemaal hip in de klas van mijn zoontje: vriendenboekjes. Sinds een paar maanden worden de vriendenboekjes fanatiek uitgewisseld tussen klasgenootjes. Mijn zoon zit net in groep 1 van de basisschool en ik was wel even verbaasd, want ik kan me van vroeger herinneren dat ik iets ouder was toen er vriendenboekjes uitgewisseld werden. Toen kon ik ze zelf al invullen, dus ik zat in groep 3 of 4 misschien.

Desalniettemin vind ik het superschattig om die boekjes door te bladeren en antwoorden te zien op vragen wat de hobby’s zijn van kinderen, wat ze later worden en wie hun held is. En ik vind het leuk om het samen met mijn zoontje in te vullen en elke keer verrast hij me weer met andere antwoorden. Enfin, omdat mijn zoon ook een vriendenboekje wilde ging ik op zoek naar een leuk exemplaar. En wat een aanbod is er! Natuurlijk zijn er vriendenboekjes in overvloed van allerlei tekenfilmhelden of van een favoriete voetbalclub, maar zoek je net even iets anders dan vind je er misschien een in dit lijstje met 6 leuke en originele vriendenboekjes.

1. Hip vriendenboekje van Studio Ins and Outs

Op de We Are Pregnant beurs ontdekte ik de invulboeken van Studio Ins and Outs. Eigenaar Irene ontwerpt alle boeken zelf en er is zelfs een hele Facebookcommunity ontstaan uit haar invul-/plakboeken. Behalve invulboeken voor zwangerschap, baby en bruiloft heeft ze ook een vriendenboekje ontworpen. Er staan leuke vragen in en er is voor ieder vriendje ruimte om lekker te kleuren en stickers te plakken. Dit vriendenboekje heeft maar liefst 77 pagina’s, dus genoeg ruimte voor alle vriendjes uit de klas. Het boekje is te verkrijgen in vier verschillende covers en er zijn los stickers bij te koop. Te koop via de eigen site van Studio Ins and Outs.

2. Mijn beste vriendenboek van Emma Thyssen

Deze is zo leuk! In dit vriendenboek heeft elk vriendje maar liefst 4 pagina’s om in te vullen en kan je kind ook zijn of haar creativiteit kwijt. Behalve de ‘normale’ vragen zijn er ook heel grappige en originele vragen (bijvoorbeeld ‘hoe lang kun jij op één been staan?’, ‘als je een robot als huisdier zou hebben, hoe zou je ‘m dan noemen?’ en ‘wat als je 1 toverspreuk zou mogen uitspreken, wat zou jij dan toveren?’) Het is een heel vrolijk geïllustreerd boekje en er is veel ruimte om dingen in te vullen, zelf te tekenen, te plakken en te kleuren. Het ‘Mijn beste vriendenboek’ van Emma Thyssen is onder andere te koop via Bol.com.

mijn-beste-vrienden-boek

3. Mijn gezellige vriendenboek

Wat een mooi vormgegeven boekje, dit ‘Mijn gezellige vriendenboek’ van Marieke ten Berge. Het is een compact boekje met pastelkleurige plaatjes en een mooi lettertype. Er is genoeg ruimte om de antwoorden op de vragen in te vullen en je kunt er een foto bij plakken van je kind. Een mooi alternatief op de druk vormgegeven vriendenboekjes, vind ik. Mijn gezellige vriendenboek is te koop via marieketenberge.nl of Bol.com. Overigens heeft Marieke ook een ‘Mijn stoere vriendenboek’ ontworpen, met eveneens mooi geïllustreerde plaatjes.

mijn-gezellige-vriendenboek

4. Vriendenboek Uitgeverij Snor

Nog zo’n superleuk creatief vriendenboek, ontworpen door Esther van de Paal en geïllustreerd door Julie Marebelle. Geen rechttoe rechtaan vragenlijstjes, maar ballonnen, huisjes en wolkjes met originele vragen. Je kunt dingen invullen zoals je favoriete vak, boek, eten, maar ook ‘het leukste wat jij en ik hebben gedaan’ en ‘mijn wens voor jou is..’ Er zitten stickers bij en er is veel ruimte om lekker te tekenen, bijvoorbeeld je droomdier of hoe je bed eruit ziet. Een mooi vormgegeven vriendenboek, net iets groter dan een normaal formaat vriendenboek en het heeft 68 pagina’s. Verkrijgbaar bij onder andere Uitgeverij Snor.

vriendenboek-esther-van-de-paal

5. Gepersonaliseerde vriendenboekjes

Dit Supervrienden Vriendenboek kun je personaliseren, zodat de naam van je kind op de voorkant wordt gedrukt, en ook wat gegevens en een foto op de eerste pagina kunnen worden ingevuld. Voor vriendjes is er ruimte om vragen in te vullen uiteraard, maar ook om zelf een verhaaltje of gedichtje te schrijven onder andere. Een superleuk vriendenboekje dat eruit ziet als een prentenboek vind ik. Voor kinderen tussen de 2 en 6 jaar en verkrijgbaar via personalgifts.nl.

vriendenboekje-supervrienden

6. Monochroom vriendenboekje

Ben je helemaal into the monochroom trend, dan staat dit zwart-witte vriendenboekje straks goed op de boekenplank van de kinderslaapkamer. In dit stoere vriendenboek staan grappige vragen en je kunt zelf je haar en je kleur ogen inkleuren. Het is een hardcover vriendenboekje met 64 pagina’s. Te koop via mamakaart.nl.

vriendenboek-zwart-wit-mamakaartnl