Wil je zee, zandkastelen, avontuur, een stedentrip, pretpark, kamperen of gewoon een zwembad? Je kan door heel Europa kindvriendelijke vakanties op maat vinden. Voor kleintjes tot nukkige tieners. Hieronder lees je vier vakantielanden die goed worden beoordeeld door jonge ouders. Weeg af welke bestemming voor jou het beste past met deze vier tips.

1. Italië, de invloed van grootmoeders

Italianen zijn dol op kinderen. Het zat enkele decennia geleden in de genen van Italianen om grote gezinnen met veel kinderen te hebben. Maar het aantal nakomelingen is de jongste jaren wel wat teruggedraaid. De oma's willen graag gezinnen met baby's in hun land verwelkomen. Wees er klaar voor om ze uitvoerig te laten vertellen wat je met je kind moet doen. De grootmoeders (Nonas) zullen inderdaad niet de gelegenheid laten voorbijgaan om te zeggen wanneer je baby het te warm of te koud heeft, meer moet eten en meer of minder frisse lucht moet krijgen. Het maakt niet uit of je er een woord van begrijpt wat ze zeggen. De betekenis is duidelijk, aangezien alle grootmoeders over de hele wereld een soortgelijk gezicht hebben. Veel Italianen zijn gewoon veel handgebaren en mime te gebruiken. Omarm het. Het maakt deel uit van hun cultureel erfgoed. Stoor je dus niet aan die dorpsmentaliteit van bemoeizuchtige oma's. Deze manier van leven betekent dat wanneer je baby huilt in een restaurant of in de trein, het voor de Italianen de normaalste zaak van de wereld is. Kijk niet verbaasd op als oma de maaltijd aan de kleine dreumes persoonlijk geeft dat ze enkele minuten daarvoor heeft voorbereid. Van oudere kinderen wordt verwacht dat zij rondrennen op het plein voor het restaurant, terwijl de ouders blijven zitten in het restaurant tijdens het avondeten. Het eten zelf in Italië is kindvriendelijk. Veel pasta, pizza, kip en eindeloze smaken van ijs (gelato). Er mag dan wel een taaldrempel zijn, maar met een paar basiszinnen komt alles goed.

2. Spanje, speeltuinen in overvloed

Spanje toont wat kindvriendelijkheid betreft heel veel gelijkenissen met Italië. Diezelfde dorpsmentaliteit geldt ook in Spanje. Het is normaal dat grootmoeders voor de kleinkinderen zorgen, terwijl ouders gaan werken om het gezin te onderhouden. Hoewel de gerechten buiten het welbekende paella, niet zo bekend zijn is er voor de kids een overvloed aan fruit en groenten aanwezig. Het is een blijft een mediterraanse keuken die wordt als beschouwd als één van de meest gezonde in de wereld. Speeltuinen en kilometer lange stranden als zandbak zorgen ervoor dat de kinderen overal kunnen ravotten. Voor de ouders zelf zijn de musea, archeologische plaatsen en een oneindig aantal aangelegde wandelpaden de ideale manier om te ontspannen in gezelschap van de kinderen.

3. Denemarken met Legoland als paradepaardje

Denemarken werd enkele jaren geleden uitgeroepen tot het vakantieland dat het meest kindvriendelijk is. De talloze pretparken zijn daar uiteraard niet vreemd aan. Maar ook de Deense gastvrijheid en vriendelijkheid zorgt er voor dat Denemarken hoog in de bucking list staat van vakantieland voor kinderen. De mogelijkheden voor de kinderen zijn onbeperkt. Zo zijn er overal faciliteiten voor kinderen voorzien. Wanneer je bijvoorbeeld een museum wil gaan bezoeken, bestaat er een speelgedeelte voor kinderen. Het paradepaardje bij uitstek is Legoland in de buurt van Kopenhagen. Wie wil slapen tussen de kinderfiguurtjes van Legoland kan in het Billund Resort bivakkeren. Het spreekt voor zich dat je tijdens de overnachting in een themakamer je nachtrust doorbrengt. Maar het Legoland pretpark biedt onder meer ook onderdak aan een vakantiepark Lalandia en een zoo.

Margot van Meervoormamas.nl zette 9 tips waarom Zuid-Denemarken dé vakantiebestemming is voor gezinnen op een rij. En ze heeft een uitgebreid reisverslag gemaakt over Zuid-Denemarken als vakantieland

4. Frankrijk, wegdromen in Walt Disneyland

Wie Frankrijk zegt, noemt in één adem Parijs. De kinderen kunnen uiteraard genieten van Walt Disneyland. Voor de meeste gezinnen de grote uitdaging om een bezoek aan Parijs te brengen. Ook als je geen echte aanhanger bent, verveelt een bezoek aan Walt Disneyland nooit. Eenmaal in je leven moet je toch een bezoek hebben aangebracht. Voor iedereen is er wel iets te vinden wat een bezoek meer dan de moeite waard maakt. Buiten de talloze attracties zoals de achtbanen, zijn er ook heel veel randactiviteiten die je niet mag missen. In het oog springt de dagelijkse motor stunt show en Animagique. Beide zijn heel uniek en interessant. Een andere geweldige ervaring is de Disney parade, die elke morgen en avond doorgaat. Dit overweldigend spektakel moet je één keer in je leven vanaf de zijlijn hebben meegemaakt en waar de geliefkoosde Disney-figuren tot leven komen.