Ja, roadtrips met een baby kunnen stressvol zijn, maar dat hoeven ze niet altijd te zijn. En al zeker niet als je goed voorbereid vertrekt! Je zult ongetwijfeld je baby willen meenemen naar die prachtige vakantiebestemmingen die je tijdens het plannen van je roadtrip bent tegengekomen. Ook al zijn de bestemmingen afgestemd op baby's, misschien ben je bang om je baby mee te nemen omwille van de lange afstand met de wagen. Maar na het lezen van dit artikel zul je verbaasd zijn over hoeveel eenvoudige dingen je kunt doen om je baby tijdens de reis kalm en rustig te houden. Of nu enkele uren of enkele dagen overweg bent, hier zijn enkele tips en advies om je roadtrip vlot te laten verlopen.

Wanneer kan een baby veilig reizen met de auto?

Je baby is waarschijnlijk van het ziekenhuis met de auto naar huis gekomen, dus er zijn geen echte beperkingen op roadtrips. Het enige waar je rekening mee moet houden, is dat je baby's immuunsysteem nog niet helemaal is ontwikkeld. Als je reist met je baby zul je mogelijk meer pauzes nodig hebben om je baby te voeden, de luier te verversen en natuurlijk ook om te knuffelen. Verder omvat je roadtrip een goede planning en organisatie, maar dit is niet anders dan een roadtrip zonder baby.

Plan en organiseer

Op roadtrip met je baby vereist behoorlijk wat planning en organiseren, maar daartegenover staat de flexibiliteit om te reizen volgens een schema dat past bij je gezin. Inclusief om __bestemmingen te bezoeken waar en wanneer je maar wilt. Het is een fantastische vorm van reizen voor gezinnen met een baby, en dit is waarom:

Baby's slapen gemakkelijk in de auto

Wanneer je baby slaapt, kun je van de ene bestemming naar de andere rijden. De meeste baby's vallen gemakkelijk in slaap in de auto. Ze houden van de vibraties en geluiden! En het betekent geen nap-tijdgevechten voor de ouders. Zorg ervoor dat ze wat gegeten hebben voordat je vertrekt. Tot de leeftijd van 15 maanden, doen baby's twee keer per dag een dutje, wat betekent dat je 's morgens een rit van anderhalf uur kunt maken, kunt stoppen voor de lunch, wat kunt wandelen en spelen om vervolgens nog een rit van anderhalf uur naar je bestemming te doen. Natuurlijk zijn alle baby's anders. Maar de belangrijke boodschap is dat je je roadtrip aan hun routine aanpast en je route dus ruim van tevoren plant. Probeer niet langer te rijden dan de standaard dutjes. Dit resulteert alleen in een humeurige baby en gestreste ouders.

Ze slapen beter s'nachts

Je zult ontdekten dat je baby beter zal gaan slapen s'nachts doordat hij in de auto zit. Wat betekent dat je je als ouders frisser dan normaal zult voelen. Zoals slaapexperts ons vertellen, een goede nachtrust zorgt voor een goed gevoel overdag.

Pauze nemen en tijd voor jezelf onderweg

Terwijl je baby in de auto een dutje doet, zie je het landschap voorbij dwarrelen. Laat je gedachten rustig ronddwalen, terwijl je luistert naar je favoriete muziek en geniet van je partner en je slapende baby. Plus, als je baby in een diepe slaap is, kun je de auto stoppen (maar laat de radio en de motor draaien). Je kunt uitstappen en het uitzicht bewonderen. Uiteraard moet je altijd voorzichtig zijn. Ga dus nooit te ver weg van je auto met een draaiende motor!

Verken plaatsen die je normaal niet zou zien

Op roadtrip met je baby word je geleid door de routine van je baby. Het kan zijn dat de afstand te groot is om in een dag de volgende bestemming te bereiken. Dus je kijkt op de kaart en ziet een klein dorpje iets dichterbij en besluit om daar te blijven. Het zijn vaak deze minder bekende locaties, waar je normaal niet zou stoppen, die uiteindelijk het hoogtepunt van je reis worden.

Je hebt de auto om al je babyspulletjes in op te slaan

Ook al zijn ze klein, baby's komen met een gekke hoeveelheid aan spullen. Een buggy, reiswieg, extra kleding, spenen, luiers, doekjes, speelgoed, babyvoeding en zoveel meer. De gedachte om alles wat je baby nodig heeft kwijt te kunnen in de auto, is voor vele ouders geruststellend. We raden aan babyspullen op te bergen in plastic boxen, zodat het gemakkelijk is om items te zoeken en handig is om de auto op elke bestemming snel in- en uit te laden. Een goed geladen auto is essentieel om de roadtrip met je baby eenvoudig te houden. Het laatste dat je wilt doen, is gaan snuffelen onder een berg kleding en luiers, gewoon om hun nachtlampje te vinden.

Ruimte in de auto voor een koelbox

Koop melk, drankjes en eten in de supermarkt om op te bergen in je koelbox. Je kunt dan genieten van een snack wanneer je maar wilt. Kom je een prachtig panoramisch uitzicht tegen? Nou, daar is je lunchstop om heerlijk te picknicken. Bovendien helpt het je centen te sparen voor brandstof en accommodatie.

Vrije activiteiten

Omdat je van plaats naar plaats reist, is het meer dan waarschijnlijk dat je ook wilt rondwandelen en elke bestemming te voet wilt verkennen. Als je langer op één plaats verblijft, neem je vaak de toevlucht tot betaalde activiteiten om de tijd te vullen. Heel jonge kinderen hebben niet al te veel entertainment nodig en hebben zeker geen betaald entertainment nodig. Baby's zijn meer dan gelukkig al kruipend door het gras, al voelend op het strand met het zand tussen hun tenen of gewoon al kijkend naar voorbijgangers of andere dingen die hun aandacht trekken.

Geen vluchten

Geen vluchtkosten, geen gedwongen vluchtschema's, geen problemen met beperkte bagage en geen stress om je baby rustig te houden op 30.000 voet. Geen enkele ouder houdt van vliegen met een baby. Een roadtrip met je baby betekent dat je deze problemen niet ervaart.

Reizen met de trein

Misschien vertrek je niet met je eigen wagen op roadtrip, maar ben je van plan een auto te huren. Op die manier kan je van de ene bestemming naar de andere rijden en zelfs tussendoor de trein nemen (wanneer de afstand te groot is) om op de aangekomen bestemming opnieuw een auto te huren. Allemaal perfect mogelijk! En wat geldt voor vliegen met een baby is ook van toepassing op het nemen van een trein. Vraag het altijd eerst aan je kinderarts. Je arts kan aanbevelen dat je baby mensenmassa's vermijdt als hij of zij jonger is dan drie maanden oud. Dit komt omdat het immuunsysteem van een pasgeborene nog niet volledig is ontwikkeld, dus verkoudheid en andere infecties komen vaker voor. Voordat je de eerste reis van je baby plant, is het een goed idee om met de dokter te praten om er zeker van te zijn dat het veilig is.

Tips voor reizen met de trein met een baby

Draag je baby

Door je baby te dragen, kun je je op een meer natuurlijke manier rondbewegen en je baby is er dol op! De bewegingen die jij maakt en de bewegingen van de trein zijn de perfecte wieg voor je baby. Je baby zal slapen als een roosje!

Controleer de trein

Doe je onderzoek van tevoren, want sommige treinwagons kunnen specifiek worden aangewezen als gezinswagons, met dingen als het aanpassen van tafels om je baby te verversen. Sommige treinen hebben zelfs een wagon die als speeltuin dienst doet, wat geweldig is als je baby al wat ouder is!

Stap snel in en uit

Het meest stressvolle deel van het reizen per trein met een pasgeborene is het in en uit de trein stappen. Het is daarom goed om te weten waar en wanneer je uitstapt, zodat je je tijdig kunt voorbereiden. Verzamel al je spullen en wees klaar om uit te stappen van zodra de deuren opengaan. Als je met een volle lading aan bagage reist, roep dan de hulp van het personeel in. Leg je partner de leiding over de baby en al zijn of haar onmiddellijke behoeften op, terwijl jij jezelf belast met het in- en uitladen van alle bagage. Van zodra alles uit de trein geladen is, maak dan een snelle inventaris op. Als er iets ontbreekt, waarschuw dan onmiddellijk de conducteur. Ze hebben de macht om de trein staande te houden totdat iedereen, en alles, van de trein is.