Zuid-Denemarken als vakantiebestemming in gedachten? Doen! De fijnste herinneringen uit mijn jeugd zijn de zomervakanties waarbij ik op de achterbank tussen mijn twee zussen zat ingepropt. Spelletjes doen, cassette bandjes luisteren, snoepjes eten en vitten op elkaar want ‘zij zit op mijn helft!’. Met in het vooruitzicht wekenlang spelen, zwemmen, vriendjes maken die je niet kon verstaan, lekker eten en laat opblijven.

De allereerste herinnering die ik heb aan een vakantie is die naar Denemarken. Niet in de laatste plaats omdat we toen naar LEGOLAND® gingen, een walhalla voor een 5-jarige natuurlijk. Eindeloos bouwen, spelen, prachtige kunstwerken bewonderen en in een echt LEGO®-wagentje rijden, dat heeft toen veel indruk gemaakt want ik herinner het me nog heel goed.

Ons zoontje heeft nu bijna dezelfde leeftijd als ik destijds had en hoewel we niet eerder nadachten over Denemarken als vakantiebestemming, ben ik wat gaan onderzoeken. En ik kan je vertellen: Dansk.nl heeft mij overtuigd van Zuid-Denemarken. Het heeft echt alles in zich om er een supertoffe vakantie van te maken als gezin. We zetten graag 9 redenen op een rij waarom Zuid-Denemarken – naast LEGOLAND® – het ideale vakantieland is voor gezinnen:

1. Supertoffe attracties voor kinderen

Natuurlijk is LEGOLAND® in Billund een heel goede reden om af te reizen naar Zuid-Denemarken, maar er is nog veel méér te doen in dezelfde regio. In Zuid-Denemarken zitten tal van geweldig leuke attracties voor kinderen, zowel voor de kleintjes als voor de wat oudere kinderen. Je vindt er meerdere dierentuinen, zoals bijvoorbeeld Safaripark GIVSKUD ZOO, waar je op safari kunt met je eigen auto of met de speciale safari-bus. Ook vind je het leukste kasteel voor kinderen in Denemarken, het Egeskov slot, waar je een heleboel kunt ontdekken in het kasteel en zelfs op een Segway de kasteeltuin kunt ontdekken.

Voor de avonturiers onder ons: ga klimmen tussen de boomtoppen in het Funky Monkey Park in Kolding en Odense. Bezoek ook zeker het sprookjesmuseum van de beroemdste Deense sprookjesschrijver ooit: Hans Christian Andersen.

In het stadje Billund vind je ook het LEGO® House, werkelijk een walhalla voor de fans. Het LEGO® House is 12.000 vierkante meter groot en huist wel 25 miljoen steentjes, een historisch LEGO®museum, meerdere zones waar jong en oud kunnen spelen en leren (bouw je eigen kunstwerk!), drie LEGO restaurants, maar liefst negen dakterrassen met avontuurlijke speeltuinen en enórme LEGO® winkel (de grootste winkel staat natuurlijk in LEGOLAND®). De moeite waard om een dag voor te reserveren!

zoo-safaribus

2. Bezoek een echt Vikingdorp in Zuid-Denemarken

Denemarken is historisch gezien het thuisland van de Vikingen en je vindt er dan ook meerdere toffe attracties die je meenemen in de Vikingwereld, waaronder superinteressante musea waar ook nog eens veel te beleven is. Zoals het Ribe VikingeCenter, waar je echt terug in de tijd kunt gaan. Het Ribe VikingeCenter (in Ribe stad) is een openluchtmuseum waar een echt Vikingdorp is gemaakt. In het dorp kun je kennismaken met vakmensen uit die tijd. Neem een kijkje bij de smid, de houtsnijder en de Viking krijger en help ze een handje mee!

3. Het is dichterbij dan je denkt

Het lijkt misschien een eind rijden naar Denemarken, maar als je het vergelijkt met een rit naar de kust van Frankrijk of zelfs Spanje is dit peanuts. Vanaf Utrecht rijd je al in 6 uur naar Zuid-Denemarken. En dat is zelfs als je het heel rustig aan doet en regelmatig tussenstops doet heel goed te doen met kleine kinderen. Een hele geschikte periode om naar Denemarken te gaan is bijvoorbeeld in de meivakantie.

4. Er is heel veel strand

Denemarken is eigenlijk een schiereiland en grenst alleen in het zuiden aan Duitsland. Dat betekent dat er heel veel kustlijn is en dus veel strand en dat betekent: genoeg mogelijkheden tot zwemmen en zandkastelen bouwen. Ideaal met kinderen, want ik ken geen andere plek waar kinderen zich met zo weinig – alleen zee, zand en een schepje – een hele dag kunnen vermaken. Op meerdere plekken langs de Westkust van Zuid-Denemarken, zoals op het Waddeneiland Rømø, is het strand zelfs zo breed dat je er gerust een autoritje kunt en mag maken.

Ook is het brede strand ideaal voor vliegeren, strandzeilen of rijden met kitebuggies. Tof! De Westkust is trouwens ook de ideale locatie om op zoek te gaan naar krabbetjes of zeehonden. Of wat dacht je van een ritje op de tractorbus naar het eiland Mandø? Liever ronddobberen in rustiger water? Dan is de ondiepe en heldere zee langs de Oostkust van Zuid-Denemarken heel geschikt.

5. Buiten spelen in de prachtige natuur van Zuid-Denemarken

Zuid-Denemarken heeft een werkelijk prachtige natuur. Uitgestrekte kustlijnen en fijne zandstranden, uitgestrekte velden, bossen en ook rivieren en grote meren. In één vakantie kun je alles bewonderen en genieten van de rust in de natuur tussen de activiteiten met het gezin door. De ene dag ravotten in LEGOLAND®, de volgende dag een heerlijke strandwandeling en wroeten in het zand. Of je ook actief kunt doen in Zuid-Denemarken?

Met een overvloed aan zee, maar ook met veel meren, is Denemarken ook bij uitstek een land om buiten te spelen en buiten actief te zijn. Je kunt er heerlijk zeilen, wind- en kitesurfen en duiken. Maar ook voor wandelen, hardlopen en fietsen is Zuid-Denemarken een heerlijk land. Er zijn veel mooie wandelroutes te lopen.

Zuid-Denemarken als vakantiebestemming voor gezinnen - gezin wandelt in de zon over het strand

6. Denen spreken hun talen én zijn supergastvrij

Je gaat uiteraard op vakantie naar het buitenland om nieuwe ervaringen op te doen en wat mee te krijgen van het land en de cultuur. Maar de Denen maken het ons wel erg makkelijk om met ze te communiceren. Ze zijn net als Nederlanders over het algemeen goed in Engels en Duits, dus in principe kun je je Wat & Hoe in het Deens thuis laten. Al wordt het – zoals in ieder land – altijd gewaardeerd als je je best doet een paar woordjes te spreken. 😉 De Denen zijn verder ontzettend gastvrij en behulpzaam en dat maakt een verblijf in het buitenland net even wat aangenamer vind ik.

7. Lekker (en zoet) eten in Zuid-Denemarken

Je verwacht het misschien niet meteen, maar Denemarken is een heel goede bestemming als je houdt van lekker eten. De Denen besteden veel tijd aan lekker eten, zeker als er een feest is. Zelf houd ik van uitgebreid ontbijten en daarvoor zit je in Denemarken zeker goed met hartig én veel zoete broodjes. Yum.

Als je uit eten wil kun je overal in Denemarken goed eten en kinderen zijn uiteraard van harte welkom. Zuid-Denemarken als vakantieland is ook heel geschikt voor zoetekauwen. Denemarken kent ontzettend veel heerlijke zoete verleidingen. Een traditioneel taartbuffet met zachte en harde taarten hoort echt bij Zuid-Denemarken. En wees vooral niet te bescheiden met opscheppen, want er is taart en cake in overvloed!

8. Winkelen in Zuid-Denemarken

Een vakantie hoeft niet alleen maar leuk te zijn voor de kinderen, toch? Naast het uitgebreide aanbod aan toffe attracties, lekker eten en fijne buitenactiviteiten is het in Zuid-Denemarken ook heel goed toeven voor de winkelfans onder ons. Bezoek vooral de historische stadjes Ribe en Kolding, waar je erg leuke winkels vindt. Daar shop je trendy kleding en woonaccessoires van bekende Scandinavische merken, je vindt er schattige boetiekjes, galeries, designwinkels en uiteraard ook de grote modeketens. Naast Kolding zijn er ook andere plaatsen met grote winkelcentra voor de echte ‘shopaholics’. Je vindt er een in onder andere Esbjerg, Vejle en Odense.

ç - strandhuisje en kano op het strand

9. Het reisaanbod voor Zuid-Denemarken als vakantiebestemming

Last but not least: Zuid-Denemarken is ontzettend geschikt voor gezinnen omdat er een uitgebreid aanbod is aan accommodaties. Of je nu kiest voor een typisch Deens vakantiehuis met een ruime tuin waar goed gespeeld kan worden, een huisje op een gezellig vakantiepark met alle voorzieningen (zwembad, speeltuin) die erbij horen, of de vrijheid en luxe van een eigen vakantiehuis aan zee: er is zoveel aanbod dat er daadwerkelijk voor ieder wat wils is. Ik ben heel enthousiast geworden over de mogelijkheden die Zuid-Denemarken biedt voor een vakantie met het hele gezin.

Daarom ga ik met man en kind in de meivakantie een week naar Denemarken en daar heb ik nu al zin in! In een knus vakantiehuis op een leuk vakantiepark in Blåvand vlak bij de zee zullen we een heleboel leuke uitstapjes gaan maken met zijn drieën. Uiteraard zal ik tijdens ons verblijf verslag doen en al onze tips van onze reis in Denemarken delen.

Na dit blog ook enthousiast geworden over Zuid-Denemarken als vakantiebestemming? Dansk.nl is dé Denemarken vakantiespecialist en via hen kun je een toffe vakantie in dit vriendelijke land boeken. Het team van Dansk staat voor je klaar om je te helpen met de keuze voor het type vakantiehuis, de uitstapjes die er in de buurt zijn te doen en alle informatie die je verder nodig hebt voor een heerlijke vakantie met je gezin.

Dit artikel is geschreven op 20 januari 2019 en geupdated op 19 januari 2023. Dit artikel is tot stand gekomen door middel van een samenwerking met Dansk, Dé Denemarken Vakantie Specialist