Vroege zwangerschapstest: alles wat je moet weten

Vraag je je af of je in verwachting bent? Als aanstaande ouders wil je natuurlijk zo snel mogelijk zekerheid hebben. Gelukkig zijn er tegenwoordig verschillende soorten zwangerschapstesten op de markt, waaronder de vroege zwangerschapstest of de early...

7 pluspunten van een autovakantie met kinderen

Een autovakantie met kinderen, is dat wel leuk voor iedereen? Als je verder weg wil is het een lange rit, misschien heel vermoeiend en vervelend. Om meteen met de deur in huis te vallen: ja, een autovakantie is heel goed te doen en dit kun je zelf heel makkelijk leuk...

25 stoere meisjesnamen: inspiratie

Als je op zoek bent naar een stoere naam voor een meisje, dan moet deze in ieder geval kort en krachtig zijn. In dit artikel hebben we 25 korte stoere meisjesnamen voor je verzameld. De namen in dit artikel zijn tijdloos, hip, vlot en gemakkelijk uit te spreken. Ook...

Kinderwens? Let op je voeding en levensstijl om sneller zwanger te worden.

Heb je een kinderwens? In dit artikel vertellen we je meer over de mogelijkheden om de natuur een handje op weg te helpen. We vertellen je alles over de mogelijkheden om te letten op je voeding en levensstijl om sneller zwanger te worden. Kinderwens en zwanger worden...

Diarree bij een baby

Iedereen kan te maken krijgen met diarree. Ook je baby kan een waterige en dunne ontlasting krijgen door een storing in de spijsvertering. Het gevaar van diarree bij een baby is dat jonge kinderen sneller uit kunnen drogen door een te dunne ontlasting. Het is dan ook...

Voorlezen aan baby’s en kinderen is heel goed voor de taalontwikkeling van je kind en je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen. Wist je dat je al kan beginnen met voorlezen als je baby een paar maanden is? En dat voorlezen tot ver nadat je kind al zelf kan lezen heel belangrijk blijft? Dan heeft het nog steeds een positief effect op de ontwikkeling van taal en het leren van nieuwe woorden. Maar voorlezen is naast leerzaam vooral ook heel leuk en gezellig. Geen idee hoe je moet beginnen of kun je wat inspiratie gebruiken? Hieronder 9 voorleestips voor (nog) meer voorleesplezier:

1. Zoek een knus plekje

Voorlezen aan baby’s en kinderen is vaak een moment van rust. Voorlezen vlak voor het slapengaan bijvoorbeeld, maar ook overdag even een rustmoment tussen het spelen en eten door is heel fijn. Maak het gezellig en knus en zoek voor jullie voorleesmoment een rustige en fijne plek op waar je niet gestoord kunt worden. Bijvoorbeeld in een leeshoek op een stapel kussens of gezellig op bed.

voorlezen aan baby's en kinderen - moeder leest haar baby voor voor het slapen gaan

2. Lees altijd eerst zelf het boek

Lees voordat je een prentenboek of voorleesboek gaat voorlezen eerst zelf het boek. Of blader het in ieder geval even door. Zo weet je waar het verhaal over gaat en of je misschien iets moet uitleggen aan je kind. Bijvoorbeeld een moeilijk woord of een situatie die je kind nog niet kent. Als je kind iets ouder is en de prentenboeken is ontgroeid kan het ook verstandig zijn om te kijken of het boek past bij de leeftijd van je kind. Is het niet te spannend? Is het taalgebruik passend bij de huidige leeftijd? Bekijk hier ook het blog over voorleesboeken voor kinderen vanaf 7 jaar.

3. Voorlezen aan baby’s en kinderen kan overal

Natuurlijk hoeft voorlezen niet per se thuis op de bank of op bed, want voorlezen kan echt overal. En altijd. In de wachtkamer bij de dokter, op vakantie op het strand, in de auto in de file of in een restaurant terwijl je wacht op de pannenkoeken. Een boek in je (hand)tas meenemen als je op pad gaat, is dus altijd een goed idee!

4. Laat je kind zelf een boek kiezen

Het leukst is als je kind zelf een boek kan uitzoeken en pakken, dus zet de kinderboeken op een plek waar ze er makkelijk bij kunnen. Is je kindje nog te klein om zelf een boek uit te zoeken uit de kast, laat hem of haar dan kiezen uit twee boeken. Zullen we Nijntje lezen of De Grote Rode Bus? En vergeet niet om je kind aan te melden bij de bibliotheek, want kinderen lenen gratis boeken bij de bibliotheek tot ze 18 jaar zijn. Superleuk om samen eens in de zoveel tijd nieuwe boeken uit te zoeken en thuis uit te lezen.

voorlezen aan baby's en kinderen - baby pakt een prentenboek

5. Goed voorbeeld doet goed volgen

Je kind is een mini-kopieerapparaatje en kopieert jouw gedrag. Dus wil je dat je kind geïnteresseerd wordt/blijft in lezen, pak zelf ook regelmatig een boek of een tijdschrift en vraag je partner hetzelfde te doen. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat het bij lezen en voorlezen ook nog eens belangrijk is wíe van de twee ouders het doet. Dat betekent dat een lezende vader van grote invloed op zijn zoon is en andersom geldt dat voor mama’s en hun dochter(s). Maak er daarom een gewoonte van om zelf ook (elke dag een stukje) te lezen.

6. Beleef het verhaal samen

Voorlezen aan baby’s en kinderen is zo leuk omdat je dan samen in een verhaal kan duiken, een andere wereld ontdekken, samen lachen of iets leren. Bijna alle prentenboeken staan vol met plaatjes die eigenlijk al een verhaal op zich vertellen. Houd samen het boek vast zodat je kind mee kan kijken en laat hem of haar bijvoorbeeld de bladzijdes omslaan. Zo wordt lezen ook echt een beleving en een fijn momentje samen. Als je kind leert lezen of al kan lezen, kan het leuk zijn om eens een bladzijde om-en-om te lezen. Jij een paar zinnen en dan je kind een paar zinnen.

7. Stemacteur mama

Dit is je kans om eindelijk eens te schitteren als stemacteur: leef je uit! Of eigenlijk: leef je in. Gebruik bij het voorlezen je stem (stemmetjes) en je handen en breng het verhaal zo tot leven. Zet een krakende stem op als de heks praat en gebaar hoeveel Hazeltje houdt van Grote Haas. Tot de maan en weer terug!

Beleef het samen voorlezen aan baby's en kinderen

8. Lees ook eens níet voor

Niet voorlezen in een rijtje tips voor voorlezen aan baby’s en kinderen? Ja! Goed voor je creativiteit en misschien ook wel voor de lachspieren: laat af en toe de geschreven tekst in het boek achterwege en verzin samen een nieuw verhaal bij de plaatjes. Laat jullie fantasie de vrije loop en laat je verrassen door nieuwe avonturen die er dan ontstaan.

9. Lekker napraten

Napraten over het boek hoort eigenlijk ook bij voorlezen. Want vond je kind van het verhaal? Wat gebeurde er nou met de hoofdpersoon? Herkent je kind een situatie uit het boek en heeft het misschien zoiets meegemaakt? Of laat de fantasie de vrije loop en laat je kind verzinnen hoe het verhaal verder zou kunnen gaan.