Hoe graag ouders de vakantie jaar na jaar speciaal voor hun kinderen willen maken, het is niet altijd gemakkelijk. Gezinnen die net een scheiding hebben doorgemaakt, ervaren vakanties niet meer op dezelfde manier als in voorgaande jaren. Op vakantie gaan met je kind na een scheiding, zal waarschijnlijk moeilijk zijn voor zowel jezelf als je kind. Je kind kan het bijzonder moeilijk vinden om te accepteren dat de andere ouder er niet bij is en er zijn veel andere zaken waar je aan moet denken. Met de tips die we hebben verzameld, vermijd je heel wat verdriet en stress.

1. Houd rekening met de details

Korte uitstapjes of langere vakanties maken met het gezin is altijd een leuke, onvergetelijke ervaring. Iedereen kijkt er naar uit om een __paar dagen het huis uit te gaan, of het nu ergens een uur verderop is of aan de andere kant van de wereld. Maar met alle verwachtingen en opwinding voorafgaand aan een reis, is het essentieel dat je eraan denkt om eerst alle details glad te strijken. In een gescheiden gezinssituatie zijn er vaak richtlijnen en bepalingen die de details uiteenzetten waaraan ouders zich moeten houden om hun kinderen mee op reis te nemen. Mogelijk heb je toestemming van je ex nodig om op vakantie te gaan. Het is dus belangrijk de details te kennen over alleen op vakantie gaan met je kind na een scheiding, zodat je meer van je energie kunt besteden aan het bezorgen van een onvergetelijke vakantie voor je kind.op-vakantie-waar-moet-je-aan-denken

2. Plan vooruit

Reizen met kinderen na scheiding is zeker niet ongebruikelijk. Het gebeurt de hele tijd, hoewel het vaak wat extra planning vooraf vereist om je reis te organiseren. Elke situatie is uniek, maar een goede plek om te beinnen voor elke gescheiden ouder wanneer je van plan bent om met je kind na de scheiding te reizen, is om je ouderschapsovereenkomst te herzien.

3. Bekijk je ouderschapsovereenkomst

De ouderschapsovereenkomst bevat mogelijk details over wanneer elke ouder de tijd krijgt om te reizen of op vakantie te gaan met jullie kind. Als je met je kind wilt reizen tijdens een meer populaire vakantietijd, zoals de voorjaarsvakantie of het vakantieseizoen in december, houd dan rekening met eventuele afspraken die jij en je ex-partner hebben gemaakt over hoe die momenten zullen worden verdeeld. Het is normaal dat gescheiden ouders een schema volgen waarin ze elk jaar de voogdij over die periodes moeten roteren. Als je een reis hebt gepland op een moment waarbij je geen ouderschapstijd hebt, dien je dit met je ex te bespreken voordat je ook maar de minste reisarrangementen maakt. Je kunt overwegen om het ruilen van het ouderschap op dat moment te bespreken, zodat je je reis kunt accommoderen terwijl je werkt, zodat je ex voor of na je reis tijd met jullie kind kan doorbrengen. Als jij en je ex-partner er niet in slagen om een __adequate ouderschapsruil te vinden, probeer dan niet te panikeren of je druk te maken. Het is altijd een teleurstelling als plannen niet werken, maar het is cruciaal om te bedenken hoe conflicten een rol kunnen spelen in deze plannen. Door meningsverschillen over deze reis te laten uitmonden in een regelrechte ruzie, wordt het co-ouderschap met je ex alleen maar ingewikkelder en kan de reis zelfs voor jou en je kind helemaal verpest worden. Overweeg in plaats daarvan je reisplannen opnieuw te formuleren voor datums waarop je het recht hebt op ouderschapstijd. Als je reisplannen daarentegen betrekking hadden op een evenement waarvan je denkt dat het absoluut essentieel is voor je kind om het bij te wonen als een belangrijk familie-evenement, overleg dan met je advocaat of andere familierechtsdeskundigen om te zien welke mogelijkheden er mogelijk zijn. Zij kunnen je wellicht helpen bij het omgaan met deze situatie. Het bereiken van een overeenkomst met je ex over de reisdata is een cruciale eerste stap bij het plannen van op vakantie gaan met je kind na de scheiding. Maar net zo belangrijk als het bepalen van je reisschema, is ervoor te zorgen dat je over de juiste documentatie beschikt om je reis zo soepel mogelijk te laten verlopen.

4. Zorg dat je documentatie in orde is

Wanneer je gaat reizen met kinderen na een scheiding is het essentieel om de juiste documenten voor je kind op orde te hebben voordat je op reis gaat. Waar je ook naartoe reist, documenteer je reisovereenkomsten en plannen voor je reis grondig. De Nederlandse regering raadt aan dat als je een vakantie naar het buitenland plant met je kind, je de andere ouder op de hoogte stelt van je voornemen om op vakantie te gaan met je kind na de scheiding. Dit omvat je reisschema, namen van de mensen die eventueel met je meereizen, details over je transportmethoden, informatie over waar je verblijft en andere belangrijke details over waar je kind tijdens je reis zal zijn. Zorg ervoor dat jij en je ex-partner toegang hebben tot deze informatie voor, tijdens en na je reis. Het consequent documenteren van je reisschema en alle correspondentie met je ex-partner met betrekking tot deze plannen kan helpen ervoor te zorgen dat je reis succesvol is en je achteraf niet tegen vragen of problemen aanloopt.

5. Denk aan het welzijn en de veiligheid van je kind

Tegenwoordig komt reizen met kinderen na de scheiding vaker dan ooit voor. Ook hebben kinderen vaak een dubbele nationaliteit vanwege de nationaliteit van hun ouders. Of de gescheiden ouders nu nog steeds in dezelfde stad of in verschillende landen wonen, zolang elke ouder het welzijn en de veiligheid van het kind handhaaft, verdient het kind om tijd door te brengen met zijn of haar beide ouders, ongeacht hun individuele locatie. Dit is echter vaak gemakkelijker gezegd dan gedaan. Hoe verder ouders bij elkaar vandaan wonen, hoe ingewikkelder het kan zijn om ervoor te zorgen dat hun kinderen op reis gaan om elk van hen te zien. Naast de kosten en reislogistiek die gepaard gaan met het sturen van een kind naar het buitenland, kan er ook een risicofactor zijn die door een of beide ouders wordt gevoeld.

6. Maak de vakantie leuk voor je kind

Met alle details die je moet uitwerken, ben je misschien al vergeten dat je op het punt staat om met je kind op avontuur te gaan, een avontuur waar hij of zij waarschijnlijk heel enthousiast over begint te worden. Voor velen komen gezinsuitstapjes en vakanties maar af en toe voor, en misschien nog minder voor gescheiden gezinnen. Waar je ook heen gaat, doe wat je kunt om het voor je kind extra plezierig te maken. Zorg dat er wat spelletjes en snacks in je tas zitten om verveling of honger tijdens lange ritten of vluchten te onderdrukken. Een iPod en koptelefoon of een tablet uitgerust met een paar films zullen ook helpen om iedereen door de reis te loodsen. Als je eenmaal je bestemming hebt bereikt, helpt het om een __soort schema te hebben waar je kind zich aan moet houden. Probeer in het bijzonder je kind naar bed te sturen op het uur dat hij of zij gewend is. Hetzelfde geldt voor maaltijden en huiswerk. Probeer ten slotte je kind te helpen om iets nieuws te leren terwijl ze op vakantie zijn door bijvoorbeeld musea, plaatselijke monumenten te bezoeken of ze zelfs dingen te laten zien die relevant zijn voor zijn of haar opvoeding

Andere tips om in gedachten te houden

Houd een gevoel voor humor

Je hebt nu slechts twee handen in plaats van vier, maar je kunt het! Wees geduldig met jezelf en je kind! Op vakantie gaan na de scheiding is nieuw voor jullie allebei.

Zorg voor een noodplan en neem elke ochtend een foto van je kind

Bespreek met je kind wat hij of zij moet doen wanneer jullie elkaar uit het oog verliezen. Maak je kind duidelijk dat hij of zij bijvoorbeeld enkel een politieagent of een ouder met kinderen moet aanspreken. Elkaar kwijtraken kan een nachtmerrie zijn, maar wanneer je een duidelijk plan bespreekt met je kind en dit vaak herhaald, kan een wereld van verschil maken wanneer de situatie zich voordoet.

Zorg voor wat eigen ruimte

Op reis ben je 24/7 samen met je kind. Het doel van jullie vakantie is zoveel mogelijk mooie herinneringen maken, maar laat hem of haar niet in je bed slapen. Op vakantie heb je ook tijd voor jezelf nodig om je batterijen op te laden voor de volgende dag.

Conclusie

Al met al kan op vakantie gaan met je kind na een scheiding soms ingewikkeld aanvoelen, maar met bovenstaande tips is het de moeite waard om een __leuke en onvergetelijke reis met je kind te hebben.