We hebben allemaal unieke kinderen

In mijn praktijk zie ik als kinderfysiotherapeut dagelijks verschillende, unieke kinderen. Op het ene moment zie ik een kind dat rondstuitert door de behandelkamer. Op het andere moment zie ik een kind voor me zitten dat bijna in de huid van zijn ouder kruipt. Het ene...

Sprookjesachtige knotwilgenroute in de Rhoonse grienden

Statig staan ze daar, keurig in het gelid. Sommige hebben alweer een volle bos op hun kop, andere nog niet. Knotwilgen, daarover heb ik het. Onmiskenbaar mijn favoriete bomen. In het Nationaal Park ‘De Biesbosch’, zeer dicht bij mijn huis, stikt het ervan. De bomen...

Opgroeien in de digitale wereld

Ik ben geboren in een analoge wereld. Kun je nagaan hoe oud ik ben. Mijn eerste kennismaking met de digitale wereld was de ‘Commodore 64’ die in de praktijk van mijn vader stond. Met name op mijn broer had dat ding een onweerstaanbare aantrekkingskracht. Hij...

Zo organiseer je een slaapfeestje in de achtertuin

Is jouw kind binnenkort jarig en ben je op zoek naar een originele manier om een kinderfeestje te vieren? Een slaapfeestje in de achtertuin kan dan een leuk idee zijn! Je hebt voor zo’n slaapfeestje niet zoveel nodig en de kinderen zullen het fantastisch vinden. In...

Kind ziek op vakantie: Wat kun je doen?

Zijn jullie lekker met het gezin aan het genieten van zon, zee en strand, wordt je kind ziek op vakantie. Wat moet je doen en wie kun je bellen voor hulp? Wat te doen bij een zonnesteek of diarree? Handige tips om goed voorbereid op reis te gaan en wat je kunt doen...

Onlangs las ik het boek ‘Haas redt het bos’ voor aan mijn zoon van 6 jaar. Wat een ontzettend leuk en verrassend actueel boek. Het verhaal gaat over Haas die op een fijne plek in het bos woont. Hij heeft een eigen huisje en een moestuin. Het voelt alsof hij er iedere dag op vakantie is, vindt hij. Op een dag verschijnt er een kleurrijke, vreemde vogel in het bos. Het is Paradijsvogel en ze wil graag alles van het bos zien.

Het verhaal van Haas redt het bos

Haas vindt het altijd leuk om nieuwe vrienden te maken. Dus hij geeft Paradijsvogel een tour langs al zijn favoriete plekken in het bos en stelt haar voor aan al zijn vrienden. Paradijsvogel komt uit de stad en is ontzettend onder de indruk van alles wat Haas haar laat zien. Ze vindt alles in het bos helemaal geweldig.

Ondertussen maakt ze echt overal foto’s van met haar smartphone. Voor haar ‘volgers’. Haas snapt niet zo goed wat ze bedoelt, maar als Paradijsvogel begint over haar vrienden zegt hij dat vrienden van haar ook altijd welkom zijn bij hem voor een rondleiding.

Maar Haas weet niet dat Paradijsvogel zó veel vrienden heeft. Er komen steeds meer en meer dieren uit de stad die een rondleiding willen. Behalve dat Haas daar heel druk mee is, zijn niet alle dieren even zuinig op het bos… Hoe lossen Haas en zijn vrienden dit probleem op?

Haas redt het bos

Actueel boek met knipoog en wijze les

Het boek Haas redt het bos greep me vrijwel meteen. Het is een fijn geschreven boek om voor te lezen (daar kan echt verschil in zitten vind ik, qua ritme) en het verhaal is grappig en onderhoudend. Het is geschreven in de huidige tijd van ‘likes en volgers’, gaat over oorzaak en gevolg, de gevolgen van het ‘delen’ van iets op social media, over geven en nemen en samen zoeken naar een oplossing. Bovendien zit er een heel duidelijke ‘les’ in over het behoud van de natuur.

Bovenal is het een heel actueel en vrolijk boek dat ook heel kleurrijk en sprekend is geïllustreerd door Gertie Jaquet.

Voorlezen als hobby

Voorlezen als hobby

Kinderboeken, ik ben er dol op. En voorlezen vind ik een van de leukste dingen om samen met mijn kind te doen. Het avondritueel doe ik dan ook heel graag. Gelukkig ben ik niet de enige boekliefhebber in ons huis. We gaan regelmatig naar de bibliotheek voor een stapel voorleesboeken en met name de collectie prentenboeken is in ons huis nogal groot. Nu mijn zoon 6 jaar is komen daar steeds meer ‘verhalenboeken’ bij. Voorleesboeken waar ik een of twee hoofdstukken uit kan voorlezen en de volgende dag weer. Het hoeft niet meer vol te staan met illustraties, maar er moet nog wel af en toe een plaatje bij staan, vindt hij.

Het allerfijnste moment van de dag vind ik het afsluiten van de dag met voorlezen. De overgang van een drukke dag met spelen, leren en het dagelijkse ritme zacht over laten gaan in de nacht. Ik vind het een heel belangrijk en waardevol moment en ik hoop dat ik dat nog heel lang mag doen.

Ik kan me voorstellen dat hij deze voorleesboeken straks ook uit de kast zal pakken om zelf te gaan lezen. Haas redt het bos is ook zo’n boek dat ik met liefde in zijn kast laat staan voor het moment dat hij het zelf kan lezen.

Haas redt het Bos

Het vriendelijke voorleesboek Haas redt het bos is geschreven door Annemarie Bon en geïllustreerd door Gertie Jaquet. Het boek is geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 5 jaar. Haas redt het bos is verkrijgbaar bij je lokale boekhandel of online te koop voor 16,99 Euro.