Dreumes leeftijd: wanneer is een kind een dreumes?

Dreumes leeftijd: een dreumes is een kind tussen de 12 en 24 maanden oud. Het is een bijzondere leeftijd waarop kinderen ontzettend snel ontwikkelen en veel ontdekken. Het is dan ook een hele uitdaging om er eentje in huis te hebben, maar het is ook ontzettend leuk om...

6 voorbereidingen voor de herfst

De herfstmaanden staan weer voor de deur. Tijd om de zomerkleding op te ruimen en de herfst- en wintergarderobe een nieuw leven te geven. Ben jij klaar voor de herfstmaanden? Wij hebben alle nodige voorbereidingen die handig zijn om te regelen voor je gezin op een...

10 redenen waarom voorlezen belangrijk is

Wist je dat dagelijks voorlezen belangrijk is voor de verdere ontwikkeling van je kind? Uit het onderzoek dat Meer Voor Mama's deed in samenwerking met kinderboekenclub Kinderboekerij vroegen we onder andere of er dagelijks voorgelezen wordt. En het blijkt onder...

Leuke bordspellen voor volwassenen

Onlangs vroeg ik tips voor leuke spellen die je met twee volwassenen kunt spelen. Want elke avond bankhangen voor de televisie begon me een beetje de keel uit te hangen. Bovendien ben ik dol op spelletjes doen, maar is onze spelletjeskast voornamelijk voorzien van...

Mijn bevalling: Zo had het niet moeten gaan, kleintje

Het is een warme zomermiddag, ik zwaai mijn schoonmoeder uit nadat ze mij heeft geholpen met schoonmaken. Daarna wil ik verder gaan met het uitzoeken en opruimen van mijn CD’s. Zo'n typisch nutteloos klusje voor in je laatste verlofdagen. Maar ik voel me niet zo...

Onlangs las ik het boek ‘Haas redt het bos’ voor aan mijn zoon van 6 jaar. Wat een ontzettend leuk en verrassend actueel boek. Het verhaal gaat over Haas die op een fijne plek in het bos woont. Hij heeft een eigen huisje en een moestuin. Het voelt alsof hij er iedere dag op vakantie is, vindt hij. Op een dag verschijnt er een kleurrijke, vreemde vogel in het bos. Het is Paradijsvogel en ze wil graag alles van het bos zien.

Het verhaal van Haas redt het bos

Haas vindt het altijd leuk om nieuwe vrienden te maken. Dus hij geeft Paradijsvogel een tour langs al zijn favoriete plekken in het bos en stelt haar voor aan al zijn vrienden. Paradijsvogel komt uit de stad en is ontzettend onder de indruk van alles wat Haas haar laat zien. Ze vindt alles in het bos helemaal geweldig.

Ondertussen maakt ze echt overal foto’s van met haar smartphone. Voor haar ‘volgers’. Haas snapt niet zo goed wat ze bedoelt, maar als Paradijsvogel begint over haar vrienden zegt hij dat vrienden van haar ook altijd welkom zijn bij hem voor een rondleiding.

Maar Haas weet niet dat Paradijsvogel zó veel vrienden heeft. Er komen steeds meer en meer dieren uit de stad die een rondleiding willen. Behalve dat Haas daar heel druk mee is, zijn niet alle dieren even zuinig op het bos… Hoe lossen Haas en zijn vrienden dit probleem op?

Haas redt het bos

Actueel boek met knipoog en wijze les

Het boek Haas redt het bos greep me vrijwel meteen. Het is een fijn geschreven boek om voor te lezen (daar kan echt verschil in zitten vind ik, qua ritme) en het verhaal is grappig en onderhoudend. Het is geschreven in de huidige tijd van ‘likes en volgers’, gaat over oorzaak en gevolg, de gevolgen van het ‘delen’ van iets op social media, over geven en nemen en samen zoeken naar een oplossing. Bovendien zit er een heel duidelijke ‘les’ in over het behoud van de natuur.

Bovenal is het een heel actueel en vrolijk boek dat ook heel kleurrijk en sprekend is geïllustreerd door Gertie Jaquet.

Voorlezen als hobby

Voorlezen als hobby

Kinderboeken, ik ben er dol op. En voorlezen vind ik een van de leukste dingen om samen met mijn kind te doen. Het avondritueel doe ik dan ook heel graag. Gelukkig ben ik niet de enige boekliefhebber in ons huis. We gaan regelmatig naar de bibliotheek voor een stapel voorleesboeken en met name de collectie prentenboeken is in ons huis nogal groot. Nu mijn zoon 6 jaar is komen daar steeds meer ‘verhalenboeken’ bij. Voorleesboeken waar ik een of twee hoofdstukken uit kan voorlezen en de volgende dag weer. Het hoeft niet meer vol te staan met illustraties, maar er moet nog wel af en toe een plaatje bij staan, vindt hij.

Het allerfijnste moment van de dag vind ik het afsluiten van de dag met voorlezen. De overgang van een drukke dag met spelen, leren en het dagelijkse ritme zacht over laten gaan in de nacht. Ik vind het een heel belangrijk en waardevol moment en ik hoop dat ik dat nog heel lang mag doen.

Ik kan me voorstellen dat hij deze voorleesboeken straks ook uit de kast zal pakken om zelf te gaan lezen. Haas redt het bos is ook zo’n boek dat ik met liefde in zijn kast laat staan voor het moment dat hij het zelf kan lezen.

Haas redt het Bos

Het vriendelijke voorleesboek Haas redt het bos is geschreven door Annemarie Bon en geïllustreerd door Gertie Jaquet. Het boek is geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 5 jaar. Haas redt het bos is verkrijgbaar bij je lokale boekhandel of online te koop voor 16,99 Euro.