Tijdens de Kinderboekenweek 2020 – van 30 september tot en met 11 oktober – gaan we terug in de tijd. Het thema ‘En toen?’ staat voor verhalen uit de geschiedenis. Je hebt geen tijdmachine nodig om terug te gaan in de tijd, boeken brengen de geschiedenis tot leven. Hierdoor wordt de wereld van vroeger tastbaar. Je wereld wordt groter door het lezen van boeken van ‘toen’!

De Kinderboekenweek is natuurlijk in het leven geroepen om kinderen enthousiast te maken voor boeken, om ze te stimuleren om (meer) te gaan lezen. Maar ook om ouders bewust te maken van het belang van boeken. En vooral hoe leuk het lezen en voorlezen van boeken is.

Kinderboeken kopen in de Kinderboekenweek

Voor mezelf is de Kinderboekenweek een ultiem excuus om weer boeken te kopen voor mijn zoon. Hij is nu zes jaar en dan wordt de keuze voor boeken een stuk uitgebreider.

Voor wat betreft het voorlezen mogen het nog steeds prentenboeken zijn (mijn allerlievelingsboeken), maar kinderboeken met hier en daar een plaatje zijn ook goed. En ook informatieve boeken – over dino’s, over de natuur, reptielen of dieren (hallo invloed van Freek Vonk) – mag ik ook graag aan hem voorlezen.

Kinderboekentips thema ‘En toen’

Ik vond het wel leuk om eens te kijken wat er tussen Finn’s boeken staat dat binnen het thema van dit jaar valt. Dat was niet een bijster grote opbrengst, maar het aanbod vond ik nog best divers. Dit zijn de titels die ik uit de kast trok:

  • De grote atlas van de dinosaurussen – dit zegt het al: een groot boek vol dinosaurussen en bijbehorende weetjes en feitjes
  • Van oerknal tot robot – De ondertitel is ‘alles heeft een begin’ en dat is meteen waar dit boek over gaat: over het begin van mensen, de maan, het zonnestelsel, huisdieeren, steden, geld, Nederland, sport, robots, internet en nog veel meer. Superleuk boek voor nieuwsgierige ‘waarom?’-vragers.
  • Freeks Wilde Avonturen, de evolutie – Tja, Freek die vertelt over de wondere wereld van de evolutie aan de hand van bijzondere dieren van nu en van miljoenen jaren geleden. Met natuurlijk prachtige foto’s.
  • Ik ben bij de dinosaurussen geweestHeel mooi en grappig prentenboek over de fantasiewereld van een jongetje die zich niet begrepen voelt door zijn ouders en zussen. Tot hij ze zijn wereld laat zien.
  • De avonturen van Babbel en Boek in de prehistorie – Babbel en Boef gaan op reis, maar hun vliegtuig moet een noodlanding maken en landt midden in de prehistorie. Ze moeten alles op alles zetten om weer thuis te komen. Spannend en grappig prentenboekje.

Veel prehistorie en dino’s dus. Een prima stapeltje boeken, maar eigenlijk vind ik dat tussen al zijn andere boeken best wat meer ‘En toen’ mag staan– al dan niet vol fantasie. Zo hebben we bijvoorbeeld nog niets over ridders of ridsters, en laat ik over die laatste nou een leuk boek gevonden hebben dankzij de boekentips van de Kleine Giraf.

De Kleine Giraf is een kinderboekenwinkel in het centrum van Dordrecht en zij hebben per leeftijdscategorie een YouTube-video gemaakt met hun aanbevelingen. Zo leuk gedaan! Bekijk hier de video’s met de boekentips. Sterkte alvast met kiezen, want ik wilde bij het bekijken van het filmpje van groep3/4 al ALLES hebben.

Kinderboekenweekgeschenk 2020

Als je tijdens de Kinderboekenweek voor 12,50 Euro aan kinderboeken koopt, krijg je er het Kinderboekenweekgeschenk gratis bij. Dit jaar is dit geschreven door Arend van Dam: De diamant van Banjarmasin. Overigens krijg je – vanwege de coronamaatregelen – bij De Kleine Giraf de hele maand oktober nog het Kinderboekenweekgeschenk bij je (online) bestelling. Ik weet niet of dit bij andere boekwinkels in Nederland ook zo is.

Kinderen voor kinderen kinderboekenweek

Kinderen voor kinderen is weer terug! Hier thuis hebben we ze best gemist dit voorjaar toen er vanwege corona geen Koningsdag werd gevierd, geen Koningsspelen werden gehouden op school en dus geen Koningslied uitkwam door Kinderen voor Kinderen. Speciaal voor de Kinderboekenweek is er een nieuw lied uitgekomen dat uiteraard ‘En toen’ heet. De videoclip is opgenomen in het Rijksmuseum en het liedje is weer als vanouds catchy: