Als je tijd doorbrengt in de natuur, heb je waarschijnlijk al gemerkt dat je je gelukkiger voelt. Maar waarom is dat? Een van de vele theorieën die erover gemaakt werden, suggereert dat we van de natuur houden omdat we erin zijn geëvolueerd. We hebben het nodig voor ons psychologisch welzijn omdat het in ons DNA zit. Hieronder 7 redenen om een zomervakantie te vieren in het midden van de natuur.

1. Verdwaal in de pittoreske open ruimte

Het is een algemeen bekend feit dat stedelingen notoir lijden onder een gebrek aan open ruimtes om zich aan over te geven. Kinderen die in de stad wonen spelen ook meer computerspelletjes met minder buitenspelen als gevolg. Neem je gezin mee op vakantie naar een bestemming midden in de natuur en je krijgt oneindig veel open ruimtes te zien waardoor je niet precies weet wat je ermee moet doen! Je kunt leuke spelletjes met de kinderen verzinnen, hen leren fietsen of gewoon lekker met zijn allen genieten van het buiten zijn. In de natuur hebben kinderen zoveel ruimte als ze willen en ze hoeven het ook niet met tientallen andere kinderen te delen, wat het geval is in de meeste stadsparken en speeltuinen.

2. Kom dichter bij de natuur

In de natuur word je gewekt door het gezang van de vogels in plaats van het lawaai van het verkeer. Woningen op het platteland zijn omgeven door de natuur en hebben een rustgevend effect op zowel de geest als het lichaam. In de natuur hoef je niet je huis te verlaten om je dichter bij de natuur te voelen, want hier komt de natuur gewoon naar je toe en het is er niet uitzonderlijk om dieren in het wild te zien zoals vogels, vlinders, egels, vossen, konijnen en zelfs herten.

3. Mogelijkheid om lokale producten te proeven

In de natuur kun je gemakkelijk genoeg groenten en fruit kweken voor je eigen consumptie, wat misschien niet het geval is tijdens een korte vakantie. Maar als je een natuurlijke bestemmingen uitkiest voor je zomervakantie, kun wel genieten van wat de boerenmarkt te bieden heeft! Niets is gezelliger dan het afschuimen van lokale markten op zoek naar heerlijk artisanale producten.

4. Frisse en schone lucht

Vanwege de afwezigheid van auto's en fabrieken, zul je in de natuur geen giftige dampen inademen. Ten opzichte van wonen in de stad, is schone lucht zonder twijfel een van de belangrijkste voordelen van een zomervakantie vieren in het midden van de natuur. Frisse en schone lucht is ook belangrijk voor de gezondheid. Het geeft je vitaliteit een boost!

5. Vriendelijkere mensen

Dorpen in de natuur zijn veel kleiner, dus wonen er ook minder mensen. Maar de mensen die er wonen zijn meer verbonden en open met elkaar. Dit merk je vrijwel meteen als je je zomervakantie boekt in een natuurlijke omgeving. Mensen op het platteland zijn ook erg vriendelijk en altijd bereid om te helpen zonder iets terug te vragen.

6. Langzaam tempo

Als je de neiging hebt om altijd haast te hebben om ergens te zijn of iets te doen, in de natuur is het JOUW tijd – geniet ervan! Dringende zaken, deadlines en routines verdwijnen (behalve voor de kinderen!). Een klok leert ons om het natuurlijke ritme van ons lichaam te verlaten en ons aan te passen aan een schema dat is gebaseerd op ons economisch systeem dat grotendeels uit stress bestaat.

De natuur brengt een gezonder levenstempo. Bomen en planten groeien traag. Herten grazen rustig. Konijnen en eekhoorns rennen rond, maar dat is hun natuurlijk tempo. Iedereen beweegt volgens zijn natuurlijke ritme en je begint hetzelfde te doen.

7. Krijg de privacy en rust die je verdient

Tijdens gewone dagen lijkt alles en iedereen voortdurend in beweging. Maar tijdens een natuurrijke zomervakantie zul je het tegenovergestelde ervaren. Hierkun je het idee van gebrek aan privacy of constant lawaai van het verkeer en geluidsoverlast vergeten. Bij veel van de vakantiebestemmingen in de natuur hoef je niemand te zien als je dat niet wilt. De natuur biedt pure privacy en volledige rust, zowel fysiek als mentaal.