Vakantie is vaak een tijd van ontspannen, samen zijn met elkaar en leuke dingen doen met elkaar. Als je op vakantie gaat met kinderen gaat er vaak wat uitzoekwerk aan vooraf. Hoewel je een kind al blij maakt met een zwembad, speeltuin of strand, wil je ook dat het een vakantie wordt zonder zorgen en dat zowel jij als je kinderen kunnen relaxen en genieten. Waar let je op bij het uitzoeken van een vakantie met kinderen en wat zijn belangrijke factoren om rekening mee te houden? Met deze tips en handigheden voor het uitzoeken van een vakantie met kinderen wordt de vakantie niet alleen voor jouw kinderen leuk en gezellig, maar ook voor jou.

Het uitzoeken van de bestemming

Het eerste uitzoekwerk voor een vakantie met kinderen betreft de bestemming. Waar je heen gaat en wat voor jou en jouw gezin de ideale vakantiebestemming is, is voor iedereen anders. Waar de een het liefst in eigen land blijft op een vakantiepark, zoekt de ander warme oorden in Europa op. Weer een ander neemt met gemak zijn kind of kinderen mee het vliegtuig in voor een bestemming aan de andere kant voor van de wereld. Hoewel de ideale vakantiebestemming dus voor iedereen anders is, zijn er wel een aantal factoren waar je op kunt letten ongeacht de bestemming. Zo is het verstandig om landen met extreme temperaturen, politieke onrust of waar slechte hygiëne heerst te vermijden. Sommige kinderen kunnen extra gevoelig zijn voor ziekten, te extreme kou of warmte. Daarnaast is het ook prettig als er een goede infrastructuur in en rondom de bestemming is. Op die manier kun je zonder al te veel moeite comfortabel van A naar B reizen.

Een goedkopere bestemming uitzoeken

Een vakantie kan soms best prijzig zijn, zeker als je met een groot gezin op vakantie gaat. Het is dan ook een idee om te kijken naar goedkopere vakantiebestemmingen. Zo kun je bijvoorbeeld in Europa ook goed naar Kroatië of Slovenië op vakantie. Deze opties worden misschien minder vaak genoemd dan de favoriete vakantielanden zoals Spanje of Frankrijk, maar zijn zeker net zo mooi en veelzijdig voor een kindervakantie. Een voordeel van deze landen is dat het leven tamelijk goedkoop is en veel hotels en accommodatie nog niet de hoofdprijs vragen voor een vakantie. Zo houd je meer geld over in portemonnee zodat je op de bestemming leuke dingen kunt doen met de kinderen. Ook is het een goede optie – als je nog geen schoolgaande kinderen hebt – om buiten het hoogseizoen te gaan. De prijzen voor vakanties kunnen zo honderden euro’s schelen met de prijzen uit het hoogseizoen.

Waar verblijf je?

Nadat je een bestemming hebt uitgezocht is de volgende stap het uitzoeken van een geschikte accommodatie. Vond je het vroeger prima om in een hotel te slapen of last-minute te kijken waar je sliep, zal je merken dat met kinderen je wensen omtrent accommodatie veranderen. Een appartement met meerdere kamers, een stacaravan of een huisje is vaak prettiger als je met kinderen op vakantie gaat. Zo kun jij je kinderen dan op bed leggen, terwijl je in de woonkamer nog even geniet van een drankje met een goed boek. Ook biedt een huisjes, appartement of stacaravan iets meer bewegingsvrijheid voor jezelf en kinderen. Op momenten dat het slecht weer is, kunnen kinderen gemakkelijk binnen spelen of knutselen aan tafel. Wil je toch ook gebruik maken van de faciliteiten die een hotel biedt, kies dan voor een familiekamer. Deze kamers hebben vaak een aparte slaapkamer waar je je kinderen op bed kunt leggen.

Tips bij het uitzoeken van een geschikte locatie

Een ander factor waar je rekening mee moet houden bij het uitzoeken van een geschikte accommodatie is de ligging. Vond je het vroeger prima om midden in de stad tussen al het lawaai te zitten is dat misschien nu iets minder prettig als je wilt dat je kinderen een rustige nacht hebben. Ook kan een lang stuk lopen naar het strand met alle spullen en speelgoed een gedoe zijn. Een accommodatie op een resort of park kan dan ook ideaal zijn. Vaak beschikken deze resorts over een zwembad, speeltuin en divers ander vermaak voor kinderen. Daarnaast is het ook fijn als er bijvoorbeeld een huisarts of apotheek in de buurt is. Andere punten om rekening mee te houden bij het uitzoeken van een geschikte accommodatie zijn de volgende:

 • Beschikt de accommodatie over de vermelding ‘familie’ of ‘kindvriendelijk’?
 • Zijn er in de accommodatie ook beddengoed en handdoeken aanwezig? Dan hoef je die spullen in ieder geval niet mee te slepen.
 • Hoe is de verdeling van slaapkamers en bedden? Het is niet fijn als je op een bedbank in de woonkamer moet slapen.
 • Kleren van kinderen kunnen snel vies worden, als je langer dan een week op vakantie gaat is het ideaal als er een wasmachine in het huis aanwezig is of een wasserette in de buurt.
 • Hoe zit het met vermaak voor kinderen? Check op Google maps of er een park, grasveld of speeltuin in de buurt van de accommodatie is.
 • Hoe is de veiligheid van de omgeving? Zit je niet aan een drukke weg of staat de stacaravan niet in de buurt van een diepe afgrond?

De voorbereidingen voor vakantie

Op het moment dat de bestemming en locatie is beslist en de reis is geboekt kun je je kind gaan voorbereiden op de vakantie. Zo kan voor de eerste keer vliegen best spannend zijn, maar een autorit met vertrek in de nacht kan ook evengoed spannend zijn. Het is slim om je kind voor te bereiden op de reis en de vakantie. Zo kun je bijvoorbeeld vertellen hoe de reis eruit ziet en welke stappen je doorloopt op het vliegveld. Ook kun je je kind betrekken in de autoreis. Verzin samen dingen om onderweg te doen. Op het moment dat je echt bijna vertrekt is het ook handig om je kind te betrekken bij het inpakken. Vraag bijvoorbeeld wat voor speelgoed hij of zij wil meenemen. Bedenk wel dat je kind een ander beeld heeft van tijd, begin daarom ook niet te vroeg met de voorbereidingen voor de vakantie. Het kan soms een uitdaging zijn voor kinderen als je vertelt over de vakantie en het duurt nog dagen of weken voordat jullie echt op vakantie gaan.

Onderweg

lange-autorit-met-twee-kinderen

En dan breekt het moment van vertrek aan, jullie gaan op vakantie. Afhankelijk van de bestemming kan de reis ernaar toe soms nog best lang zijn en een uitdaging voor jou als ouder. Zo kan de reis vermoeiend zijn voor je kind, hij of zij doet allemaal nieuwe indrukken onderweg op. Maar het reizen kan ook een uitdaging zijn als het allemaal niet zo soepel loopt. Denk bijvoorbeeld aan files, wachtrijen bij de tol of andere pech. Daarnaast kan het ook zo zijn dat je kind het naar een aantal uur beu is in de auto, trein of vliegtuig. Hoe zorg je er dan voor dat de reis toch nog soepel verloopt? Zorg voor voldoende pauzes tussendoor. Op die manier kunnen ze even op een parkeerplaats een rondje rennen of hun energie uitleven. In vliegtuig kun je een rondje door het gangpad lopen. Daarnaast is het handig om voldoende eten en drinken mee te nemen voor onderweg, denk aan rozijntjes, knijpzakjes met yoghurtdrink of crackers. Daarnaast hebben we nog een aantal tips waardoor de reis onderweg ook leuk blijft:

 • Zorg voor genoeg te doen onderweg. Neem stickervellen en gekleurd papier mee zodat je op een makkelijke manier kunnen knutselen
 • Neem voorleesboekjes mee, zo kunnen ze zelf door deze boekjes bladeren of kunnen oudere kinderen hun jonger broertje of zusje voorlezen. Ook zijn luisterboeken ideaal voor onderweg
 • Tekenen in de rijdende auto is lastig, maar met een magnetisch schrijfbord gaat dit een stuk makkelijker. Neem voor in het vliegtuig of trein een kleurboek en kleurpotloden mee.
 • Verzin spelletjes voor ondereg. Denk bijvoorbeeld aan groene auto’s tellen, ik zie wat jij niet ziet of aan bingo. Vaak kun je op verschillende sites bingokaarten downloaden voor onderweg. Zo moeten de kinderen op deze bingokaart dan verschillende dingen aankruisen die ze onderweg zien.
 • Download van tevoren films en series, zo kun je onderweg je kinderen toch even tv laten kijken vanaf een tablet als ze moe worden. Ook kun je de tablet gebruiken voor het spelen van (leerzame) spelletjes.

Aangekomen op de bestemming

Als dan ook de reis achter de rug is en jullie zijn aangekomen op de vakantiebestemming kan de vakantiepret écht beginnen. Ook dan zijn er nog een aantal kleine puntje waar je op kunt letten als je met je gezin op vakantie bent. Wil je het voor iedereen leuk houden, plan dan niet te veel op 1 dag. Het is fijner om te zien hoe een dag loopt dan gejaagd met zeurende kinderen een to-do-list afwerken omdat je alle bezienswaardigheden wilt zien. Hou ook rekening ermee dat je op drukke toeristische plaatsen soms gemakkelijk even je kind uit het oog kunt verliezen. Een SOS-bandje met je adresgegevens en noodzakelijke medische informatie zoals allergieën is dan ideaal. Ga je naar een warm land op vakantie, zorg dan voor voldoende zonnebrandcrème met een hoge factor. En plan tussen 11.00 en 15.00 uur wat rustmomenten in. Vergeet daarnaast vooral ook niet te genieten van de vakantie en maak er een onvergetelijke vakantie samen met jouw gezin van.