Wie een vakantie plant met kinderen kan best op voorhand enkele voorzorgsmaatregelen plannen. In deze blog “Je kind goed laten slapen op vakantie” lees je enkele slaaptips voor reizen met kinderen. Je baby of peuter moet zich vooral aanpassen als je ze uit hun vertrouwde omgeving haalt. Kinderen hebben immers geen enkel besef van tijd tot de leeftijd van zeven jaar. Dat maakt het voor sommige ouders heel moeilijk. Hieronder enkele adviezen voor ouders met kinderen om wat stress te verlichten.

Begin je reis uitgerust

Reizen met de auto, vliegtuig of de trein zorgt ervoor dat je al heel snel als volwassene je ogen niet zo vlug dicht doet. Maar het eist vooral zijn tol op jonge kinderen en baby's die snel slaapschulden opbouwen. Probeer ervoor te zorgen dat je kind goed uitgerust is voor dat je op reis gaat, herstellende dutjes doet en 's nachts goed slaapt voorafgaand aan je vertrek. Baby's en kinderen die volledig zijn uitgeslapen, kunnen zich veel gemakkelijker aanpassen aan veranderingen en een beetje verloren slaap hier en daar.

Plan reistijd rond de slaaptijd

Omdat kinderen van nature opgewonden zijn of zelfs gestimuleerd worden door reisplannen, is het aartsmoeilijk voor hen om onderweg te slapen. Tracht zoveel mogelijk je vertrek- en aankomsttijden rond dutjes te plannen. Als je kind 's ochtends nog een hazenslaapje doet, plan dan om na het ochtend dutje te vertrekken en niet eerder. Uiteraard in de mate van het mogelijke. Verlies niet uit het oog dat het eerste slaapje 's morgens over het algemeen het meest herstellende is en de rest van de dag helpt om oververmoeidheid tegen te gaan. Streef ernaar zoveel mogelijk op tijd op je vakantiebestemming toe te komen voor de gebruikelijke bedtijd. Als de korte slaappauzes korter waren dan normaal, zorg dan voor een eerdere bedtijd.

Denk vooruit over de slaapomstandigheden

Als jij je in een hotelaccomodatie met één kamer bevindt, zal je inventief moeten omspringen met de geboden ruimte. Wees creatief en denk na of je een wieg of een klein bed kan plaatsen dat mogelijk van je gescheiden is. In sommige gevallen kan het de badkamer, een gang of zelfs een grote kast betekenen. Het herschikken van meubels kan helpen en een laken aan het plafond om een afscheiding te maken in functie van je privacy. Alles gaat niet verloren als je peuter in bed belandt, ook al is dat niet de ideale slaapgelegenheid. Communicatie voor het vertrek is op dat vlak heel belangrijk. Vertel je kind dat dit een uitzondering op de regel is tijdens de reis, maar dat bij terugkeer alles opnieuw zijn normale gang gaat zoals vroeger. Regelmatige herinneringen aan de slaapregels zijn belangrijk om de verleidingen te vermijden dat je kind bij thuiskomst bij jou ook in bed wil kruipen.

Maak voor vertrek afspraken met het hotel

Als je in een hotel verblijft kan je best duidelijke afspraken maken op voorhand. Zorg dat de wiegjes of uitschuifbare bedden klaarstaan wanneer je incheckt. Het spreekt voor zich dat wanneer je met je eigen auto reist, je een eigen (reis) bed eventueel meeneemt naar de vakantiebestemming.

Laat een paar dagen op voorhand slapen in het reisbed

Reizen veroorzaken vooral bij kinderen verstoringen van vertrouwde standaardprocedures. Of het nu in een hotel is of bij je thuis. Wanneer je je eigen bed op reis of een draagbare wieg meeneemt, laat je kind er dan een paar nachten in slapen zodat je kind eraan went. Praat ook voor vertrek met peuters over de plannen en de nieuwe voorziene slaapruimte.

Neem je eigen laken mee

Zelfs als je zonder wieg reist, kan je best overwegen om de eigen lakens mee te nemen. De bekende patronen, het gevoel en de geur kunnen een kind helpen bij de overgang naar een nieuwe slaapomgeving. Sommige hotels hebben mogelijk niet de juiste maat lakens. Het is dus beter om je eigen beddengoed mee te nemen. Vergeet niet één of twee knuffeldieren of favoriete poppen mee te nemen als reisgezel voor je kind.

Kinderwagen als hulpmiddel

Met reizen weet je nooit of er vertragingen optreden. Zelfs peuters die oud genoeg zijn om gemakkelijk te lopen, kunnen nog steeds profijt halen van rust op wielen. Vooral op een luchthaven als er vertragingen zijn tijdens het vluchtschema. Een kinderwagen duwen is nog steeds eenvoudiger dan je kind de hele tijd op je schouders te moeten torsen.

Hou slaaprituelen aan tijdens de vakantie

Probeer ondanks schemaveranderingen de dagdagelijkse gewoontes in stand te houden. Als bad, boeken en liedjes deel uitmaken van je normale slaapritueel bij je kind, blijf daar dan bij. Verander zo weinig mogelijk. Als oma of opa dit willen overnemen, laat ze hun steentje bijdragen. Het gaat niet om wie het doet, maar dat de routines net zo strikt en voorspelbaar zijn als thuis.

Dutjes overslaan betekent problemen

Of je nu door Disney World wandelt of tijd met je gezin doorbrengt, het is verleidelijk om het tukje af te schaffen terwijl je op vakantie bent… Maar dutjes overslaan betekent problemen! Wanneer je reisschema op een dag een overgeslagen siësta vereist, probeer dan de volgende dag een lichtere dagindeling in te plannen. Mis je een korte slaap, compenseer dat dan met een eerdere bedtijd. Hoe meer het slaaptekort zich opstapelt, hoe meer je op weg bent naar een rampscenario. Zelfs bij een bezoek aan een dierentuin. En wanneer je kind aan een namiddagslaap toe is, profiteer dan zelf ook van een hazenslaap.

Speel in op tijdverschillen

Wanneer je door tijdzones reist, kan je best je reisschema zo snel mogelijk naar de nieuwe tijdzone verplaatsen. En slaap een paar dagen op het normale ritme, waar je verblijft. Zowel bij aankomst of thuiskomst. Als je slechts twee of vier dagen reist in één of twee tijdzones, kan je best het gemakkelijkst in je eigen tijdzone blijven. Als je voor een langere periode naar een andere tijdzone reist, kan je overwegen in de week van je reis naar de nieuwe tijdzone over te schakelen. Wijzig dus elke dag voorafgaand aan de reis vijftien minuten eerder of later de slaap- en eetgewoontes van je kinderen. Dit kan drie tot vier dagen duren. Plan met andere woorden vooruit. Mocht je kind toch last hebben van een jetlag, dan moet je zeker ons artikel over 'Jetlag bij je kind' lezen.  

Breek met enkele regels

Stress vooral niet over strikte slaapgewoonten op vakantie. Als ze een paar dutjes missen en een paar avonden te laat naar bed gaan, zullen ze dit heus wel overleven. Laat de kinderen iets leuks doen dat ze meestal niet doen.

Breng geen vakantiegewoonten mee naar huis

Soms is het moeilijkste deel van een reis om normale gewoontes te hervatten wanneer je terugkeert. Breng vooral geen vakantiegewoonten mee naar huis. Probeer zoveel mogelijk weer naar bed te gaan en te slapen zoals in het verleden dat het geval was. Ook al kan dit de eerste dagen heel wat tranen veroorzaken.