Stel, je houdt van verre reizen maken of je wilde je altijd nog eens wagen aan die ene reis naar een ver oord, maar je hebt inmiddels kinderen. Waarschijnlijk zul je regelmatig horen dat het niet aan te raden is met je kroost zo’n reis te maken. Teveel stress en teveel gedoe, een vakantiehuisje in Frankrijk is al prima. Jammer, want het hebben van kinderen hoeft je echt niet tegen te houden het avontuur op te zoeken! Natuurlijk maakt het je reis anders wanneer je je kinderen meeneemt, maar met goede voorbereidingen is het prima te doen.

In dit artikel lees je alles over dit onderwerp. Waar moet je precies rekening mee houden als je een verre reis met je kinderen gaat plannen en wat zijn de voordelen? Welke extra bagage heb je nodig en wat zijn kindvriendelijke verre bestemmingen? Daarnaast krijg je veel handige tips en lees je over een aantal leuke bestemming ter inspiratie.

Voordelen van het maken van een verre reis

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat het maken van een verre reis met kinderen veel voordelen voor hun ontwikkeling heeft. Het maakt daarin niet uit of je kind een peuter of al wat ouder is. Zo zorgt een verandering van omgeving voor een positieve invloed op het IQ. Kinderen leren allerlei aspecten kennen van een andere cultuur, wat veel tot de verbeelding spreekt en waarvan ze vooral heel veel leren. Ook door het contact met lokale bevolking zal de nieuwsgierigheid van een kind worden aangewakkerd en zullen ze meer open staan voor dingen die ze niet kennen. Daarnaast stimuleren al die nieuwe indrukken de concentratie en de creativiteit. Ze zullen zich over het algemeen gelukkiger voelen en door de tijd die je één op één met je kind doorbrengt, wordt de familieband versterkt. Heel veel fijne voordelen dus die positief bijdragen aan de ontwikkeling van je kleintje.

Praktische zaken waar je rekening mee moet houden

Voordat je de reis gaat maken, is een goede voorbereiding natuurlijk wel belangrijk. Het is logisch dat er veel meer bij komt kijken wanneer je met je kind op reis gaat naar een ander continent, in plaats van naar de camping gaat in een land in Europa. Een goede voorbereiding voorkomt een hoop gedoe wanneer je eenmaal aangekomen bent. Die voorbereiding begint al bij het maken van de keuze voor je bestemming en het soort reis die je wilt maken. Vraag jezelf dingen af als: is het klimaat in het land waar ik naar toe wil koud of warm? Hoe is de politieke situatie, is er kans op vervelende ziektes waar je vaccinaties voor nodig hebt en welke verzekering heb ik nodig? Wil je er een wandelvakantie van maken, ga je rondrijden met een camper, wil je vooral cultuur snuiven of liever aan het strand zitten?

Vaccinaties en verzekeringen

Wat bovenaan je lijstje moet staan bij de voorbereiding van je reis, is de gezondheid. Onderweg wil je niet voor verrassingen komen te staan en er zijn nu eenmaal meer risico’s voor kleine kinderen in verre landen. Bekijk daarom goed welke reisverzekering bij je past. Zorg dat je gedekt bent voor alle mogelijke risico’s, zodat je ook de juiste medische zorg in het buitenland kan krijgen, mocht dat nodig zijn. Wanneer je naar een exotisch land gaat, moet je ook ruim van te voren checken welke vaccinaties er nodig zijn. De website van de GGD heeft daarover alle informatie. Per land kun je er zien welke inentingen je nodig hebt en of er bijvoorbeeld malaria heerst. Niet alle vaccinaties zijn geschikt voor elke leeftijd, dus dat is ook iets om in gedachte te houden wanneer je kindjes nog erg jong zijn. Voor sommige ziektes op reis zijn kinderen veel gevoeliger dan volwassenen. Een voorbeeld daarvan is reizigersdiarree. Om te voorkomen dat je kind dit krijgt, is het aan te raden vaak en goed handen te wassen, te voorkomen dat kleintjes dingen in hun mond stoppen en borstvoeding te geven wanneer je dat thuis ook doet.

Bagage

Het meenemen van de juiste bagage kan een opgave zijn, vooral wanneer je twijfelt over wat allemaal wel en niet nodig is en de hoeveelheid. Een handige tip is ruim van te voren beginnen met het maken van lijstjes. Zo kun je iedere keer als je iets te binnen schiet het direct opschrijven. Bedenk je ook dat je de meeste spullen gewoon bij je bestemming kunt kopen. Neem dus vooral niet al te veel standaard kinderproducten mee, zoals luiers en zonnebrand. Teveel kinderkleding is ook niet echt nodig. Neem een paar setjes kleding voor ze mee die gemakkelijk vies kan worden zonder dat je het direct ziet. Je kunt de kleding altijd wassen op je bestemming. Een goede manier om je kinderen te betrekken bij het proces, is ze zelf een klein rugzakje te laten vullen met speelgoed die ze mee willen nemen op vakantie. Daarnaast kun je voor in het vliegtuig apart kleine cadeautjes voorbereiden die ze onderweg kunnen uitpakken. Ideaal om je kroost zoet te houden. Afhankelijk van het soort vakantie wat je wilt (actief of ontspannen) is het handig te denken aan een draagrugzak. Deze worden ingecheckt bij de ruimbagage. Iets anders praktisch en wat niet mag ontbreken, is een kleine EHBO koffer. Zo heb je altijd pleisters en ontsmettingsmiddel bij de hand.

Handige tips voor op reis

  • Sommige ouders vinden het makkelijker om overdag te vliegen, en anderen vliegen liever ’s nachts. Beide types vluchten hebben zo hun voor- en nadelen. Als je ’s nachts vliegt, heb je het geluk dat je kinderen waarschijnlijk een groot deel van de reis kunnen slapen. Aan de andere kant, het kan zijn dat ze in het vliegtuig niet lekker liggen en daardoor juist minder dan normaal slapen. Tijdens een vlucht overdag zul je je kinderen bezig moeten houden met allerlei spelletjes en kleine cadeautjes. Daar tegenover staat dat ze overdag meer ervaren hoe het is om te vliegen, door uit het raam naar buiten kunnen kijken en kunnen zien hoe het er in een vliegtuig aan toe gaat.
  • Zorg dat je tijdens je vakantie met je kroost altijd een paar standaard items in je tas hebt die altijd van pas kunnen komen. Denk aan pleisters, ORS, vochtige doekjes, zonnebrand, ontsmettingsalcohol voor je handen en petjes tegen de zon. Ook een setje extra kleding in de rugzak is altijd handig. Denk daarnaast ook aan plotselinge honger en trek. Een pak sultana’s of liga’s biedt de uitkomst.
  • Bedenk van te voren goed na over de accommodatie tijdens je reis. Vindt je het belangrijk dat je tijdens je vakantie ook wat tijd voor jezelf hebt, kun je bijvoorbeeld het beste kiezen voor een resort met animatie voor kinderen. Wanneer je liever het echte avontuur opzoekt en gaat voor wisselende hotels of zelfs een camper, dan is het belangrijk dat je van te voren checkt of er kinderbedjes zijn.
  • Bereid je kinderen voor op de reis die je samen gaat maken. Laat ze bijvoorbeeld vooraf op de kaart zien waar ze heen gaan en bespreek de bezienswaardigheden van het land.
  • Tijdens de vakantie is het belangrijk dat ze zich niet zullen vervelen. Maak daarom de activiteiten die jullie ondernemen extra interessant door ze een oude camera te geven, zodat ze net als papa en mama foto’s kunnen maken. Wandelen door de natuur kun je spannender maken door er een speurtocht bij te verzinnen of ze speciale opdrachten te geven.
  • Hou er rekening mee dat je kind een jetlag kan krijgen door de verre reis. 

Leuke verre bestemmingen

Nu je weet wat er komt kijken bij een vakantie met de kinderen, is het leuk om een aantal kindvriendelijke bestemmingen als voorbeeld te geven. Één van de populairste bestemmingen voor gezinnen is Thailand. Er zijn in dit land zoveel avontuurlijke en culturele dingen te doen, dat je kinderen zich er niet zullen vervelen. Denk aan ritjes in een tuktuk, per boot naar een eiland varen, olifanten bekijken of de jungle in gaan. Ze kunnen losgaan met hun fantasie bij oude tempels, er zijn pretparken en veel kindvriendelijke stranden. Daarnaast zijn er veel betrouwbare organisaties die reizen naar Thailand organiseren. Een andere interessante bestemming is Costa Rica, ideaal als je kind houdt van dieren en spannende natuur. Zoek er samen naar bijzondere dieren zoals brulapen en schildpadden of bekijk de vulkanen en de tropische regenwouden. Als je kinderen al iets ouder zijn, is het leuk om een spannende tocht door de boomtoppen te maken via loopbruggen in nationale parken. Een ervaring die ze nooit zullen vergeten. Ook Amerika als bestemming is gegarandeerd een succes. Ga er naar één van de vele pretparken zoals Disneyland en Universal Studios in Florida, of maakt een indrukwekkende rondreis in een camper door de Amerikaanse landschappen. Bezoek er watervallen en nationale parken zoals Yellowstone en de Niagara Falls. Speel samen voor cowboy en leer je kinderen over het vroegere Amerikaanse leven. Ook Azië, Canada, Maleisië en Zuid-Afrika zijn absoluut de moeite waard.