Op vakantie naar Denemarken met een gezin? Ik kan het aanraden! In de meivakantie mocht ik met mijn gezin – mijn man en onze zoon van bijna 5 jaar – op vakantie in Zuid Denemarken. Op uitnodiging van Dansk.nl, specialist in vakanties naar Denemarken, verbleven we een week aan de Deense kust – de westkust van Jutland – en maakten we maar liefst vier leuke uitstapjes.

Ik wil alvast verklappen dat een week veel te kort was en dat we heel graag nog meer van het land willen zien. En dat ons beoogde hoogtepunt – Legoland – misschien wel van de eerste plek is gestoten door een andere attractie. Lees hier ons verslag (pak alvast wat te drinken, want ik heb een beetje veel te vertellen…) :

Op weg naar Denemarken

Zelf was ik ook een jaar of 5 toen ik met mijn ouders op vakantie ben geweest in Denemarken, maar daar weet ik – behalve het bezoek aan Legoland en dat we op een camping stonden aan het strand – weinig meer vanaf. Na het artikel met 9 redenen waarom Zuid-Denemarken de ideale bestemming is voor gezinnen met kinderen werd ik enthousiast. Niet in de minste plaats omdat Denen goed zijn in uitgebreid ontbijten en laat ik daar nu behoorlijk dol op zijn. Maar natuurlijk ook vanwege Legoland, waar ik mijn ouders na die ene keer bijna jaarlijks heb gevraagd om nog een keer te gaan.

Zaterdag 27 april vertrokken we en met tussenstops, wegwerkzaamheden in Duitsland en een verkeerde afslag (sorry nog, schat) kwamen we aan het begin van de avond na een reis van ongeveer 10 uur aan. Dat was iets langer dan we ingepland hadden, op de terugweg hebben we er gelukkig 2 uur minder lang over gedaan.

 

raamstickers voor onderweg - denemarken blog

We hadden genoeg vermaak mee voor onderweg. Raamstickers zijn een aanrader!

 

Eigenlijk wilden we de zondag even acclimatiseren om maandag het eerste uitje te doen, maar onze zoon begon al meteen met vragen wanneer we naar Legoland zouden gaan. Het was dus beter om maar meteen die zondag te gaan, dat begrijp je vast…

Dag 1: LEGOLAND Billund

’s Ochtends zie ik op de weerapp op mijn telefoon dat het bewolkt en fris zou zijn, maar dat het droog zou blijven die dag. Prima, op naar LEGOLAND! Maar dan gaat het onderweg keihard regenen en wordt ook in Billund regen voorspeld. O jee. Misschien toch de plannen wijzigen? We besluiten de gok te wagen en dat pakte goed uit: we komen aan als het droog is en later die dag breekt de zon door en wordt het zelfs warm. Dat het weer in Denemarken behoorlijk wisselvallig kan zijn hebben we die week nog wel vaker ervaren.

Alle drie hadden we er superveel zin in en LEGOLAND heeft ons verrast met de verscheidenheid aan attracties. Voor wie denkt dat LEGOLAND alleen voor kleintjes leuk is, heeft het echt mis. Het is voor jong tot oud een ontzettend leuk attractiepark met veel te zien en te beleven. Van de allerkleinsten (DUPLOLAND, met een speeltuin, een treintje), die iets grotere kinderen (Ninjago-attracties, op safari in een bootje of een jeep tot de grootsten (Adventureland, met gave wildwaterbaan en snelle achtbanen).

legoland billund bootattractie

adventure land legoland billund - vakantie denemarken met een gezin

Bij alle attracties staat een meetlat waar je kind zich kan meten of hij/zij erin mag. Vanaf een jaar of 4 zijn er al veel attracties waar een kind – uiteraard onder begeleiding – in kan. Wij hebben in ieder geval met onze zoon van bijna 5 jaar een heleboel gedaan. Bootje varen tussen de piraten, in een jeep op safari, als een echte Ninjago met 3D-bril op boeven ‘schieten’, door een heus kasteel in zijn allereerste ‘achtbaan’ (‘Mag ik nog een keer?’), een 4D-film gezien, het aquarium bekeken… En overal staan prachtige bouwwerken gemaakt van LEGO, van hele Star Wars-opstellingen tot duikers in het aquarium. Als je na een dag nog niet genoeg hebt gezien, is het leuk om door MINILAND te lopen, een soort Madurodam maar dan met alles van, jawel, LEGO.

Legoland billund - vakantie denemarken met een gezin

Huizen in detail nagebouwd van LEGO in MINILAND

In het hoogseizoen zijn er ook shows te zien, zoals Battle of the Brick, een spannende riddershow. Er is echt zoveel te beleven in LEGOLAND, je kunt je er gemakkelijk twee volle dagen vermaken. Op zich geen slecht idee, wij hadden nauwelijks tijd om alles in een dag te zien en te beleven.

op safari in legoland vakantie denemarken met een gezin

Op safari tussen de LEGO-dieren

 

Tip! Koop je tickets online via www.Dansk.nl en maak gebruik van de Kampioen-aanbieding: zo heb je de 2e dag gratis entree in LEGOLAND, krijg je een waardebon van 20 Euro om te besteden in ’s werelds grootste LEGO-winkel die zich bevindt op het park én krijgen kinderen vrij entree in Safaripark Givskud Zoo. En dat is ook een uitje dat je niet wilt missen, dat lees je zometeen!

Tip! Ga je in het hoogseizoen? Loop bij binnenkomst meteen een stuk het park op en begin van achter naar voren, dat scheelt een hoop drukte.

Tip! Ga je net zoals wij in de meivakantie? Dit is nog laagseizoen in Denemarken en dat is fijn voor korte wachttijden, maar betekent ook dat er nog weinig eetgelegenheden open zijn op het park. Neem je eigen eten en drinken mee of plan je bezoek zo in dat je rond lunchtijd weer ongeveer bij de ingang bent, daar zijn twee eetgelegenheden die zeker open zijn.

Dag 2: Vikingdorp Ribe Vikingecenter

vikingdorp Ribe vakantie denemarken met een gezin

Zelf een speertje maken van hout

Op maandag gingen we een dagje terug in de tijd. In Ribe, dat bekend staat als oudste stad van Scandinavië, is een heus vikingdorp nagemaakt. In het Ribe Vikingecenter kun je met echte vikingen allerlei activiteiten doen en je kunt beleven hoe ze rond het jaar 825 leefden. Koken op een vuurtje, een speer maken van een stok, zelf een munt slaan, leren boogschieten, leren ‘vechten’ met kussens en stokken, oude ambachten bekijken, zelfgemaakte spullen kopen op de markt…

 

vikingdorp stepping stones vakantie denemarken met een gezin

Een kleine uitdaging op weg naar een deel van de Vikingspeeltuin, hét hoogtepunt voor Finn

boogschieten vikingdorp vakantie zuid denemarken met een gezin

Leren boogschieten van de vikingen

We hadden geluk met het weer die dag, we gingen met warme kleding van huis weg en konden die middag in t-shirt doorbrengen. Onze zoon heeft zich voornamelijk vermaakt in de speeltuin die volledig in Vikingstijl was aangelegd. Ook het ‘vechten’ met stok en schild en het kussengevecht vond hij reuze-interessant.

Het is geen dagvullend uitje, dus we hadden ’s middags nog de tijd om vlakbij ons huisje het strand op te gaan. Zeker omdat de zon scheen was dat heerlijk!

Tip! In Denemarken heerst een picknick-cultuur, kunnen we na deze week wel stellen. Neem een kleed mee en genoeg eten en drinken voor de dag. Enerzijds is er bij het eethuisje dat in het Vikingecenter te vinden is niet heel veel keuze, met name voor kinderen (de appelsap was bijvoorbeeld rond lunchtijd al op), anderzijds is het gewoon heel leuk om op het grote natuurterrein je lekker in het gras te vleien op een kleedje en te genieten van alles wat er zich afspeelt.

Tip! Meer informatie over het Ribe Vikingecenter vind je via Dansk.nl

Dag 3: Dieren wakker maken in Safaripark Givskud Zoo

Nu ben ik zelf eerlijk gezegd niet erg dol op dierentuinen, waardoor dit niet het uitje was waar ik voorafgaand aan onze vakantie in Denemarken het meest naar uitkeek. Maar daar ben ik van teruggekomen na ons bezoek aan Safaripark Givskud Zoo en met name door de speciale (en limited edition) tour ’s ochtends vroeg waar ik zo graag meer over vertel. Safaripark Givskud Zoo is zo groot en de dieren daar hebben zoveel ruimte, dat ik tijdens onze autosafari soms het idee had op een echte safari in Zuid Afrika te zijn. Het park staat ook bekend om het huisvesten van met uitsterven bedreigde dieren (waaronder de neushoorn en de Aziatische olifant) en maken om die reden ook deel uit van een internationaal fokprogramma.

We waren door Dansk.nl uitgenodigd voor Wake Up Zoo, een unieke ervaring die ik nooit meer zal vergeten. We werden ’s ochtends vroeg verwacht bij Givskud Zoo. Daar vertrokken we 2 uur voor de opening van de zoo met een bussafari om de leeuwen, neushoorns en giraffen ‘wakker te maken’ in hun nachtverblijf. Op armlengte afstand, we moesten daarom ook strikt binnen de gele lijnen blijven, liepen we door de gang met aan weerszijden de nachtverblijven van de leeuwen. Nieuwsgierige heldere ogen keken ons vanachter de – gelukkig heel stevige – tralies aan. Het is niet te beschrijven hoe dat voelt. Ik stond even letterlijk oog in oog met een prachtige mannetjesleeuw, heel ontroerend. Zo dichtbij zou ik nooit meer komen.

Overigens werden we begeleid door Susanne, die al 20 jaar in Safaripark Givskud Zoo werkt, en haar tolk, die alles in het Nederlands vertaalde. Ze liet zien wat leeuwen doen als ze op jacht gaan: hoe de staarten bewegen, waar een leeuw zijn prooi bijt, en je kon voelen hoe zacht een leeuwenstaart en – poot eigenlijk is. Zo leuk, heel leerzaam en echt een beleving voor zowel volwassenen als kinderen.

Na de leeuwen gingen we naar de neushoorns, waar we ze appels mochten voeren. Dat liet ik mij geen twee keer zeggen, uiteraard. Met Finn aan mijn hand, die het allemaal een beetje spannend vond. Susanne vertelde onder andere dat neushoorns – met de manier waarop er nu op ze gejaagd wordt – in 2024 (over 5 jaar!) al uitgestorven zijn. Er zijn mensen die neushoorns naar Australië willen halen omdat daar relatief minder arme mensen wonen en de jacht daar ‘niet nodig’ is. In de hoop dat ze het overleven… Safaripark Givskud Zoo speelt een belangrijke rol in het behoud van beschermde diersoorten en ze zitten in een soort ‘pool’ van een speciaal fokprogramma.

 

giraf voeren givskud zoo denemarken met een gezin

Dierverzorger Susanne voert de giraffen

Nadat we de giraffen hadden bezocht, die ook gevoerd mochten worden met lange takken met blaadjes, was de zoo inmiddels open mochten we met onze eigen auto op safari. Dit hadden we nog nooit eerder gedaan en dat was zo’n leuke ervaring! Vanuit de auto zagen we de neushoorns, giraffen en leeuwen heerlijk op hun eigen grote terrein rondstruinen.

 

speeltuin givskud zoo denemarken met een gezin

Een van de speeltuinen in Safaripark Givskud Zoo

giraf safari givskud zoo denemarken met een gezin

Vanuit je eigen auto op kleine afstand wilde dieren ‘spotten’: mooie ervaring!

dinoskelet opgraven govskud zoo denemarken met een gezin

Dinoskelet opgraven in een van de speeltuinen

Op meerdere plekken kon je gewoon veilig uit de auto om te voet ook andere dieren te bekijken. Ook was er een interessante tentoonstelling over de ijstijd en een groot bos met levensgrote dino’s, waar je een skelet kon opgraven, dinotanden kon zoeken in de zandbak en een dinofossiel kon uitbeitelen. Bij elke ‘stop’ waar je je auto kon neerzetten was een speeltuin, allemaal anders en allemaal leuk, de een wat uitdagender dan de ander dus voor alle leeftijden is er iets te doen. We vonden dit alle drie een ontzettend leuke dag, echt een aanrader!

Tip! Ook hier waren vanwege het laagseizoen nog niet alle eettentjes open. Neem lekker je eigen eten en drinken mee, plof neer op een van de vele zitjes bij een van de speeltuinen en eet je lunch lekker daar.

Tip! Maak gebruik van de speciale Kampioen-aanbieding voor LEGOLAND en Safaripark Givskud Zoo en koop je tickets online via www.Dansk.nl. Je krijgt dan de 2e dag gratis entree in LEGOLAND, een waardebon van 20 Euro om te besteden in een van de LEGO-winkels op het park en kinderen hebben vrij entree in Safaripark Givskud Zoo.

Tip! Ook de Wake Up Zoo kun je via Dansk.nl boeken, maar dit kan maar een paar dagen in de meivakantie en er is een beperkt aantal plekken beschikbaar.

Dag 4: Strand

Op woensdag hadden we even een rustdag en we besloten om te gaan uitwaaien op het strand. Op het meest westerse punt van Denemarken, bij de vuurtoren van Blåvand, gingen we het strand op om een stuk te lopen naar de ‘paardenbunkers’. Op het Deense strand staan nog behoorlijk wat bunkers uit de Tweede Wereldoorlog en enkele daarvan zijn ware eyecatchers. In 1995 heeft de Engelse kunstenaar Bill Woodrow vier bunkers omgetoverd tot reusachtige paarden. De silhouetten hiervan zie je al van ver, een indrukwekkend gezicht.

bunkers strand blåvand vakantie denemarken met een gezin

Bunkers op het strand van Blåvand, deze zijn door een kunstenaar omgetoverd tot paarden

Het waaide behoorlijk en ik was blij dat ik zo slim was geweest om twee zomerjassen over elkaar aan te trekken want het was goed koud. Maar het was heerlijk om even een flinke wandeling te maken over het strand in de wind. De stranden van Denemarken zijn prachtig wit en breed en heel rustig. Ik weet niet hoe het in het hoogseizoen is, maar ik vond het strand ook opvallend schoon.

Na wat kilometers in de benen zijn we langs ‘onze’ bakker (Blåvand Bageri) gegaan in het dorp en hebben we ons de rest van de middag vermaakt met heerlijke Deense lekkernijen en uiteraard met LEGO bouwen.

lego house billund - vakantie denemarken met een gezin

Stopmotion video maken met LEGO

 

Dag 5: Lego House in Billund

Op donderdag stond het LEGO House op de planning en hoewel ik lovende verhalen had gelezen, wist ik niet zo goed wat ik me erbij kon voorstellen. Een huis vol LEGO? De hele dag bouwen? Zou ik dat leuk vinden?

Eh: Ja, heel erg leuk zelfs! Het LEGO House is echt een beleving die zich moeilijk in woorden laat vatten, maar ik ga het toch proberen. Van jong tot oud kan zich hier vergapen aan prachtige LEGO-creaties, maar vooral: zelf bouwen en creëren.

Het LEGO House – Home of the Brick – staat net als LEGOLAND in de stad Billund. Het 12.000 m2 grote ‘huis’ is in september 2017 geopend en herbergt 25 miljoen LEGO-blokjes. Er zijn zes verschillende Experience Rooms met elk een eigen thema, inclusief de Masterpiece collection met prachtige bouwwerken zoals levensgrote dino’s en de History Collection in de kelder. In elke ruimte staan bakken LEGO of DUPLO. Als je daar geen zin krijgt om te bouwen, weet ik het ook niet meer! In het LEGO House kun je bouwen en spelen met fysieke LEGO-blokjes (en ook DUPLO, uiteraard), maar je kunt ook digitaal spelen en bouwen en zelfs robots programmeren.

Bij binnenkomst zie je meteen ’s werelds grootste LEGO-bouwwerk: een immense boom middenin het LEGO House. De boom is ruim 15 meter hoog en is gebouwd met meer dan 6,3 miljoen steentjes. Bij de kassa krijg je een gepersonaliseerd armbandje met een QR-code die je kunt scannen om naar binnen te gaan. Daarna kun je het bandje bij elke experience-ruimte gebruiken om je eigen creaties vast te leggen. In de speciale LEGO House app kun je vervolgens thuis alle foto’s en filmpjes een maand lang terugzien en downloaden.

Op verschillende plekken kon je in een bepaald thema een bouwwerk maken, een stop motion filmpje van LEGO (superleuk!), een race-auto of je eigen LEGO-poppetje creëren. Deze kon je dan fotograferen en opslaan op je bandje. En overal kun je wel iets ‘doen’ met je bouwwerk. Bij de auto’s kon je er een heus racewedstrijd mee doen, je zelfgebouwde vis kwam op een digitaal aquarium tot leven, je bloem mocht je in een prachtig bloemenveld zetten.

Vooral de combinatie van het ‘ouderwets’ bouwen met nieuwe technologie is heel goed en leuk gedaan in LEGO House, zoals het opslaan van al je creaties op je eigen account via je armband. Dat is nog eens nagenieten thuis. Of bijvoorbeeld een van de laatste dingen die we in LEGO House deden: het programmeren van een robot die op een digitaal Antarctica LEGO-poppetjes en mammoeten moest redden uit het ijs. LEGO House is echt een beleving en kan ik met klem aanraden aan iedereen die Denemarken bezoekt met kinderen. Ik durf misschien wel te zeggen dat het nóg leuker is dan LEGOLAND…

Tip! Bestel je tickets voor LEGO House met korting via de speciale link op Dansk.nl, dat scheelt ongeveer 6 Euro per kaartje.

Tip! Zorg dat je er bent vanaf openingstijd. Niet zozeer vanwege de drukte, want die viel erg mee in de meivakantie, maar wel omdat je anders tijd tekort komt om alles te doen en te zien. Wij kwamen 1,5 uur na opening en hadden niet genoeg tijd om alles te doen en we hebben de History Collection bijvoorbeeld niet gezien. Daarnaast had ik heel graag in het restaurant Mini Chef willen eten.

Tip! Een extra beleving is het Mini Chef restaurant, waar je je eigen bestelling kunt bouwen met LEGO-blokjes. Je bestelling wordt gescand bij jou aan tafel en ongeveer 15 minuten later wordt je eten geserveerd door robots. Extra tip hierbij: reserveer aan het begin van je bezoek een tafel om wachttijd te voorkomen.

Tip! Vergeet het dak niet! Op het dak van het LEGO House zijn nog verschillende platforms met speeltuintjes en helemaal bovenop heb je mooi uitzicht en kun je LEGOLAND zien liggen, erg de moeite waard!

lego dino lego house vakantie denemarken met een gezin

Levensgrote kunstwerken van LEGO in LEGO House Billund

 

Dag 6: Oudste snoepwinkel van Denemarken

Onze laatste dag in Denemarken alweer. Heel even overwegen we om nog een dag naar het LEGO House te gaan, omdat we gisteren niet alles hebben kunnen zien en doen. Maar omdat we de volgende dag weer naar Nederland moeten rijden en het vanuit ons huisje ruim een uur rijden is naar Billund, besluiten we in het dorpje te blijven waar ons huisje staat. Daar nemen we een kijkje in het oudste snoepfabriekje van Denemarken: Blåvand Bolcher. In de winkel kun je allerlei soorten snoep kopen en achterin de shop kun je zelfs je eigen lolly maken.

snoepwinkel blåvand - vakantie denemarken met een gezin

Blåvand Bolcher snoepwinkel

Dag 7: Naar huis!

De vakantie zat er weer op en met een hoofd vol ervaringen en een kofferbak vol LEGO keerden we blij weer naar Nederland met de gedachte dat we echt zeker weten nog een keer terug komen. Want behalve dat er veel leuke attracties zijn in Zuid Denemarken voor gezinnen met kinderen, is het land ook ontzettend mooi en groen. We hebben genoten van de prachtige landschappen met bloeiende koolzaadvelden, de bossen, duinen en natuurlijk het strand en de zee.

De omgeving van Blåvand

We verbleven tijdens onze vakantie in het Zuidwesten van Denemarken in het plaatsje Blåvand. Een echt vakantiedorpje waar veel mooie vakantiehuisjes staan. Je zit er tussen de bossen en de duinen in, een prachtig gebied voor natuurliefhebbers die graag fietsen en wandelen.

vakantiehuisje denemarken blåvand - vakantie denemarken met een gezin

Vakantiehuis Blåvand, Zuid Denemarken

We hadden een heel leuk 4-persoons huisje, geschakeld. In het dorpje zijn een paar restaurants (een heel goede Italiaan!), een aantal winkels (outdoor shop, sport, kleding, speelgoed, etc.) waar je je een middagje kunt vermaken en voor het ontbijt moet je echt bij Blåvand Bageri zijn. Heerlijk vers brood, zoete broodjes, taart en koekjes.

Voor het strand moesten we wel even de auto pakken, aangezien we zelf geen fietsen mee hadden. Anders is de afstand heel goed te doen per fiets.

De uitstapjes die we deden (LEGOLAND, Ribe Vikinge Center, Safaripark Givskud Zoo en LEGO HOUSE) waren allemaal op ruim een uur rijden vanaf Blåvand. Omdat we in op deze reis in zes dagen vier uitstapjes deden vond ik die afstanden best pittig, maar als je langer de tijd hebt en/of minder uitstapjes gaat doen is het prima te doen.

En zit je toch liever op een andere plek in Zuid-Denemarken, dan zijn er nog veel meer mooie plekken en accomodaties te vinden:

Vakantie Denemarken met een gezin via Dansk.nl

Wij zijn ervan overtuigd dat we binnen nu en twee jaar zeker nog een keer teruggaan naar Zuid-Denemarken. Behalve de prachtige natuur en dat er ontzettend veel te doen is voor gezinnen in Zuid-Denemarken is er ook nog eens een uitgebreid aanbod aan accommodaties. Voor elke wens is er een vakantieverblijf, zoals bijvoorbeeld een huisje met veel ruimte eromheen vlakbij zee of juist een huisje op een leuk vakantiepark met allerlei voorzieningen voor gezinnen (zwembad, speeltuin).

Als je na dit blog en alle stories op ons Instagram-account @meervoormamas (zie highlights voor alle stories) ook enthousiast bent geworden over een vakantie in (Zuid) Denemarken, dan kun je goed terecht bij Dansk.nl voor een compleet verzorgde vakantie voor je gezin. Dansk.nl is dé Denemarken vakantiespecialist en via hen kun je een toffe vakantie in Denemarken boeken. Ze staan voor je klaar om je te helpen met de keuze voor het type vakantiehuis, de uitstapjes die er in de buurt zijn te doen en alle informatie die je verder nodig hebt voor een heerlijke vakantie met je gezin.

Op Instagram heb je van onze week in Denemarken al mee kunnen genieten van alle leuke uitstapjes. Gemist? Check de twee highlights op www.instagram.com/meervoormamas waar we alle stories hebben opgeslagen.

Deze vakantie en dit artikel is tot stand gekomen door middel van een samenwerking tussen Meer Voor Mama’s en Dansk.nl. Voor het eerst verschenen op 30 mei 2019, geüpdatet op 11 maart 2024