Zin om van de bank te komen na de kerstdagen? Natuurlijk kun je het thuis gezellig maken, maar ik kan me voorstellen dat je na het binnen zitten met de kerstdagen er wel op uit wil met de kinderen. Even naar buiten als het droog is, of een leuke activiteit doen samen. En er is echt meer dan genoeg te doen, lees hier onze tips voor leuke uitjes in de kerstvakantie!

1. Actief in de natuur

Misschien denk je er niet meteen aan om in deze tijd – met het koude gure weer – iets te gaan doen in de natuur, maar er worden in de kerstvakantie heel leuke dingen georganiseerd door o.a. Natuurmonumenten. Wat dacht je van een winterwandeling met de boswachter, vogelsnacks maken of braakballen pluizen? Bekijk alle activiteiten in de kerstvakantie op natuurmonumenten.nl

Uitjes-in-de-kerstvakantie-Kasteel-de-Haar

Kasteel bezoeken

Een bezoek aan een kasteel spreekt tot de verbeelding bij kinderen. Waan je als een kasteelheer, ridder of jonkvrouw in een echt kasteel deze winter. Veel kastelen hebben in vakanties leuke activiteiten voor kinderen. Vier het winterfeest, ga op speurtocht of vergaap je aan prachtige kerstversieringen in een van de kastelen die je kunt bezoeken in Nederland.

Museum in de kerstvakantie

Ga je niet (zo vaak) naar een museum met je kind? Dan is de kerstvakantie een uitgelezen mogelijkheid om eens een bezoek te brengen aan een museum bij jou in de buurt. Veel musea hebben door het jaar heen leuke tentoonstellingen en activiteiten voor kinderen, maar in de kerstvakantie zijn er in sommige musea extra winteractiviteiten. Bekijk de site van de Museumkaart voor een leuk museum bij jou in de buurt.

Uitjes-in-de-kerstvakantie-Utrecht-spoorweg-museum

En er zijn ook een aantal speciale kindermusea in Nederland die ook de moeite waard zijn. Onze favorieten zijn het Nijntje museum en het Spoorwegmuseum in Utrecht, het Maritiem Museum in Rotterdam, het Kinderboekenmuseum in Den Haag en – niet specifiek een kindermuseum, maar veel op kinderen gericht – Natura Docet Wonderryck Twente in Denekamp.

Attractiepark in wintersferen

Veel attractieparken hebben in de winter een speciaal winterprogramma. Niet alle attracties zijn open, maar er wordt wel een gezellige wintersfeer neergezet. Leuk om in de kerstsfeer te komen en echt de winter te proeven. De Winter Efteling is natuurlijk bekend, maar er zijn meer attractieparken die leuke winterse activiteiten hebben georganiseerd.

Bijvoorbeeld het Fien & Teun Winterdorp op Avonturenboerderij Molenwaard van Fien en Teun, waar je bijvoorbeeld kunt schaatsen, een pindaketting kunt maken voor de vogels en kunt genieten van warme choco en erwtensoep. Of het magische lichtjesfestival in het winterse Ouwehands dierenpark in Rhenen.

De Magische Winterweken in Attractiepark Toverland is omgetoverd tot een winters paradijs, waar de binnenattracties gewoon open zijn, maar ook de toffe achtbaan Troy, verder kun je er winterse shows bekijken en de attractie Booster Bike is weer omgetoverd in The Christmas Coaster.

En in Winter Slagharen is het park sfeervol versierd, je kunt er schaatsen, genieten van leuke shows en je kunt je tussendoor warmen aan gezellige vuurtjes en warme chocolademelk.

Uitjes-in-de-kerstvakantie-Kerstcircus

Kerstcircus

Een van de meest traditionele uitjes in de kerstvakantie met het hele gezin: het kerstcircus. In het hele land zijn er verschillende kerstcircussen waar je je in de kerstvakantie kunt vergapen aan knappe acrobatiek, grappige clowns en mooie shows. Van Rotterdam tot Enschede en van Sneek tot Eindhoven zijn er diverse kerstcircussen te bewonderen in Nederland. Kijk hier voor het complete overzicht van alle kerstcircussen.

Leuke uitjes in de kerstvakantie in Twente

Ik ben er opgegroeid en mijn ouders wonen er nog steeds, dus ik ben er nog regelmatig: het mooie Twente. Daarom dat ik het leuke blog Vettt Veel Plezier – een platform met inspiratie voor ouders in Twente – graag volg. Op haar site deelt Yvette het hele jaar door leuke tips om te doen in Twente. En ook ieder jaar zet ze de leukste uitjes in de kerstvakantie in Twente (even zoeken op ‘kerstvakantie’) op een rij. Van theater tot muziek en van indoor spelen tot een winterse rit in een stoomtrein.

Uitjes in de kerstvakantie wandeling met warme beloning

Wandeling met warme beloning

Natuurlijk is er ook genoeg te doen in je eigen omgeving. Ook daar zijn genoeg leuke uitjes in de kerstvakantie te bedenken! Maak een fijne stadswandeling – bij voorkeur in het (schemer)donker – en eindig met een kop warme thee of chocomel (to go) bij je favoriete zaakje. Of ga naar het strand voor een (héél) frisse neus en lunch bij een strandtentje (even checken welke strandtenten er open zijn in de winter). Ook kun je kiezen voor een lekkere boswandeling met een pannenkoek.

Lowbudget uitjes in de kerstvakantie

Zoek je laagdrempelige en lowbudget uitjes in de kerstvakantie? Dan zijn deze opties ook leuk om te doen:

Uitstapje naar het tuincentrum

Een uitstapje naar een (groot) tuincentrum dat in deze tijd aangekleed wordt tot een heus winterwonderland. Vergaap je aan alle lichtjes, mooie kerstversiering en opgetuigde kerstbomen.

Een leuke film in de bioscoop

De bioscoop is ook altijd een echt kerstvakantie-uitje. Ook dit jaar draaien er in de Nederlandse bioscopen weer superleuke, grappige, spannende en hartverwarmende familiefilms. Bij de meeste bioscopen is een film in de ochtend goedkoper. Je kunt ook googlen (‘bioscoop met korting’) naar opties om korting te krijgen op bioscoopkaartjes.

Een bezoek aan een kerstmarkt

Kerstmarkten in Nederland zijn leuk en gezellig, maar woon je niet al te ver van een van onze grenzen? Bezoek dan eens een kerstmarkt in België of Duitsland. Antwerpen heeft altijd een grote mooie kerstmarkt, en in verschillende steden in Duitsland (Dusseldorf, Oberhausen, Osnabrück) kun je ook genieten van echte glühwein en lekkere warme wafels.

Een frisse start van het nieuwe jaar

Je kunt op 1 januari een koude duik nemen natuurlijk, om het jaar fris te beginnen. Ik vind het zelf altijd heerlijk om op oudejaarsdag een fijne wandeling te maken door bos of over strand. Om het jaar fris af te sluiten en daarna lekker op te warmen met thee of warme chocolademelk. Thuis of bij een winters strandtentje.

Heb je nog meer tips voor leuke uitjes in de kerstvakantie? Laat het ons weten, tip de redactie voor de leukste uitjes in de kerstvakantie!