In de zomervakantie is er voor kinderen niets leukers dan lekker spelen en leuke dingen doen in de tuin. Daar heb je helemaal geen grote tuin voor nodig. Ook in kleine tuinen zijn er genoeg activiteiten te bedenken om je kinderen bezig te houden. In dit artikel sommen we er zes voor je op, zodat de zomervakantie voor je kinderen alles behalve saai wordt!

1. Spelletjes

In een kleine tuin kun je heel makkelijk allerlei leuke spelletjes spelen. Wat dacht je bijvoorbeeld van knikkeren? Als je je tuin hebt betegeld, kun je een speciale steen kopen met een knikkerputje. Zo zijn je kinderen uren zoet. Ook kun je een hinkelpad uittekenen. Daarnaast kun je gemakkelijk gebruik maken van de muren in je tuin, door er bijvoorbeeld een krijtbord aan te bevestigen. Dit kan ook met speciale krijtverf. Je kinderen kunnen zo mooie tekeningen maken in de tuin. Een ander spel dat je aan de muur kunt bevestigen, is bijvoorbeeld vier op een rij. Verder kun je in je tuin ook allerlei bordspellen of kaartspellen spelen. Schaf een klaptafel en stoeltjes aan, zodat je die na het spelen gemakkelijk kunt opbergen en deze niet onnodig ruimte inneemt.

2. Speeltoestellen

Ook al zou je het niet direct verwachten, ook voor kleine tuinen zijn er speeltoestellen beschikbaar. Bij een kleine tuin is het slim te kiezen de hoogte op te zoeken en juist in die categorie is er een hoop keuze. Denk bijvoorbeeld eens aan een touwladder, een schommel of een klimwand. Voor een schommel kun je gebruik maken van bijvoorbeeld de ingang van een schuur. Als je een pergola in de tuin hebt, kun je de schommel met schroeven bevestigen en als je een stevige boom hebt, kunnen daar de touwen aan worden bevestigd. Het handige van een schommel is dat deze ook weer gemakkelijk is op te bergen. Voor een klimwand heb je alleen maar een muur nodig. Ideaal dus om zoveel mogelijk ruimte te besparen en het tegelijkertijd zo leuk mogelijk voor je kinderen te maken.

3. Hutten bouwen

Met wat creativiteit is een hut zo gebouwd. Als je het samen met je kinderen aanpakt, is het bouwen zelf al een leuke activiteit. Verzamel lakens, knijpers, kussens en tuinmeubels bij elkaar en je zult zien hoe snel je een hut in elkaar hebt gezet. Kinderen vinden dit prachtig en als er plek genoeg is, kun je zelfs een picknick organiseren om het nog leuker te maken. Hiervoor kun je samen met je kinderen hapjes maken of als ze wat ouders zijn, zelf een menu in elkaar laten zetten.

waterballon-gevecht

4. Spelletjes met water

Met weinig middelen kun je heel gemakkelijk de leukste spelletjes verzinnen. Vooral op warme dagen is spelen met water het liefste wat je kleintjes zullen doen. Als ze al wat ouder zijn, kun je een spel met waterballonnen voorstellen en is vooral leuk om met een groepje te spelen. Vul een aantal ballonnen met water en laat de kinderen tegen over elkaar staan. Nu moeten ze de ballonnen zo lang mogelijk naar elkaar overgooien, tot dat er één stuk gaat. Als je kinderen nog klein zijn, is een watertafel een leuk idee. Deze zijn van plastic en makkelijk in- en uit elkaar te zetten. Met plastic bekertjes, schepjes en eventueel simpelweg een teiltje beleven ze heel veel plezier.

5. Zandbak

In een kleine tuin is het slim om zoveel mogelijk combinaties te maken met praktisch meubilair. Zo bestaat er een zandbak die tegelijkertijd een picknicktafel is. Het blad van de tafel kun je weghalen en er onder zit een bak verstopt die je zowel met zand als water kunt vullen. Op die manier kun je alle kanten op. Op warme dagen kan je kleintje met water spelen, op frissere dagen met zand, en ‘s middags en ‘s avonds kan de hele familie gezellig buiten lunchen of avondeten.

6. Zelf planten

Als je kinderen graag bezig zijn met de natuur en om ze wat bij te leren, kun je in je kleine tuin een hoekje reserveren om een mini tuin aan te leggen. Je hebt er een vierkante plantenbak van bijvoorbeeld één bij één meter, aarde en verschillende planten voor nodig. Leg je kinderen uit dat dit hun projectje is en dat door de planten te verzorgen er een mooi groen geheel van zal komen. Om het extra leuk voor ze te maken, kun je met poppetjes, kleine speelgoedhuisjes en andere attributen een kabouterland maken. Het project neemt niet veel ruimte in beslag, je kinderen vermaken zich en je haalt direct wat groen in je tuin.