Veel moeders hebben allerlei doemscenario's in hun hoofd als ze denken aan reizen met de trein met kinderen. Een trein die urenlang vertraging heeft of een bomvolle trein waardoor je twee uur moet staan met je kind? Of wat dacht je van een kind dat de hele weg huilt en je boze blikken krijgt toegeworpen van je medereizigers? Gelukkig blijken dit echte uitzonderingen te zijn. En veel van bovenstaande scenario's kan je zelf voor een groot deel gemakkelijk voorkomen. Als je als ouder goed voorbereid op stap gaat met je kind, dan kan met de trein reizen echt heel leuk zijn. Lees hier waarom.

Kinderen vinden het fantastisch

De meeste kinderen maken dagelijks alleen gebruik van de fiets of zitten in de auto om zich te verplaatsen van A naar B. Er is nog weinig spannends aan. Een uitje met de trein wordt vaak gedaan door opa's en oma's, slechts een enkele keer per jaar. En waarom doen opa's en oma's dit? Omdat kinderen het fantastisch vinden. De trein raast hartstikke snel door het mooie landschap. Er valt van alles te zien, niet alleen buiten de trein, maar ook in de trein. Geen wonder dat kinderen dit geweldig vinden, de trein is een attractie op zich. Waarom zou je je kind dat niet meer dan één keer per jaar gunnen? En daarnaast is het ook leuk om als ouder dit samen met je kind te doen. En dan hebben we het niet over iedere week, je wilt immers dat het bijzonder blijft. Maar gewoon, een paar keer per jaar, samen met je kind naar een plekje verder weg in Nederland. Eet daar een ijsje of doe er iets anders leuks en ga weer terug. De treinreis is op zichzelf al een uitje.

Kinderen reizen goedkoop

Eerlijk is eerlijk, de trein is meestal niet het meest goedkope vervoermiddel. Maar als je met kinderen reist, kan de prijs toch best aantrekkelijk uitvallen. Kinderen tot en met drie jaar mogen gratis mee. En kinderen van vier tot en met elf jaar reizen voordelig met een Railrunner voor €2,50. Misschien ken je deze kaartjes ook nog wel uit je eigen jeugd. Nu alleen nog een leuk actiekaartje voor jezelf scoren en jullie kunnen lekker goedkoop op pad.

Beter voor het milieu

Een auto mag dan in een aantal gevallen een goedkopere optie zijn om je te verplaatsen van A naar B, echter is de trein een milieuvriendelijkere optie. Als je met de trein reist kan je de kinderen direct iets meebrengen over duurzaam reizen en waarom jullie nu met de trein reizen. Dan maak je er een educatief uitje van samen met je kind.

kind-met-heimwee-zit-verveeld-in-de-auto

Minder verveling dan in de auto

De meeste ouders herkennen de vraag van hun kinderen 'Hoe lang duurt het nog?'. En op zich is dit niet een gekke vraag, maar hij wordt wel erg vervelend als de vraag vijf keer gesteld wordt tijdens een rit van twee uur. In de auto zitten kinderen maar op hun stoel en ze kunnen geen kant op. Verveling ligt op de loer, dus je moet onderweg je kinderen zoet houden in de auto. In de trein is dat anders, kinderen hebben bewegingsvrijheid en kunnen zelfs even heen en weer rennen (als het niet al te druk is natuurlijk). Daarnaast hebben kinderen veel meer te zien, zoals hierboven al werd aangegeven.

Tips

Om een dagje weg met de trein met kinderen ook geslaagd te laten zijn, is het belangrijk om een aantal punten in acht te nemen. Met deze tips wordt het gegarandeerd een leuke dag voor zowel ouders als kinderen:

  • Kies zorgvuldig je trein uit, een bomvolle trein met kinderen is niet fijn. In de NS app kan je zien hoe druk het is in de trein.
  • Probeer zo min mogelijk over te stappen, overstappen kost een ouder met kinderen het meeste stress. Voorkom waar dat kan.
  • Neem voldoende eten en drinken mee. Niets is zo vervelend als jengelende kinderen omdat ze honger hebben. Niet alleen voor jou en de kinderen zelf vervelend, maar ook voor je medereizigers.
  • Neem spelletjes mee voor onderweg. Ook al is een treinreis heel boeiend voor kids, als de reis heel lang duurt kan de verveling best toeslaan. Gelukkig hebben ze in de trein tafeltjes waar je prima een spelletje op kan spelen
  • Download de 'NS KidsApp', zo maak je de treinreis nog avontuurlijker voor je kind

Met alle voordelen van het reizen met je kind per trein én het in acht nemen van bovenstaande tips, ga je een heel leuke dag samen met je kind tegemoet. En last but not least: hoe relaxter jezelf bent, des te relaxter je kind ook zal zijn. Maak jezelf dus niet te druk, maar geloof erin dat het goed komt en dat het een leuk uitje wordt!