Hoogstwaarschijnlijk ben jij als ouder opgegroeid in een wereld waar je nauwelijks gamede. Als je wel gamede was het Packman, Rayman en Snakes. Nu, in het virtuele tijdperk, voed je je kinderen op en dit kan uitdagingen met zich meebrengen. Kinderen die helemaal weg zijn van games en ouders die er in veel gevallen niets van begrijpen. Dit zorgt voor wrijving, zeker als de hobby van je kind uit lijkt te monden in een gameverslaving. Wat kun je doen aan een gameverslaving bij kinderen?

Is het een gameverslaving?

Het kan zijn dat je kind volgens jou teveel gamet. Dat is vervelend, maar dit betekent niet automatisch dat je kind ook daadwerkelijk verslaafd is aan het gamen. Over het algemeen wordt er namelijk pas van een verslaving gesproken, wanneer het gamegedrag de normale gang van zaken in de weg zit. Wil je kind bijvoorbeeld geen tijd meer doorbrengen met het gezin, komt het niet of laat aan tafel en wil het niet meer andere spelletjes doen, buiten spelen of sporten? Dan is het inderdaad nodig om wat verandering in de situatie te brengen.

Waarom gamet mijn kind veel?

Voor je op je kind afstapt om zijn gamegedrag aan banden te leggen, is het goed jezelf af te vragen waarom je kind zoveel gamet. Ga hiervoor ook met je kind in gesprek. Er kunnen verschillende redenen zijn die meespelen in het obsessieve gamegedrag van je kind. Het kan bijvoorbeeld aangemoedigd worden door vriendjes. Er ontstaat groepsdruk, wanneer iedereen het spel speelt en je kind niet buiten gesloten wil worden. Daarnaast is het mogelijk dat je kind op school gepest wordt en daarom vlucht in zijn games zodra hij thuis komt. Ook depressie, angsten, eenzaamheid en moeilijkheden thuis kunnen resulteren in gameverslaving bij kinderen. Als je je kind wilt helpen minder te gamen, is het dus allereerst belangrijk te beseffen waar het gedrag vandaan komt. Het is namelijk beter de oorzaak aan te pakken dan symptomen te bestrijden. Ga met je kind in gesprek voor je regels opstelt.

Stel regels op

Kinderen zijn nog niet goed in grenzen stellen voor zichzelf. Daar hebben ze jou voor nodig. Als jij de snoeppot open op tafel laat staan, zal je kind hoogstwaarschijnlijk ook meer dan vijf snoepjes pakken en voor je het weet is de snoeppot leeg en heeft je kind buikpijn. Dat betekent niet dat je kind helemaal geen snoep mag, maar je moet de mate wel aan banden leggen. Logisch toch? Met gamen werkt het in principe precies hetzelfde. Maak duidelijke afspraken. Hoeveel beeldschermtijd geef jij je kind? Laat je kind bijvoorbeeld eerst aan jou vragen of hij mag gaan gamen. Als je kind al iets ouder is, kun je hem iets meer vrijheid geven. Zeg bijvoorbeeld dat hij na het eten mag gamen, maar niet meer dan twee uur. Of laat je kind enkel gamen nadat hij zijn klusjes in huis heeft gedaan en huiswerk af heeft. Geef je kind ook liever geen computer in zijn slaapkamer. Hierdoor kun je namelijk maar moeilijk in de gaten houden wanneer en hoelang je kind aan het gamen is. Daarnaast zou je kind stiekem games kunnen spelen die eigenlijk helemaal niet voor zijn leeftijd geschikt zijn. Het is ook verstandig om je kind niet later te laten gamen dan één uur voor zijn bedtijd. Anders kan het moeilijk worden om in slaap te komen. Wees consequent met de regels en geef zelf ook het goede voorbeeld. Als jij de hele dag achter de tv of de computer zit, kan het voor je kind heel normaal lijken om de hele dag te gamen.

Er moeten consequenties zijn

Net zoals met alle regels die overtreden worden, moeten er ook consequenties verbonden zijn aan het niet houden aan de afspraken omtrent het gamen. Straf mag nooit te hard of in woede worden gegeven, maar het moet wel net wat zwaarder wegen dan het plezier dat je kind ervaart door de regels te overtreden. Straffen werken meestal het beste als ze gelinkt zijn aan de overtreding zelf. Gamet je kind langer dan afgesproken? Laat hem dan bijvoorbeeld de volgende dag niet gamen.

moeder-en-kind-bakken-appeltaart

Verminder het gamen met de volgende tips

Je kind verveelt zich misschien snel en valt hierdoor snel terug in zijn gamegedrag. Geef dus goede alternatieven. Ga samen de hond uitlaten, bak ieder weekend wat lekkers samen of ga lekker monopolie spelen aan de keukentafel! Help je kind een leuke hobby te zoeken en zo zijn dag op een juiste manier in te delen. Verminder ook het gamegedrag door je kind niet altijd maar alle games te laten kopen. Leg hem uit dat hij niet alles kan hebben dat hij wil en zorg er op deze manier voor dat je kind iets minder games heeft om uit te kiezen. Let ook altijd op wat voor games je kind koopt en dat deze geschikt zijn voor zijn leeftijd.

Houd het positief, toon interesse

Als je kind iets leuk vindt, is het altijd belangrijk oprechte interesse te tonen. Dit gaat ook op voor games. Maak het niet iets negatiefs door heel streng te zijn, er negatief over te praten of je kind een schuldgevoel te geven. Probeer juist inzicht te krijgen en praat met je kind. Waarom vind hij de game zo leuk? Wat is het doel van de game en wat maakt het de leukste game? Door het gesprek positief te houden, zal je kind zich niet veroordeeld voelen, wanneer je het gamen aan banden legt. Het zal makkelijker voor hem zijn om in te zien dat zelfbeheersing een les voor het leven is en dat je die regels niet opstelt om hem te pesten of omdat jij niet van gamen houdt. Als je kind dit laatste namelijk denkt, zal hij, ondanks dat hij zich aan de regels houdt, er maar weinig van leren.