Speelgoed kopen is niet altijd even eenvoudig. Je wilt dat je kind er plezier aan beleeft, maar tegelijkertijd wil je ook dat hij iets bijleert. Er is zoveel speelgoed, hoe maak je de beste keuze? We geven je enkele tips om het ideaal educatief speelgoed voor een zevenjarige te vinden!

Taalontwikkeling

Zeven jaar is een belangrijke leeftijd op vlak van taalontwikkeling. Je kind zal op die leeftijd erg veel woorden bijleren. Hij zal zijn eerste spreekbeurten geven en nog beter leren lezen en schrijven. Om je een idee te geven: een kind van zeven kent ongeveer 20.000 woorden en kan 200 woorden lezen.

Wil je de taalontwikkeling van je kind stimuleren? Ga dan op zoek naar speelgoed dat je daarbij helpt. Denk hierbij aan leuke boekjes met taalspelletjes, stripboeken en simpele leesboeken. Daarnaast vindt je kind het misschien leuk om letters te rijgen. Hiervoor kan je plastic letters kopen die aan een koordje vastgemaakt kunnen worden, zoals pareltjes. Op die manier kan je kind plezier beleven terwijl hij woordjes leer. Deze creatieve bezigheid is vooral erg populair bij meisjes.

Rekenen en logisch denken

Op deze leeftijd kan je kind al weloverwogen keuzes maken. Het logisch denkvermogen van je kind ontwikkelt zich steeds beter. Ook op vlak van rekenen leert het heel wat bij. Zo zal hij de tafels kennen van 1 tot en met 5 en die van 10. Je kind ook simpele vraagstukken oplossen.

Ook op vlak van rekenen en logisch redeneren is er heel wat leuk educatief speelgoed dat je voor je kind kan kopen. Er zijn bijvoorbeeld puzzelboeken en sudoku's die speciaal ontworpen zijn voor zevenjarigen. Wedden dat je kind plots wél belangstelling zal hebben in rekenen! Ook zijn er educatieve kaartspellen die je kind leren omgaan met cijfers. Zelfs UNO, het alom bekende kaartspel, is een goede manier om je kind meer plezier te laten hebben met cijfers.

Motorische ontwikkeling

Ook op motorisch vlak zijn er een aantal dingen veranderd. Je kind krijgt een verbeterde fijne motoriek en kan vanaf nu beter nauwkeurige taken kan uitvoeren. Deze leeftijd is de ideale leeftijd voor kinderen om zich bezig te houden met nauwkeurig werk, want vanaf nu zijn ze ook geduldiger.

Om de fijne motoriek van je kind nog beter te ondersteunen is het een goed idee om qua speelgoed de creatieve kant uit te gaan. Denk bijvoorbeeld aan parels rijgen, knutselen met strijkparels, schilderen op nummer, origami beestjes maken, tekenen op tekenborden enzovoort. Ook bepaalde gezelschapsspellen bevorderen de motorische vaardigheden van je kind. Enkele voorbeelden: Mikado, Dokter Bibber, Mashin Max, Monkeying around, enzovoort. Daarnaast is een mooie puzzel dat geschikt is voor de leeftijd van je kind altijd een goede keuze!

Sociale ontwikkeling

Vanaf deze leeftijd gaat je kind leeftijdsgenootjes belangrijk vinden. Het is de leeftijd waarop er echte vriendengroepjes ontstaan. Meestal vindt rond deze leeftijd ook de eerste verliefdheid plaats. Populariteit speelt vanaf nu een rol en je kind hecht meer waarde aan zijn reputatie.

Omdat kinderen op deze leeftijd meer waarde hechten aan leeftijdsgenoten, wordt samenspel belangrijker dan ooit. Het is dus een goed idee om voor je kind een aantal gezelschapsspelletjes te voorzien, zodat ze deze samen met hun vriendjes kunnen spelen. Aan de hand van deze spelletjes leren ze verdraagzaam met elkaar omgaan en geduldig zijn. Er zijn genoeg leuke gezelschapsspelletjes waaruit je kan kiezen. Hoewel de meeste kinderen rond de leeftijd van zeven al tamelijk geduldig zijn, is dit zeker nog niet altijd het geval. Gezelschapsspelletjes kunnen daarbij helpen.

Zelfontwikkeling

Kinderen van zeven worden steeds zelfstandiger. Ze willen zoveel mogelijk het heft in eigen handen nemen en nieuwe dingen uitproberen en ontdekken. Het is belangrijk dat je je kind nu zoveel mogelijk zelf laat doen. Wees niet bang dat je kind een fout maakt, want dat is de beste manier om te leren. Stimuleer de zelfstandigheid van je kind en geef hem voldoende verantwoordelijkheid. Laat hem bijvoorbeeld eens alleen naar de winkel gaan, geef hem een huisdiertje om voor te zorgen of laat hem elke week een vaste huishoudelijke taak uitvoeren. Vergeet je kind niet regelmatig te complimenteren, dit helpt bij het bevorderen van de zelfstandigheid.

Hoewel jouw kind op de leeftijd van zeven jaar vaak bezig is met leeftijdsgenootjes, is het ook een goed idee om zijn zelfstandigheid te stimuleren. Maar hoe doe je dat aan de hand van speelgoed? Ook voor de ontwikkeling van de zelfstandigheid van je kind is creatief speelgoed een goed idee. Denk hierbij voornamelijk aan knutselpakketten waarbij je kind iets in elkaar moet steken. Er zijn ontzettend veel opties waaruit je kan kiezen: kettingen maken, eigen puzzel knutselen, dinosaurussen maken, enzovoort. Ook bouwpakketten zijn een goede optie. Zolang je kind zich maar kan storten op een project dat hij eigenhandig tot een goed einde brengt.

Zo, nu heb je een idee van wat je voor je kind kan kopen. Zorg er vooral voor dat hij voldoende variatie heeft. Speelgoed speelt namelijk een belangrijke rol in het leven van je kind!