Hebben jullie even? Want op pad gaan met mijn peuter vind ik een van de leukste dingen om te doen. Hoewel, lekker samen knutselen (lees: de peuter die knutselpapier in repen en snippers knipt terwijl ik koffiedrink) of lekker buiten van onze tuin genieten, daar kan weinig aan tippen. Maar waar krijg je me de dan wel de deur mee uit? Belangrijkste is dat er (goede) koffie te krijgen is, dus een uitje naar een kindvriendelijke koffiezaak vind ik al win-win. Hieronder een selectie van mijn tips.

Leiden met kinderen: tips in het centrum

Anne en Max

Een bekende keten voor een lekker kopje koffie en een smakelijke lunch. De vestiging in Leiden zit prachtig op een hoek met alleen maar glas. Dus voor wie van mensen kijken houdt, die zit hier gebakken. Verder hebben ze behalve vriendelijk personeel, ook een trolley met veel speelgoed: diverse puzzels, houten blokken, kwartetspellen etc. Kinderen mogen het gewoon zelf pakken en meenemen naar hun tafeltje, ideaal. Er is ook een kinderkaart met o.a. Schulp sappen.

Coffee Star in de openbare Bibliotheek B+C

Sowieso is de bibliotheek altijd een leuk uitje. De vestiging in het centrum van Leiden heeft een ruime kinderhoek met hobbelpaarden, knuffels en ander speelgoed, maar bovenal: boeken, heel veel boeken. Uren leesplezier gegarandeerd.

In de bieb zelf zit een cafeetje, Coffee Star, hier werk ik op vrijdag vaak en dat is echt een fijn plekje. De meiden (en een jongen) van de bediening zijn heel vriendelijk, maken een heerlijke babycino voor je uk, waar je dan een klein bamboeschaaltje met smarties of andere kleine snoepjes bij krijgt. Echt een traktatie. Je kunt er ook een goede tosti eten en je mag je eten en drinken meenemen de bibliotheek in.

Italiaanse bar-bistro City Hall

Dit is een begrip in Leiden. Zoals de naam al doet vermoeden zitten ze in een deel van het stadhuis van Leiden, dat verder nog gewoon als gemeentehuis in gebruik is. City Hall heeft een fijne Italiaanse kaart met lunch-, borrel- en dinergerechten. Voor de ‘bambini’ hebben ze een eigen kaart, maar ook veel gerechten van de gewone kaart zijn als kleinere portie te bestellen. Het terras is een van de grootste in het centrum van Leiden. Op het terras is wat speelgoed voor kinderen beschikbaar en op zondagmiddag hebben ze regelmatig ‘La Famiglia’ op het programma staan: terwijl jij lekker borrelt is er voor kinderen de gelegenheid onder begeleiding te knutselen.

IJssalon Maxime’s

IJs eten kun je natuurlijk op diverse plekken in Leiden, het softijs van Hema blijft toch onovertroffen (al dan niet met discodip). Maar voor Italiaans ijs gaan wij eigenlijk altijd naar Maxime’s aan de Nieuwe Rijn. Zelfs ’s winters kun je daar ijs eten en een Italiaans kopje koffie drinken. De keuze in ijs is reuze, met smaken als: arancia rossa (bloedsinaasappel, aanrader!) en limoncello, maar ook de klassiekers als chocolade (zeer grote aanrader!) en bosvruchten smaken echt heeeel goed. Je kunt er gezellig binnen zitten, of buiten op een bankje aan het water.

Conceptstore en familiecafé Kleine planeet

Sinds eind 2018 heeft Leiden eindelijk zijn eigen kinderconceptstore en family café Kleine planeet. Dit concept van café met speelruimte en winkel is nieuw voor Leiden en echt een aanwinst. De zaak zit middenin het centrum en beslaat drie karakteristieke panden. Twee delen zijn café met diverse speelhoekjes voor kinderen met zelfs een glijbaan. Het rechterdeel is een winkel met duurzame, biologische en originele (kraam)cadeautjes, positie- en kinderkleding, draagdoeken, speelgoed en accessoires. Hier word je echt hebberig van!

Speeltuinen in en om Leiden

Leiden heeft een actief speeltuinverenigingsleven (mooie voor Scrabble!). Iedere wijk heeft zijn eigen wijkspeeltuin, die door vrijwilligers liefdevol wordt onderhouden. Voor leden is de speeltuin gratis, maar voor niet-leden is de entree vaak ook maar een euro. In de Vogelwijk (op de rand met Oegstgeest) zit een prachtige speeltuin met veel natuurelementen en een speelvijver. Het voorste gedeelte is hiervan afgescheiden en bedoeld voor de kleintjes met veel zand- en waterspeelmogelijkheden.

Binnen de singels zit speeltuin De Doorbraak, maar ook speeltuin Maredijk en Het Eiland liggen niet ver buiten het centrum. De nieuwe speeltuin bij De Morspoort bij het nieuw aangelegde parkje De Put moet ik nog uitproberen, maar ziet er met terrasje en speelschip veel belovend uit. En ook weer centraal gelegen!

Musea & festivals in Leiden

Als slogan heeft mijn stadje: Leiden, Stad van Ontdekkingen. Dat er een boel te beleven is in en om de stad mag wel duidelijk zijn. Zo zijn er ook diverse musea. Nu moet ik bekennen dat ik met mijn peuter van drie daar nog weinig van bezocht heb… De lesprogramma’s en speurtochten e.d. voor kinderen zijn vaak toegespitst op iets oudere kinderen. Toch wil ik binnenkort graag een keer natuurhistorisch museum Naturalis bezoeken (tijdelijk gesloten vanwege een grote verbouwing. Hier zijn veel (opgezette) dieren te zien en T-rex Trix (!), en er is vrijwel altijd een kinderdoe-tentoonstelling.

Ook Rijksmuseum Museum Boerhaave staat op mijn wishlist, niet alleen vanwege het thema wetenschap en geneeskunde, voor kinderen zijn er in de ruimtes beneden verschillende proefjes te doen. Maar ook vanwege de binnentuin met Waterland Boerhaave, waar je kleine ontdekker o.a. polders droog kan leggen, uiteraard ook met grasveld en terras. Nadeel: wil je alleen de speeltuin bezoeken, dan betaal je alsnog de volledige museum-entreeprijs. De (kinder)museumjaarkaart is wel geldig.

Wat ook de moeite waard is: de Leidse festivalkalender checken. In voor-, najaar en zomer worden er in de parken en op de pleinen in en om het centrum diverse (food)festivals georganiseerd. Met voor de kleintjes vaak een nostalgische kermis erbij, denk hierbij aan een klassieke draaimolen en ouderwetse schommelboten, succes verzekerd.

In de weken voor Kerst staat Leiden in het teken van de drijvende kerstmarkt. Op pontons op de Nieuwe Rijn drijven dan diverse kraampjes met allerhande koopwaar, hapjes en drankjes en er drijft een ijsbaan.

Buiten het centrum

Buitenhuis aan het Valkenburgse meer

Voor ons is het Valkenburgse meer op fietsafstand, heerlijk zo’n meer met gras- en zandstrand. Toch komen we hier zelden om te zwemmen, maar des te vaker voor het restaurant dat aan het meer gelegen is: Buitenhuis. Vooral het enorme terras met schelpenzand is vaak vanaf het vroege voorjaar al heerlijk om op te zitten. Emmertje en schepje mee voor je kindje en jij kunt neerploffen in een lekkere loungestoel, met je snuitje in de zon. Need I say more?

La Place Zoeterwoude

Misschien niet de meest ‘sexy’ bestemming waar je aan denkt bij een uitje met je kind, maar niks is minder waar. Zo heb ik al meerdere keren met vrienden afgesproken bij de La Place, die op een goed bereikbaar kruispunt ligt. Ideaal als je niet allemaal in Leiden woont.

Behalve eten en koffie/theedrinken in de bekende La Place-stijl, heeft deze vestiging nog een leuke verrassing: het terras grenst namelijk aan een natuurspeeltuin. Het heeft speelhuisjes, een glijbaan en zandbak voor de kleintjes en voorbij een veiligheidshek ook een trekpondje en een groot klimtoestel voor de grotere kinderen. Binnen is er ook een aardige speelhoek en kun je er lekker eten met kleine kinderen zonder dat je het gevoel krijgt weggekeken te worden.

Park Cronesteyn

Hier kun je eindeloos wandelen, want dit polderpark is echt heel uitgestrekt. In het park zit ook een uitspanning De tuin van de Smit, waar je wat kunt drinken en biologisch kunt lunchen. Op het terras, voornamelijk gras, is onder andere een zandbak voor de kleintjes en als je even doorloopt zijn er ook dieren, zoals schapen en varkens te bekijken. Voor de grotere kinderen grenst De tuin van de Smit aan een leuke natuurspeeltuin met veel water.

Zwembad ’t Wedde

Zwembad ’t Wedde aan de rand van Leiden en Voorburg is bij velen een nog onontdekt pareltje. Grappig genoeg heb ik er nog nooit gezwommen, maar des te vaker op het terras gezeten. Zien jullie een patroon? Dit zwembad heeft namelijk naast het standaard zwembad’restaurant’ ook een café/restaurant met groot terras met heerlijke loungestoelen en(!) een met speeltuin. Klimtoestellen, een grote zandbak met veel emmertjes, schepjes en fietsjes alles is aanwezig voor een middagje in de zon. De kaart is ook heel kindvriendelijk met o.a. tosti’s en pannenkoeken, maar ook heerlijke broodjes.

Activiteiten voor kinderen in de bollenstreek

In de regio Leiden is genoeg te doen, we zitten dichtbij het strand, maar ook mooi aan de rand van de bollenstreek. Zo zijn er in het voorjaar diverse bloemencorso’s in Noordwijkerhout, Sassenheim, Lisse e.d., leuk om te bekijken met kinderen.

Wat verder echt een aanrader is: de Bollenburcht in Teylingen. Deze tulpenkwekerij heeft een prachtige siertuin met een zeer grote diversiteit aan tulpen. Ook is er een pluktuin waar je vanaf begin april (kijk even op de website voor de actuele openingstijden) zelf je bosje tulpen bij elkaar kunt plukken. Met grotere kinderen, die al een beetje gecontroleerd kunnen plukken, raad ik aan om in het begin van het seizoen te gaan, dan is er nog heel veel keus in tulpen. Pluk dan tulpen waarbij de bloem al kleur begint te krijgen, maar die nog niet of een slechts een klein beetje open is. Deze bloemen hebben de meeste kans goed open te gaan én lang te staan. Als het je lukt, trek de tulp dan met bol en al uit de grond, de bollen mag je meenemen. Als je deze thuis afknipt en de bol droog en donker bewaart, kun je deze in het najaar in je eigen tuin planten, met een kleurrijke verrassing het volgende voorjaar. Met kleinere kinderen kun je beter tegen het einde van het seizoen gaan, dan kun je de al tot bloei gekomen tulpen vaak gratis plukken (i.p.v. 30 cent per steel), als de kleintjes dan wat minder zachtzinnig te werk gaan, dan is dat niet zo erg en heb je toch al gauw een week lang plezier van een bos wilde tulpen.

Voor nu stop ik met mijn tips. Ik hoop dat jullie er wat aan hebben. Wie weet zie ik jullie nog weleens op een van mijn favoriete plekjes.

En sssshhhttt niet doorvertellen hè! 😉