Knutselen voor Moederdag is voor een kind heel leuk en spannend om te doen. Het knutselen op zich is leuk en het is heel spannend om geheim te houden wat je hebt gemaakt voor mama, natuurlijk. Vaak wordt er al iets op de peuterspeelzaal gemaakt en natuurlijk daarna ook op de basisschool. De juffen en meesters hebben altijd de leukste knutsel ideeën voor de kinderen om te knutselen. En wij als moeders zijn hoe dan ook trots en blij met alles wat onze kinderen speciaal voor ons knutselen, toch? In dit blog delen we een aantal leuke knutseltips voor Moederdag. Uiteraard moet je hiervoor je partner aan het werk zetten, of een tante, of opa/oma. Want je mag zelf natuurlijk niet weten wat je bij je moederdagontbijt cadeau krijgt!

Knutselen met papier

Met papier zijn er altijd wel leuke dingen om te knutselen. Je kunt bijvoorbeeld een mooie tekening maken op het papier en deze tekening versieren met glitters, stickers, steentjes of andere materialen. Een andere optie is om een mooie placemat te maken van je tekening, dan kun je je tekening met een lamineermachine plastificeren.

Wat ook heel leuk is voor Moederdag is om een mooi boeket bloemen van papier maken. Knip verschillende kleuren papier in kleinere stukjes, bijvoorbeeld in blaadjesvorm of bolletjes, stengels en allerlei andere leuke vormen waarmee je bloemen kunt maken. Plak de verschillende stukjes op een groot vel papier en maak er een mooi boeket van.

Knutselen met zoutdeeg

Bij Moederdag knutselen met peuters zal je meer voorbereiding moeten doen dan bijvoorbeeld bij knutselen met groep 5 of knutselen met groep 6. Ook mogen de werkjes in dat geval wat meer precisie nodig hebben. Oudere kinderen kunnen bijvoorbeeld met zoutdeeg gaan knutselen. Hier kun je van alles mee maken.

Zoutdeeg is heel gemakkelijk te maken. Zoutdeeg maak je voor uit de helft uit zout en de helft uit meel en een klein beetje water erbij. Niet te veel water anders kun je het zoutdeeg niet meer kneden of bewerken. Maak bijvoorbeeld de naam van mama in mooie letters van zoutdeeg, of bijvoorbeeld alleen haar voorletter. Of maak een mooi hart of een ander figuurtje.

moederdag-knutselen-met-zoutdeeg

Als je klaar bent met je figuur dan droog je het eerst in de oven, een uur lang op 100 graden Celsius. Daarna nog een uur op 125 graden. Wil je graag dat je vorm een kleur krijgt, dan kun je hem of achteraf verven of je doet de verf al vooraf in het deeg.

Kookboek knutselen voor Moederdag

Het is ook een leuk knutselidee om speciaal voor Moederdag een kookboekje te maken voor je moeder. Zoek op internet en in kookboeken naar een paar recepten van gerechten die mama lekker vindt. Schrijf deze recepten met de benodigde ingrediënten op een vel papier. Maak of plak er leuke foto’s en/of tekeningen bij, bijvoorbeeld van de ingrediënten. Maak ook een mooie voorkant voor het receptenboekje en bundel alle recepten tot een leuk boekje. Natuurlijk kun je de recepten ook typen op de computer en ze uitprinten om ze daarna in het boekje te plakken. Vind je het lastig om een boekje te maken? Gebruik dan een schrift, liefst met een harde kaft of een ringband.

knutselen-voor-moederdag-kookboek-zelf-maken

Knutselen met baby’s en peuter knutselen

Met een beetje hulp kunnen baby’s en peuters ook leuke moederdagknutsels maken. Denk bijvoorbeeld aan een in de verf gedoopte handafdruk of de voetafdruk van een baby op een vel papier, ingelijst in een lijstje. Een mooie herinnering aan de babytijd en een superleuk cadeau voor mama. In plaats van verfafdrukken kun je ook kiezen om de afdruk in de klei te doen. Vergeet de datum er niet bij te zetten!

Peuters vinden het altijd leuk om te verven. Maak een mooi sieradendoosje of een opbergdoos voor iets anders door een schoenendoos of een kleiner (houten) doosje te beschilderen en te bestrooien met glitters. Leuk idee: de naam van de moeder uitknippen en deze op de doos leggen als hij bestrooid wordt met glitters. Haal daarna de letters weg. Moeten er een heleboel dozen gemaakt worden, bijvoorbeeld als je gastouder bent, kies dan voor de letters van het woord ‘mama’, deze kun je dan meerdere keren gebruiken.

Lieve zelfgeschreven briefjes voor mama

Lieve zelfgeschreven woordjes van je kind door heel het huis vinden is toch schattig? Deze ‘knutseltip’ voor Moederdag is ook nog eens erg eenvoudig. Gebruik een blok notitieblaadjes, (van die gele Post Its). Laat je kind op ieder velletje een lieve tekst voor mama schrijven, zoals ‘ik hou van je’, ‘je bent de liefste mama’, ‘blij dat jij mijn mamma bent’ of ‘jij bent de beste’. Plak deze velletjes op de ochtend van Moederdag voordat mama wakker wordt door het hele huis. Moeders zullen het fantastisch vinden om de hele dag door zulke lieve berichtjes overal tegen te komen.

moederdag-lieve-zelfgeschreven-briefjes-voor-mama

Knutselen met bestaande materialen

Eigenlijk kun je allerlei dingen om te knutselen gebruiken. Zo kun je bijvoorbeeld een tegeltje wat eigenlijk voor de muur van de badkamer is, gebruiken om een leuk schilderijtje te maken. Het maakt niet uit wat de kleur van de tegel is, als hij maar heel is. Aan de achterkant kun je een speciaal stickertje plakken met een haakje eraan. Kinderen kunnen iets knutselen om erop te plakken of je verf de tegel op een mooie manier, eventueel met een lieve tekst er op.

Maar vaasjes, simpele terracotta bloempotten en zelfs een kei kun je gebruiken. Op de kei kun je bijvoorbeeld de tekst zetten: ‘voor een kei van een moeder’. Of de steen mooi beschilderen.

Met veertjes kun je een mooie vogel knutselen, steek ze of in een piepschuim bol en gebruik een kleiner bolletje voor het hoofdje en maak van ijzerdraad twee pootjes. Of plak veertjes op een vel papier en teken het hoofd en de pootjes. Van pasta kun je leuke sieraden maken voor de moeders. Bijvoorbeeld met penne. Verf de penne in verschillende mooie kleurtjes, laat ze drogen en rijg ze aan een mooie (wollen) draad. Bij knutselen kun je van alles gebruiken, zelfs de dingen die eigenlijk net zoals de pasta niet speciaal voor knutselen bedoeld zijn.

Meer knutseltips voor Moederdag vind je op ons Pinterestbord.