De wetenschap heeft bewezen dat een vakantie een kind gelukkiger en slimmer maakt. Pak dus je koffers, ga op vakantie met het gezin, laat je kind kennis maken met fascinerende ervaringen en smeed sterke banden met je kroost.

Geen speelgoed, maar een speciale vakantie

We koesteren allemaal onze relaties. Deze zijn essentieel voor ons welzijn en het welzijn van onze kinderen. Daarom geven we vaak geschenken aan onze kinderen om onze band met hen te versterken. Maar zijn het alleen maar speelgoed en andere materiële geschenken die een blijvende indruk maken? Duidelijk niet. Een onderzoek gepubliceerd in het Journal of Consumer Research stelt dat ervaringsgerichte geschenken grotere verbeteringen in relatiekracht produceren dan materiële geschenken. In plaats van speelgoed te geven aan de kleintjes, zou het plannen van een speciale vakantie kinderen langer betrokken houden.

Avonturen tijdens vakanties

Onze beste jeugdherinneringen houden vaak verband met de avonturen die we hadden tijdens onze vakanties. De momenten waarop we een majestueus historisch gebouw bewonderden of een glimp zagen van de azuurblauwe hemel tegen adembenemende besneeuwde bergen zijn herinneringen aan familievakanties die ons voor altijd bij blijven en een gevoel van vreugde en samenhorigheid brengen.

Met het gezin op vakantie

In plaats van tijdens de vakantie een nieuw speelgoed of videogame aan je kind te geven, neem je ze mee op een gezinsvakantie. Studies hebben aangetoond dat een vakantie gunstig kan zijn voor de algehele ontwikkeling van je kind. Ze komen gelukkig en verrijkt terug, hebben een prachtige wereld buiten hun huis ervaren en zijn blootgesteld aan verschillende culturen en manieren van leven.

De innerlijke ontdekkingsreiziger

Met een nieuwe plek om te verkennen, kan een gezinsvakantie een leuk avontuur worden voor het kind. Elke plaats biedt een rijke gelegenheid om te leren over de cultuur, mensen, hun levensstijl en hun voedsel. Op vakantie zien kinderen verschillende mensen, talen, eten en leefgewoonten. Het zijn ouders die de kinderen opvoeden over deze nieuwe plaatsen, maar de kinderen kunnen ook leren door te interacteren en met de lokale bevolking kennis te maken. Dit verhoogt hun zelfvertrouwen en verbetert ook hun sociale en interpersoonlijke vaardigheden.

Nieuwsgierigheid verhogen

Naar een andere plaats gaan verhoogt ook de nieuwsgierigheid bij kinderen. Er is enorm veel om van te absorberen, niet alleen voor kinderen, maar ook voor volwassenen. Van flora en fauna tot cultuur, mensen, relaties, architectuur en geschiedenis, er is ontzettend veel te zien en te beleven. Je kinderen komen te weten dat er een andere wereld is dan de hunne, eentje die mooi en opwindend is. Het laat hen ook zien dat er mensen en plaatsen zijn die er heel anders uitzien en ze ontdekken hoe iedereen in harmonie leeft.

Het gezin dat bij elkaar blijft

Ouders en kinderen zijn tegenwoordig zo druk dat ze vaak dagenlang geen fatsoenlijk gesprek met elkaar voeren. Alleen wanneer een gezin op vakantie gaat, krijgen ze ononderbroken tijd om te communiceren: samen op het gras lopen, nieuwe plekken verkennen, een duik nemen in de zee of een grap uitlachen tijdens de lunch. Dit zijn dingen waarvan gezinnen genieten wanneer ze samen zijn tijdens vakanties. Dit soort ontspannen tijd die ouders delen met kinderen, creëert eeuwige banden.

Meer ontspannen tijdens vakanties

Vakanties zijn ontspannen tijden en bieden de beste gelegenheid om de stemming van het kind te bestuderen. Volgens de Family Survey uit 2017, uitgevoerd door online reisorganisatie Expedia, vond 97 procent van de Indiase tieners dat familievakanties hen dichter bij hun broers en zussen brachten, terwijl 69 procent zei dat hun favoriete herinneringen plaatsvonden tijdens gezinsvakanties. Ook heeft 63% gesteld dat Indiase ouders meer ontspannen zijn en een deel van de regels en taken tijdens hun vakantie loslaten. Omdat kinderen meer geneigd zijn zich open te stellen en over hun vreugden en angsten te praten, kunnen ouders de gelegenheid aangrijpen om zich over te geven aan luchtige gesprekken met hen en informeel over hetzelfde te praten.

Slimmere generatie

Kinderen zijn altijd in voor nieuwe avonturen. Vakanties zijn de beste manier om hun verlangen om nieuwe dingen te leren te koesteren. Het is bewezen dat – meer dan alleen theoretische kennis – praktische ervaring een betere manier is om nieuwe dingen te leren. In een artikel – The Science Behind How Holidays Make Your Child Happier and Smarter, verschenen in The Telegraph – zegt kinderpsychotherapeut Dr. Margot Sunderland dat een familievakantie het kind een rijke leeromgeving biedt met nieuwe ervaringen op sociale, fysieke en sensorische interactie. Denk bijvoorbeeld aan samen zijn in het zwembad, samen wandelen door het bos, samen halmen aanraken die in de wind zwaaien, marshmallows roosteren bij een kampvuur, samen onder de warme zon vertoeven en het zand voelen tussen de tenen.

Verbetering uitvoerende functies

Deze ervaringen zetten dan de genetische expressie aan van belangrijke hersenmeststoffen in de voorhoofdskwabben en verbetert uitvoerende functies zoals stressregulatie, aandacht, concentratie, goede planning en het vermogen om te leren, en ook de fysieke en mentale gezondheid te verbeteren. De hersenmeststoffen die worden geactiveerd in verrijkte omgevingen worden ook geassocieerd met een hoger IQ bij kinderen. Breng daarom tijd door met je kinderen en verken samen met hen nieuwe omgevingen, en je maakt je kind slimmer.

Help je kind slimmer worden

Volgens Sunderland kan reizen met je kinderen ook gunstig zijn voor hun hersenontwikkeling. De verrijkte omgeving triggert de hersenmeststoffen die geassocieerd worden met een hoger IQ bij kinderen. Samen een nieuwe plek verkennen helpt je om je kind slimmer te maken. Familievakanties helpen de ontwikkeling van de hersenen van een kind, wat op zijn beurt de concentratie verbetert en gunstig is voor fysieke en geestelijke gezondheid. Studies hebben aangetoond dat kinderen die reizen hogere cijfers halen op school dan degenen die dat niet doen.

Ontstressen

Volgens professor Jaak Panksepp, een vooraanstaand neurowetenschapper aan de Washington State University die de twee hersensystemen heeft ontdekt (het spelsysteem en het zoeksysteem) activeren vakantie-ervaringen deze systemen in je hersenen en de hersenen van je kinderen op een heel goede manier. Ze triggeren neurochemicaliën waaronder opioïden, oxytocine en dopamine. Wandelen in een groene omgeving kan de bloeddruk, de cholesterol en stress verminderen. Een goede vakantie kan dus alle stress wegnemen en een gelukkig gevoel achterlaten. Studies hebben ook aangetoond dat 20 minuten in de natuur de concentratie en aandacht van een kind enorm kunnen verbeteren.

Geschenk van de natuur

Panksepp noemt beide systemen een geschenk van de natuur. Ze verminderen stress en activeren warme, genereuze gevoelens tegenover elkaar en een heerlijk gevoel dat alles goed is in de wereld. Met alle antistressaspecten van deze systemen worden familieleden emotioneel bijgetankt. De wetenschapper zegt dat we activiteiten en bezigheden kunnen kiezen die de oxytocine vrijmaken die is opgeslagen in ons eigen innerlijk medisch kabinet. We hebben deze prachtige helende substantie in ons en hoeven alleen de vele manieren te leren waarop we er op kunnen putten. Het verbazingwekkende is dat deze systemen als spieren zijn: hoe meer je ze gebruikt, hoe meer ze deel gaan uitmaken van je persoonlijkheid. Of, zoals de neurowetenschapper Bruce Perry het stelt: “Emotionele toestanden worden persoonlijkheidskenmerken”.

Spel- en zoeksysteem

Het spelsysteem van de hersenen wordt elke keer getriggerd als je de voeten van je kinderen in het zand begraaft, ze op het ligbed in het zwembad kietelt of ze meeneemt op een ritje op je rug. Het zoeksysteem van de hersenen wordt elke keer uitgeoefend als je samen op onderzoek gaat: het bos, het strand, een verborgen juweel van een dorp. Wanneer je je kinderen tijdens een vakantie meeneemt, ondersteun je hun exploratieve drang (zoeksysteem), een essentiële hulpbron voor een goed leven en hun vermogen om te spelen (spelsysteem). Op volwassen leeftijd vertaalt dit zich in het vermogen om met ideeën te spelen, wat essentieel is voor bijvoorbeeld voor de succesvolle ondernemer.

Geluk rondom

Volgens een onderzoek, in 2015 uitgevoerd door de Family Holiday Association in het Verenigd Koninkrijk, zei 49 procent van de ondervraagden dat hun gelukkigste herinnering hun familievakantie betrof. De studie toonde aan dat een derde van de mensen zich hun vakanties nog steeds duidelijk herinnerde. Een kwart van die mensen zei dat ze zich deze gelukkige herinneringen herinnerden om de moeilijke tijden te doorstaan.

Gelukkige herinneringen

Door deze herinneringen te gebruiken als anker om ons terug te brengen naar meer opgewekte momenten, zijn we vaak in staat om problemen met een nieuw gevoel voor perspectief te benaderen. Nadenken over onze gelukkigste herinneringen aan vreugdevolle tijd samen doorgebracht als een gezin kan extreem krachtig zijn in het brengen van verlichting en respijt, wanneer we geconfronteerd worden met de donkere tijden die het leven kan brengen.

Op vakantie gaan verkwikt

Of het nu gaat om een eendaagse reis of een grote vakantie, het initiëren van vakantiereizen met het gezin is belangrijk. Op vakantie gaan verkwikt en verjongt de geest en verjongt. Maar daarmee verfrist en verjongt het ook de relaties. Het geeft je kind de gelegenheid nieuwe wegen te verkennen en te ontdekken. Neem dus je kind mee op avontuur en maak nieuwe, fantastische herinneringen.