Ken jij de kleuterbios? Mijn peuter van 2,5 kijkt graag filmpjes. Soms iets te graag. Tot nu toe bleef het altijd bij een filmpje op de tv of op de tablet, maar toen ik las dat er een Masha en de Beer film in de bioscoop zou komen wist ik dat dat het eerste bioscoop-avontuur van onze peuter zou worden! Want zij vindt Masha ontzettend grappig, en vergeleken met een hoop andere filmpjes vinden mijn man en ik Masha ook best te doen.

Op een druilerige zondag gingen wij met zijn drieën naar de bioscoop. Babyzus mocht nog niet mee, want die was te klein. Maar zij was al groot; mijn dochter vond het prachtig! En stiekem ook een beetje spannend. Want hoe leg je nu precies aan een peuter uit wat een bioscoop is? Wij hadden het uitgelegd als ‘een hele grote tv of tablet’. Dat had in ieder geval haar nieuwsgierigheid gewekt.

Film kijken tijdens de kleuterbios

Wat is de kleuterbios?

Diverse bioscopen hebben tegenwoordig een kleuterbios, een speciale filmvertoning voor peuters en kleuters. Dat betekent dat het geluid wat zachter staat en dat de lampen in de zaal zachtjes aan staan. Daarnaast zit er meestal wat drinken en popcorn bij de prijs van het bioscoopkaartje inbegrepen. Bij de Pathé kleuterbios krijgt ieder kind na de film zelfs een heus diploma!

Een film kijken bij Pathé Kleuterbios

Nadat ik gekeken had waar de film zou draaien bleken best een hoop bioscopen ‘kleuterbios’ aan te bieden. Wij kozen voor Kleuterbios bij Pathé, vooral omdat dit qua dag, tijd en locatie handig voor ons uitkwam. Maar het bleek ook een goede keuze, alles was top geregeld!

Na binnenkomst konden de kinderen een box pakken met daarin een pakje drinken, een klein zakje snoepjes, een klein zakje popcorn (keuze uit zoet of zout) en een klein speelgoedje. De ouders kunnen koffie of thee pakken met daarbij een lekkere muffin. Dit zit inbegrepen bij de toegangsprijs. Om het extra leuk te maken stond er een groot springkussen en een tafel met kleurplaten en potloden. Ook een aantal praktische zaken zijn handig: er staan stoelverhogers bij de ingang van de zaal, het licht gaat niet helemaal uit en het geluid staat wat zachter dan normaal. En na afloop kunnen de kinderen een mooi diploma krijgen.

met kinderen naar de bioscoop

Wat vonden wij van de kleuterbios?

Waar ik me al een beetje zorgen om maakte gebeurde ook: na tien minuten zitten vond de peuter het wel prima op die stoel en wilde ze gaan staan. En een klein beetje heen en weer lopen. Ik probeerde haar weer terug op die stoel te krijgen (om maar in filmtermen te blijven: mission impossible), maar toen ik eens om me heen keek bleken veel meer kindjes even te staan of zachtjes te praten. Dat maakt dus niet zo uit bij Kleuterbios, heel relaxed!

En omdat de ouders relaxed waren, waren de kindjes dat denk ik ook. Er werd eigenlijk niet gegild of geschreeuwd. Een uur kijken was wel de max voor mijn peuter, toen werd ze onrustig en in die zin was de film precies op tijd afgelopen. Mocht er nog een keer iets leuks draaien zouden we zeker nog een keer gaan. Bovenal vonden we het vooral een leuk uitje speciaal voor haar, waarin ze de onverdeelde aandacht van allebei haar ouders had.