Kidsproof verwarmen: Een radiator in de kinderkamer

Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij het inrichten van de kinderkamer, maar het is wel onmisbaar voor een fijne temperatuur: een radiator in de kinderkamer. Wist je dat er speciaal voor de kinderkamer zogenaamde lage temperatuurverwarmingen bestaan?...

Leuke kerstfilms voor kinderen op Netflix

Hoera, kerstvakantie! Een paar weken uitrusten van het jaar en samen leuke dingen doen in de kerstvakantie: zin in! En gezellig samen kerstfilms kijken natuurlijk. Installeer je op de bank met thee, warme choco en wat lekkers. We hebben voor jou alle leuke kerstfilms...

Tips voor een leuke babyshower

De babyshower komt uit de Verenigde Staten waar het er (naar Nederlandse begrippen) nogal groots en meeslepend aan toe kan gaan. Een afgehuurde locatie met een lange gastenlijst, uitnodigingen, hapjes en versieringen op basis van een thema, veel en dure cadeaus voor...

6 x Zoete hapjes voor Sinterklaasavond

Het heerlijk avondje is bijna gekomen! En pakjesavond is geen heerlijk avondje zonder zoete lekkernijen. Natuurlijk staan de pepernoten, kruidnootjes en snoepjes op tafel, maar nog leuker is het om ook wat andere zoetigheden te serveren. Deze zes zoete hapjes voor...

5 tips voor kinderkleding voor de feestdagen

De feestdagen komen er weer aan. Dat is een tijd vol cadeautjes, lekker eten, familie, feest en natuurlijk mooie kleren. Om er ook dit jaar iets moois van te maken vind je hieronder vijf tips voor kinderkleding voor de feestdagen. De kinderen zijn waarschijnlijk echt...

Stel je eens voor: bepakt met een op knappen staande 70 liter backpack en een compleet gedigitaliseerde peuter die in het vliegtuig de menukaart nog probeert te swipen, gaan kamperen aan de andere kant van de wereld. Tussen krokodillen, slangen, spinnen en meer van dat soort prachtige dierfiguren, maar waar je liever geen luchtbed mee deelt. Ik zeg: doen!

Alvorens je deze reis wilt gaan maken, zal je jezelf erop moeten voorbereiden dat waarschijnlijk je schoonouders, en mogelijk ook je eigen ouders (mocht jouw avontuurlijke gen een generatie over hebben geslagen) met man en macht proberen te voorkomen dat je met hun oogappels het vliegtuig in stapt. Tja, geef ze eens ongelijk. In hun tijd was het al een hele onderneming als je met 'de eend’ een dag naar de Beekse Bergen ging. Nee, deze reis is Beekse Bergen voor gevorderden. Je gaat van vrienden te horen krijgen dat het tijdverschil een drama gaat worden, dat de medische zorg vast niet zo goed is als bij ons en vooral:

'Waar ga je toch aan beginnen met zo’n kleine?'

Huur een auto en ga!

Om toch een beetje rekening te houden met de gevoelens van de grootouders, hebben wij gekozen voor een rondreis door de Sunshine State, Florida. Maar uiteraard kan je overal naartoe gaan. Huur een kleine auto, koop goedkoop bij de Wallmart een tent, kampeerspullen, een bijl, een autostoeltje en ga!

Zet je tent op de meest primitieve afgelegen vrijwel gratis campgrounds op. Maak elke avond een kampvuur en kook daar je eten op. Stuur je peuter op pad om takken te gaan zoeken voor het vuur (een oogje in het zeil houden wordt aanbevolen voordat hij met een ratelslang terugkomt) of geef hem een hamertje om de haringen in de grond te slaan. Ga samen rond het kampvuur zitten en kijk naar de ontelbare sterren, naar miljoenen dansende vuurvliegjes en de 'mana' (maan, volgens mijn zoontje). Geloof mij, er wordt niet meer gezeurd om je telefoon of iPad.

Van digitale peuter naar Mowgli

Waar ik me tijdens onze reis over verbaasd heb, is de flexibiliteit van kinderen. Binnen een week was mijn kleine lieve materialistische, veeleisende, schattige peuterpubertje veranderd in een kleine Mowgli die voor het eerst elke nacht doorsliep. Maar waar ik me nog het allermeest over verbaasd heb is de creativiteit van kinderen. Met enkel takken, water en zand heeft hij zich een maand lang kunnen vermaken.

Het was primitief, maar we zijn niet gebeten door een krokodil, hebben geen enge tropische ziektes gehad en we hadden geen last van een ‘ontregeld kind met met een jetlag’.

Wat we wél hebben gehad is de mooiste, meest intieme en leerzame tijd uit ons leven. Met mijn kleine Mowgli als mijn grote voorbeeld. Geluk vind je niet in uitpuilende speelgoedkasten of in de nieuwste smartphone. Geluk vind je in de kleine dingen.

Goede reis!

PS: De backpack en draagzak voor ons paar maanden oude dochtertje staan alweer klaar voor een rondreis door Ecuador. En de grootouders? Zij zwaaien ons vol vertrouwen uit!

Lees ook: Een verre reis maken met een kleine? Doen!