De leukste musea voor kinderen

Een dagje naar een pretpark of dierentuin is natuurlijk hartstikke leuk, maar soms zou je ook wel eens willen dat je kind iets leert van het uitje. Een ideale oplossing daarvoor is om je kids mee te nemen naar een museum, maar bij het horen van het woord museum is de...

Stoomboot van Sinterklaas knutselen

Sinterklaas is weer in het land en dat is te merken. De Sinterklaas aftelkalender hangt aan de muur, er worden verlanglijstjes gemaakt, schoenen gezet en ook de tijd van knutselen en het maken van mooie surprises is weer aangebroken. Wil je zelf een stoomboot van...

Vruchtbare dagen en ovulatie berekenen

Als je probeert om zwanger te worden is het belangrijk om rekening te houden met je vruchtbare dagen en je ovulatie. Vrijen op vruchtbare dagen vraagt timing. Wanneer is je ovulatie en ben je vruchtbaar? Vlak voor je ovulatie ben je het meest vruchtbaar. Met onze...

8 x surprise van een schoenendoos

Ben je nog niet toegekomen aan het maken van een sinterklaassurprise? Geen stress! In dit blog heb ik een aantal leuke surprises verzameld die je lastminute nog kunt maken: Een surprise van een schoenendoos is makkelijk te maken, want die heeft iedereen wel in huis....

Cadeautip: een eigen donutwinkel van LEGO voor de kids

Waarschijnlijk zijn jouw kinderen er ook gek op: donuts. Vooral voor de gedecoreerde (en mierzoete) variant met leuke figuurtjes en kleurtjes zijn ze waarschijnlijk snel te paaien. Hoe leuk is het dan om een eigen donutwinkel van LEGO Friends te hebben? Met deze...

Jong zwanger zijn was vroeger heel normaal, maar tegenwoordig stijgt de gemiddelde leeftijd waarop vrouwen in NL hun eerste kind krijgen. Zo’n 50 jaar geleden was jong zwanger zijn geen uitzonderingen. Nederlandse vrouwen waren tussen 20 en 22 jaar toen zij hun eerste kind kregen. Op die leeftijd trouwde je. En het was eigenlijk vanzelfsprekend dat je als klein meisje later moeder werd. Het liefst van een gróót gezin, dat ook nog.

Tegenwoordig is dat wel anders. De tijden zijn enorm veranderd. Steeds meer vrouwen stellen het moederschap uit. Sinds de jaren 70 stijgt de gemiddelde leeftijd waarop vrouwen in Nederland hun eerste kind krijgen flink. Inmiddels ligt de gemiddelde leeftijd van de Nederlandse vrouw op 29 jaar. Dat is toch echt een flink verschil met 50 jaar geleden. Maar waarom?

jong-zwanger-vroeger-en-nu

Jong zwanger zijn: Financiële stabiliteit

Het is onder andere te wijten aan de steeds flexibeler wordende arbeidsmarkt. Vaak begin jij, als jonge vrouw, met een tijdelijke of flexibele baan. Niet omdat je dat zelf zo graag wil, maar omdat flexibele contracten en banen inmiddels de norm zijn. Deze banen hebben weinig zekerheid en dat maakt het een lastig moment om aan kinderen te beginnen. Je weet vaak niet of je mag blijven of dat je na jouw zwangerschap op zoek moet naar een nieuwe baan. En financiële stabiliteit is toch wel belangrijk en fijn voordat je aan kinderen begint.

Jong zwanger zijn: Studeren en carrière maken

Vroeger was carrière maken helemaal niet aan de orde. En studeren als jonge vrouw in de jaren 70 en 80 was niet altijd vanzelfsprekend. Er werd veel minder van je verwacht. Jong zwanger zijn was vroeger makkelijker. Tegenwoordig studeer je als jonge vrouw nog. Of je bent net klaar met je studie en begint met werken.

Jong zwanger zijn? Een kind? Nee, dat past absoluut niet. Je moet als jonge vrouw presteren. Het beste uit jezelf halen. Steeds meer jonge vrouwen willen ook carrière maken, waarbij kinderen later komen. Nu wordt er juist veel van je verwacht. Je moet studeren of werken, je moet je sociale contacten bijhouden, je wil graag sporten en misschien je wil graag reizen. Ben je toch jong zwanger? Dan heeft iedereen zijn of haar oordeel al klaar. Wat het moet wel perfect zijn.

jong-zwanger-studie-en-carriere

Het perfecte project

Waren je kinderen vroeger gezond en overwegend vrolijk, dan deed je het als jonge moeder goed. Want dat was het belangrijkste doel vroeger, je kinderen in leven houden. En werden je kinderen geen psychopaten, dan had je het als jonge moeder perfect gedaan.

Ook dat is nu wel anders. Je staat als jonge moeder vandaag de dag al meteen met 1-0 achter. Want je bent nog zo jong, je studeert nog en je bent er nog niet klaar voor. Je zwangerschap en alles wat daarna volgt, is ineens een project wat je perfect moet uitvoeren. Vroeger deed iedere jonge moeder haar eigen ding en iedereen was daar oké mee. Maar tegenwoordig is jouw kind het kind van iedereen en weet iedereen het beter dan jij. Hallo moedermaffia!

De wereld is complexer. Als jonge moeder ben je op zoek naar financiële stabiliteit. Je wil daarnaast graag studeren. Of je studeert nog? Misschien nog fulltime werken en carrière maken? En het liefst moet het allemaal perfect verlopen. Gelukkig weet jij beter. Het is geen wedstrijd. De perfecte jonge moeder? Die bestaat niet.