Zwangerschap en zorgverzekering 2022

Ben je zwanger of hoop je dat in 2022 te worden? Het is dan verstandig om even goed naar je zorgverzekering te kijken. In dit artikel geven we jou alle tips en informatie over de zwangerschap en zorgverzekering in 2022. Je zult tijdens je zwangerschap namelijk veel...

Net bevallen? Zo maak je de eerste tijd met je kindje onvergetelijk

Ben je net bevallen? En voel je je een beetje uit balans nu je net moeder geworden bent? Geen paniek! Dat hebben veel vrouwen die voor het eerst moeder zijn geworden. Als je wilt weten hoe je loskomt van de twijfel, de onrust en het gevoel dat je het misschien niet...

6 x Hartige hapjes voor Sinterklaasavond

Het huis is versierd, de Sinterklaasmuziek staat aan en natuurlijk staat er ook allerlei lekkers op tafel. Pakjesavond! Natuurlijk horen daar zoetigheden bij zoals chocolade, kruidnoten en marsepein. Maar wil je nog iets meer uitpakken, met ook hartige hapjes? Dit...

Mijn bevalling: Zo had het niet moeten gaan, kleintje

Het is een warme zomermiddag, ik zwaai mijn schoonmoeder uit nadat ze mij heeft geholpen met schoonmaken. Daarna wil ik verder gaan met het uitzoeken en opruimen van mijn CD’s. Zo'n typisch nutteloos klusje voor in je laatste verlofdagen. Maar ik voel me niet zo...

De 11 leukste sinterklaas surprises

Yes, we mogen weer! Lootjes trekken, op pad voor de leukste cadeautjes, je hoofd breken over gevatte zinsneden die op elkaar rijmen en.. Sinterklaas surprises maken. Argh! Surprises maken voor Sinterklaas kan ik altijd enorm tegenop zien. Maar misschien vind jij het...

Jong zwanger zijn was vroeger heel normaal, maar tegenwoordig stijgt de gemiddelde leeftijd waarop vrouwen in NL hun eerste kind krijgen. Zo’n 50 jaar geleden was jong zwanger zijn geen uitzonderingen. Nederlandse vrouwen waren tussen 20 en 22 jaar toen zij hun eerste kind kregen. Op die leeftijd trouwde je. En het was eigenlijk vanzelfsprekend dat je als klein meisje later moeder werd. Het liefst van een gróót gezin, dat ook nog.

Tegenwoordig is dat wel anders. De tijden zijn enorm veranderd. Steeds meer vrouwen stellen het moederschap uit. Sinds de jaren 70 stijgt de gemiddelde leeftijd waarop vrouwen in Nederland hun eerste kind krijgen flink. Inmiddels ligt de gemiddelde leeftijd van de Nederlandse vrouw op 29 jaar. Dat is toch echt een flink verschil met 50 jaar geleden. Maar waarom?

jong-zwanger-vroeger-en-nu

Jong zwanger zijn: Financiële stabiliteit

Het is onder andere te wijten aan de steeds flexibeler wordende arbeidsmarkt. Vaak begin jij, als jonge vrouw, met een tijdelijke of flexibele baan. Niet omdat je dat zelf zo graag wil, maar omdat flexibele contracten en banen inmiddels de norm zijn. Deze banen hebben weinig zekerheid en dat maakt het een lastig moment om aan kinderen te beginnen. Je weet vaak niet of je mag blijven of dat je na jouw zwangerschap op zoek moet naar een nieuwe baan. En financiële stabiliteit is toch wel belangrijk en fijn voordat je aan kinderen begint.

Jong zwanger zijn: Studeren en carrière maken

Vroeger was carrière maken helemaal niet aan de orde. En studeren als jonge vrouw in de jaren 70 en 80 was niet altijd vanzelfsprekend. Er werd veel minder van je verwacht. Jong zwanger zijn was vroeger makkelijker. Tegenwoordig studeer je als jonge vrouw nog. Of je bent net klaar met je studie en begint met werken.

Jong zwanger zijn? Een kind? Nee, dat past absoluut niet. Je moet als jonge vrouw presteren. Het beste uit jezelf halen. Steeds meer jonge vrouwen willen ook carrière maken, waarbij kinderen later komen. Nu wordt er juist veel van je verwacht. Je moet studeren of werken, je moet je sociale contacten bijhouden, je wil graag sporten en misschien je wil graag reizen. Ben je toch jong zwanger? Dan heeft iedereen zijn of haar oordeel al klaar. Wat het moet wel perfect zijn.

jong-zwanger-studie-en-carriere

Het perfecte project

Waren je kinderen vroeger gezond en overwegend vrolijk, dan deed je het als jonge moeder goed. Want dat was het belangrijkste doel vroeger, je kinderen in leven houden. En werden je kinderen geen psychopaten, dan had je het als jonge moeder perfect gedaan.

Ook dat is nu wel anders. Je staat als jonge moeder vandaag de dag al meteen met 1-0 achter. Want je bent nog zo jong, je studeert nog en je bent er nog niet klaar voor. Je zwangerschap en alles wat daarna volgt, is ineens een project wat je perfect moet uitvoeren. Vroeger deed iedere jonge moeder haar eigen ding en iedereen was daar oké mee. Maar tegenwoordig is jouw kind het kind van iedereen en weet iedereen het beter dan jij. Hallo moedermaffia!

De wereld is complexer. Als jonge moeder ben je op zoek naar financiële stabiliteit. Je wil daarnaast graag studeren. Of je studeert nog? Misschien nog fulltime werken en carrière maken? En het liefst moet het allemaal perfect verlopen. Gelukkig weet jij beter. Het is geen wedstrijd. De perfecte jonge moeder? Die bestaat niet.