Dat een zwangerschap gepaard gaat met de nodige kwaaltjes en ongemakken is wel algemeen bekend. Niet goed slapen tijdens je zwangerschap is een veel gehoorde klacht. Ook zit je de dag vaker op het toilet, beweeg je jezelf wat langzamer voort en als je pech hebt ben je – zeker de eerste maanden – flink misselijk. Je bent blij als je ’s avonds in bed ligt, zodat je even lekker kunt bijslapen. Ha! Dat had je gedacht! Slapen tijdens je zwangerschap is namelijk geen feestje. Ik deel vandaag mijn 5 tips voor lekker slapen tijdens je zwangerschap met jullie.

Tip 1: Lang leve het voedingskussen, om lekker te slapen tijdens je zwangerschap

Mijn voedingskussen, die gekke grote worst, was mijn beste vriend toen ik een dikke buik kreeg. Ik wikkelde mezelf er helemaal omheen, zodat mijn benen lekker lagen en ik wat steun had voor mijn buik. Het nadeel was dat als ik van zij wilde veranderen, ik die hele worst weer mee moest slepen. Uiteindelijk legde ik aan de andere kant een kleiner kussen, zodat ik de hele nacht van links naar rechts kon draaien en steeds een zachte landing had.

Je leest vaak dat het niet goed is om op je rug te slapen tijdens je zwangerschap, omdat dit de toevoer van voedingsstoffen naar je kindje belemmert en het allerlei klachten kan veroorzaken. Geen paniek als je een keer op je rug wakker wordt, voor even kan dit echt geen kwaad. Door jezelf te omringen met kussens kun je jezelf in een zijligging plaatsen, zodat je minder gauw op je rug rolt.

Tip 2: Rennie to the rescue

Brandend maagzuur: pas als je het krijgt weet je wat het is. En het is niet relaxed om ’s nachts wakker te worden met het gevoel dat je slokdarm in brand staat. Dus standaard een doosje rennies om brandend maagzuur te verminderen naast je bed, zodat je weer verder kunt slapen tussen je stapel kussens.

Tip 3: Niet teveel drinken voor je gaat slapen tijdens je zwangerschap

Ik dronk vanaf 2 uur voor ik naar bed ging niks meer. Want áls ik dan eindelijk sliep, werd ik om de haverklap gewekt door een vaag zeurend gevoel. Harde buiken? Kramp? Oh nee hè, weer plassen. Zucht. Als je net als ik slechts één wc hebt die ook nog eens beneden is, haalt dit je elke keer weer uit je slaap. Ik heb ook vaker gelezen over een emmertje op de slaapkamer, maar dat ging mij persoonlijk net weer wat te ver. En sowieso: hurken met die dikke buik en zelf weer proberen overeind te komen? Dat zou bij mij echt slapstick worden 😉

Tip 4: Relax! Zodat je lekker kunt slapen tijdens je zwangerschap

Ga nog even lekker douchen of in bad voor je tussen de lakens duikt. Zorg dat je ontspannen ligt, met lekker veel kussens. Lees een fijn boek of luister naar muziek.

Tip 5: Ochtendslaapjes zijn erg lekker

Bij mij waren de nachten vaak kort en onrustig, maar ’s ochtends van 8 tot 12 sliep ik als een roos. Op een gegeven moment plande ik mijn afspraken ook zo, dat ik mijn ochtendslaapje kon meepikken. Hetzelfde geldt voor een middagdutje: als het kan, gewoon aan toegeven, elk uurtje slaap is tenslotte meegenomen! 😉

Heb jij nog goede slaaptips voor tijdens je zwangerschap? Meer tips om ook na de bevalling beter te slapen lees je hier!