Trouwen tijdens je zwangerschap

Trouwen is natuurlijk bijzonder, voor iedereen. En trouwen tijdens je zwangerschap is misschien nog wel extra bijzonder. Een groeiende buik maakt die dag nog net een tikkeltje specialer, en geeft de dag nog meer liefde. Je moet dan natuurlijk wel met een aantal zaken...

Berend Botje: Het mysterie van het ei

Vanaf 19 januari 2022 is de avontuurlijke film Berend Botje thuis te bewonderen op DVD of via Video on Demand. Deze familiefilm wil je echt zien, want de avonturen van de Botjes zijn zó bijzonder, dat niemand gelooft dat ze echt zijn gebeurd. Maar Berend Botje weet...

Vijfde ziekte bij mijn baby, wat is het?

Erythema infectiosum, ofwel de vijfde ziekte bij mijn baby, wat is het? Het gaat hier om een besmettelijke vlekjesziekte, die vooral bij kinderen voorkomt. Het kind krijgt over het hele lichaam rode vlekjes en vaak voelen ze zich ook niet zo lekker. Veel kinderen...

Leuke luisterboeken voor kinderen

Behalve dat het heel leuk is, is het ook belangrijk om aan kinderen voor te lezen. Voorlezen (en zelf leren lezen) draagt bij aan de taalontwikkeling van je kind en het is een moment van verbinding met je kind. Geen zin of tijd om voor te lezen? Of op zoek naar een...

Wat is hoogsensitiviteit en wat betekent het voor mijn kind?

Hoogsensitiviteit is tegenwoordig geen onbekende term meer. De meeste mensen weten wel ongeveer wat het betekent, steeds meer volwassenen herkennen zich erin en herkennen het soms ook bij hun kinderen. In de jaren '90 introduceerde Elaine Aron, klinisch...

Met je kleine op komst of al geboren, ben je snel geneigd om van alles aan te gaan schaffen. Al snel geef je dan veel meer geld uit dan je van tevoren bedacht had. Daarom hieronder 10 tips om geld te (be)sparen voor je baby!

1. Koop je babyspullen niet nieuw

Je kunt natuurlijk al je babyspullen bij een dure winkel kopen, maar waarom zou je? Alle benodigdheden (denk aan meubeltjes voor de babykamer, een badje, box, speelgoed en nog veel meer) zijn ruimschoots te koop op Marktplaats of Ebay. Ook kun je kijken bij kringloopwinkels! Voor kleertjes heb je ook ruim keus op internet of bij tweedehands winkels. Het is jammer om alles nieuw te kopen. Je baby is zo weer uit al die schattige kleertjes gegroeid. Vraag verder eens rond in je omgeving: wie weet heeft iemand nog wel iets ongebruikt liggen.

2. Koop niet alles wat je tegenkomt

Zeker bij je eerste baby heb je de neiging om alles aan te schaffen wat ook maar enigszins met baby's te maken heeft. Fabrikanten spelen ook in op de de 'roze wolk-gevoelens' van aanstaande ouders. Uiteindelijk zul je er echter achter komen dat je lang niet alles nodig hebt. Begin daarom met een simpele basis, wissel ervaringen uit met andere (bijna)moeders. Als je dingen mist, kun je ze altijd nog aanschaffen.

3. Zoek naar aanbiedingen

Het kan soms lijken alsof alles waar 'baby' voor staat, extra veel geld kost. Houd daarom goed de aanbiedingen in de gaten. Hierbij kan je in een keer wat voorraad aanschaffen en veel geld besparen.

4. Geef borstvoeding

Natuurlijk kan niet iedere moeder borstvoeding geven, maar als je het wel kunt, bespaar je hiermee een hoop geld. Dit kost niks, in tegenstelling tot kunstvoeding.

5. Kunstvoeding in poedervorm

Als je geen borstvoeding kunt/wilt geven, zoek dan uit welk merk babyvoeding het goedkoopste is en alweer: let op aanbiedingen. Je hoeft echt niet het duurste merk te kopen, om kwaliteit in huis te halen. De voedingsmerken moeten allemaal dezelfde gezondheidstesten ondergaan.

6. Vraag nuttige kraamcadeaus

Het is heel lief om ontzettend veel kleertjes, knuffels, boekjes en pyjama's te krijgen, maar heel praktisch is dit niet. Zet daarom een cadeautip op het geboortekaartje, of stel een lijstje op en vermeld dat op je kaartje. Op die manier krijg je kraamcadeaus waar je echt blij mee bent. Ook kun je vragen om waardebonnen van winkels waar je graag shopt. Dan kun je zelf uitkiezen wat je ervan koopt.

7. Maak handig gebruik van je kinderbijslag

Als je een baby hebt gekregen, heb je recht op kinderbijslag. Als je dit geld spaart, heb je al snel een flink bedrag voor je kind als het wat ouder wordt. Hiermee zou je uiteindelijk bijvoorbeeld de studie of een rijbewijs kunnen betalen.

8. Gebruik je keuken en je fantasie

Er zijn heel veel kant-en-klare babyvoeding opties te koop, maar deze zijn zeker niet goedkoop. Vanaf ongeveer 6 maanden kan je baby al gewoon 'normaal' voedsel eten. Investeer in een goede blender of staafmixer of prak de groente/het fruit goed en je hebt hetzelfde effect. Zorg wel dat er geen zout in zit. Het kost natuurlijk wel wat meer tijd, maar bespaart je weer een hoop geld.

9. Vergeet schoentjes

Hoe verleidelijk al die schattige, kleine schoentjes ook zijn, bespaar je het geld. Ten eerste groeien baby's over het algemeen als kool, waardoor ze er zo weer zijn uitgegroeid. Ten tweede hebben ze toch de gewoonte om de schoentjes uit te trappen. Hierdoor ben je er zo eentje kwijt. Wacht liever even totdat ze oud genoeg zijn om te gaan lopen. Tot die tijd voldoen sokjes/sokpantoffeltjes ook.

10. Bespaar op energiekosten

Veel ouders hebben de neiging om de kachel flink op te stoken als er een kleintje in huis is. Begrijpelijk natuurlijk, maar hierdoor stook je de kosten ook op. Vraag jezelf af of het echt zo warm moet zijn als dat het nu is: kan het niet net wat koeler? Misschien stook je nu wel teveel. Kijk ook eens naar je energieleverancier: wellicht kun je wisselen, waardoor je goedkoper uit bent.