Weet jij nog niet of je na de bevalling weer aan het werk wilt? Jouw leven wordt compleet overhoop gegooid met een pasgeboren baby in huis. Waar je voor de bevalling denkt dat je nog wel een fulltime baan aankan, kan dit beeld na de bevalling er weleens heel anders uitzien. Wil jij weten waar je aan toe bent en weten hoe je keuze tussen werkende moeder of thuisblijfmoeder kunt maken? Lees dan gauw verder. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over wat de waardes van beide opties zijn.

Een groot taboe

Waar het zo'n 60 jaar geleden vanzelfsprekend was dat de vrouw gewoon thuisbleef en zeker na een bevalling, lijkt het vandaag de dag vanzelfsprekend dat de vrouw weer aan het werk gaat na de bevalling. Er hangt een groot taboe rondom het thuisblijven na de bevalling. Gelijkheid tussen man en vrouw wordt overal naar doorgetrokken en zeker op de werkvloer. Heb jij vrouwelijke collega's die na de bevalling gewoon weer aan de slag gingen? Dan kun je de druk voelen dat dit de norm is. Ben jij er nog helemaal niet uit of je na de bevalling wel weer wilt gaan werken? Laat je dan niet meeslepen in de meningen van anderen. Luister naar jouw gevoel. Wil jij liever de eerste jaren van jouw kindje volledig tot zijn of haar beschikking zijn of wil je de opvoeding combineren met het werkende leven? Laat een taboe niet de keuze voor jou maken. Kies wat het beste bij jou past.

Kan het financieel of kan je het financieel mogelijk maken?

In veel gevallen komt de vraag niet omhoog of je na de bevalling weer gaat werken. Het is simpelweg noodzakelijk om financieel rond te blijven komen, zeker met een baby in huis. Wil jij toch liever thuisblijven na de bevalling? Dan is het belangrijk dat je dit al ruimschoots van tevoren duidelijk hebt voor jezelf en jouw partner. Want om dit financieel mogelijk te maken moet je soms extra hard aan de bak. Het is belangrijk om de vraag “Kan het financieel om thuis te blijven?” om te zetten naar: “Hoe kan ik het financieel mogelijk maken?”.

Je kunt bijvoorbeeld de spaarrekening er eens bijhalen en zien hoeveel maanden je langer thuis kan blijven. Of je kunt overheidsinstanties aandoen voor financiële hulp. Wanneer jij goed weet te budgetteren, dan is er altijd een manier om het mogelijk te maken om thuismoeder te worden. Het is dan wel belangrijk dat jij de financiële reden overweegt. Is het je het waard om minder inkomen te hebben als je thuismoeder bent?

Invloed op carrière

Ben jij de carrièreladder flink aan het bestijgen? Dan moet je goed afwegen wat het met jouw carrière doet wanneer jij ervoor kiest om thuismoeder te worden. Kan jij eigenlijk niet een aantal jaar uit de running zijn vanwege een grote invloed op jouw carrière? Dan kan het een slimme optie zijn om het moederschap te combineren met jouw carrière. Wat zijn jouw prioriteiten? Een goede carrière kan namelijk ook een goede financiële toekomst zijn voor jouw gezin. Al kan een stapje terug zetten in de toekomst tot meer succes leiden!

Nou hoeft het in veel gevallen niet direct te betekenen dat jij nooit meer aan het werk komt wanneer je kiest om thuis te blijven. Wil jij bijvoorbeeld de eerste vier levensjaren van jouw kind(eren) thuisblijfmoeder zijn? Dan ziet het werkend leven er na vier jaar zeker weer anders uit, maar het betekent niet dat jij nooit meer een geschikte baan zult vinden. De kans bestaat dat je erop achteruitgaat, maar dit een keuze die je moet willen maken wanneer je thuisblijfmoeder bent. Natuurlijk kun jij je ook altijd laten omscholen en wellicht een volledig ander carrièrepad gaan bewandelen wanneer jouw kinderen ouder zijn.

Waar krijg jij energie van

Toch hoef je niet voor de bevalling al de keuze te maken. Het kan namelijk goed voorkomen dat je ervoor gekozen hebt om thuisblijfmoeder te worden, maar het huiselijke leventje bevalt jou bijvoorbeeld helemaal niet. Je hunkert weer naar intellectuele uitdaging of mist de drukte op de werkvloer. Wanneer jij altijd een druk werkend leven hebt geleid, kan het thuisblijven juist eerder beklemmend voelen dan bevrijdend. Hetzelfde geldt voor wanneer jij na de bevalling weer aan het werk gaat, maar het gevoel hebt dat je te veel mist van wat er thuis gebeurt. Het is belangrijk om dan bij jezelf na te gaan, waar krijg jij energie van? Jouw keuze staat niet vastgelegd in steen, je kunt altijd ervoor kiezen om toch weer eerder aan de slag te gaan of toch meer thuis te zijn. Waar krijg jij energie van en waar word jij de leukste moeder van?

Praat erover

Jouw vriendinnen, zussen en vrouwelijke collega's met kinderen zijn ervaringsdeskundigen op dit gebied. Weet je zelf niet goed of je liever een thuisblijfmoeder of werkende moeder wilt worden? Praat er dan eens over met andere vrouwen die al kinderen hebben. Welke keuzes hebben zij gemaakt en wat kunnen zij aanbevelen. Vriendinnen zullen jou ook goed kennen als persoon en kunnen jou daarom goed persoonlijk advies geven. Door ervaringen van anderen te horen leer je meer over de praktijk. Welke invloed heeft het als je weer gaat werken en wat zijn de voor- en nadelen van thuisblijven als moeder?

Een unieke tijd uit jouw leven

De jongste levensjaren van jouw kind(eren) zijn een unieke tijd uit jouw leven. Het is een tijd die wellicht zwaar is, maar achteraf voorbij gevlogen lijkt te zijn. Het is belangrijk dat je goed weet waar je voor kiest. Deze tijd krijg je namelijk niet meer terug. Door het moeder worden sla je een nieuw hoofdstuk open in jouw leven. Het is een bijzondere, zware, maar ook een van de mooiste tijden uit jouw leven. Je doet er goed aan om naar je gevoel te blijven luisteren. Jouw leven verandert en daarmee kunnen ook jouw eerdere meningen of keuzes bij veranderen. Voorkom dat je later spijt krijgt van jouw keuze. Voelt het goed om meer thuis te zijn? Wees dan niet bang om ervoor uit te komen. Ook nadat je weer aan het werk gegaan bent, kun je er nog altijd voor kiezen om thuisblijfmoeder te worden.

Thuiswerken

Houd jij van het werk dat je doet en kun je dit ook extern doen? Dan is dit de perfecte optie voor moeders die liever thuis willen blijven, maar toch ook niet zonder hun baan kunnen. Vraag aan jouw werkgever wat de mogelijkheden zijn voor thuiswerken. Wanneer dit een optie is, kun jij het moederschap waarschijnlijk een stuk beter combineren met jouw carrière. Zo hoef je niet na een gebroken nacht weer om acht uur 's ochtends op het kantoor te verschijnen en kun jij thuis borstvoeding geven in plaats van kolven op kantoor. Je kunt jouw eigen uren indelen en gerichter werken. Deze 7 tips voor thuiswerkende moeder helpen wellicht. 

En, word jij een thuisblijfmoeder of een werkende moeder? Beide opties brengen een hoop voor- en nadelen. Het belangrijkste is om naar jouw gevoel te luisteren. Wat wil jij nu echt? Wees niet bang voor de meningen van anderen of het taboe dat nog altijd heerst op vrouwen die niet meer willen werken na de bevalling. Waar gaat jouw hart sneller van kloppen? Is het van jouw baan, carrière en kun je dit goed met het moederschap combineren? Of merk je dat jouw werk je meer uitput, dan energie geeft nu je moeder bent geworden? De keuze kun je het beste maken voordat de kleine geboren is, maar vergeet niet dat ook na de bevalling jouw keuze kan veranderen. Kies voor de optie die jou tot beste moeder maakt voor jouw kind(eren.